Da li Nejmarov transfer ima političku pozadinu: Katar pokazao moć

Logično je pitanje - da li je dovođenje Nejmara posao koji ima nema toliko veze da fudbalom i klubom, koliko sa željom da Katar, kao država, saopšti nešto. U posljednja dva mjeseca, Katar se našao u velikom diplomatskom sukobu sa Saudijskom arabijom, Ujedinjenim arapskim emiratima, Egiptom i Bahreinom, koji su tu državu optužili za saradnju sa terorističkim organizacijama
108 pregleda 0 komentar(a)
Nejmar, Foto: Reuters
Nejmar, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2017. 18:50h

Nejmarov astronomski transfer u Pari sen Žermen izazvao je mnogo komentara u svijetu vrhunskog fudbala - uzdržanih, pozitivnih, negativnih...

Jedan od vodećih fudbalskih novinara Džonatan Vilson, autor više knjiga o fudbalu i pozadini najvažnije stvari na svijetu, u tekstu za američki "Sports Ilustrejtid" iznosi mišljenje da prelazak brazilskog igrača u PSŽ ima i - političku pozadinu.

"I ovo ljeto, možda kao i nijedno do sada, donijelo je veliki broj bezobraznih transfera, ali je prelazak Nejmara iz Barselone u Pari sen Žermen za 222 miliona eura, doveo do takvog stanja da su se svi ljubitelji fudbala zapitali - da li je moguće?

Barselona je bila nemoćna, ma koliko željela da zadrži Nejmara, ali su Katalonci vjerovali da se ne može dogoditi da se pojavi neko ko će da plati njegovu otkupnu klauzulu. To nameće dva pitanja.

Zašto je Nejmar napustio klub u kome je imao izuzetne uspjehe, i koji je diktirao fudbalske trendove, da bi se pridružio timu koji nikada nije išao dalje od četvrtfinala Lige šampiona?

Kako je moguće da postoji klub koji ima toliko novca, a da pritom ne prekrši pravilo finansijskog fer-pleja?

Dva su logična razloga zbog kojih se Nejmar odlučio da ode.

Novac je, očigledno, glavni faktor, posebno nakon što je ga je španski sud nedavno proglasio krivim za utaju poreza. U PSŽ-u neće imati takve probleme, jer će mu klub regulisati sve obaveze...

Postoje i fudbalski razlozi. Svih ovih godina, Leo Mesi je centralna figura Barselone. Iako je Nejmar pet godina mlađi, iako postoje naznake da je mogao da postan.e glavni čovjek u timu, Barselona će uvijek biti - Mesijev tim.

Odlazak iz Barselone, vjerovatno smatra Nejmar, daje mu šansu da bude kandidat za Zlatnu loptu, ozbiljniji nego što je bio do sada.

S obzirom na to da je ovo godina pred Svjetsko prvenstvo, a da je francuska liga ipak manje zahtjevna od španske, moguće da je Nejmar vodio i o tome računa.

Toliko o njemu...

Šta je sa klubom - kako PSŽ može da plati 222 miliona eura, a pritom i obezbijedi igraču 30-ak miliona eura godišnje u narednih pet godina.

Ovdje priča postaje mnogo interesantnija. PSŽ je pod kontrolom kompanije "Qatari Sports Investment", koja je u vlasništvu i koja predstavlja kraljevsku porodicu Katara.

Sa padom cijena nafte, u Kataru su uvedene, za njih, značajne mjere štednje, pa je, tako, u posljednje dvije sezone, PSŽ doveo samo dva značajna i skupa pojačanja Julijana Drakslera i Anhela di Mariju.

Logično je pitanje - da li je dovođenje Nejmara posao koji ima nema toliko veze da fudbalom i klubom, koliko sa željom da Katar, kao država, saopšti nešto. U posljednja dva mjeseca, Katar se našao u velikom diplomatskom sukobu sa Saudijskom arabijom, Ujedinjenim arapskim emiratima, Egiptom i Bahreinom, koji su tu državu optužili za saradnju sa terorističkim organizacijama.

Kao odgovor Katara, pojačane su veze sa Turskom i Iranom, a da bi naglasio svoju rastuću ekonomsku moć (Katar je, i dalje, država sa najvećim BDP-om po glavi stanovnika na svijetu) - stigao je najveći fudbalski transfer svih vremena.

Da li je Nejmarov dolazak, zapravo, najglamurozniji način da Katar kaže - još smo bogati da možemo da kupimo koga hoćemo.

U tom kontekstu, možda nije slučajnost da je sponzorski ugovor sa Barselone sa moćnom avio-kompanijom "Qatar Airways" istekao 30. juna i nije bilo ni govora o nastavku saradnje. Možda je prejako reći da je prekid ugovora neka vrsta kaznene mjere, ali je sada istina da su katarski fudbalski interesi sada skoncentrisani na samo jedan klub. Katar je, kao što je poznato, i domaćin Svjetskog prvenstva 2022. godine.

Za sada će se o Nejmarovom transferu govoriti kao o najvećem svih vremena, kao o transferu koji je oslabio Barselonu i promovisao PSŽ u još ozbiljnijeg kandidata za osvajanje Lige šampiona.

Ali, čini se da je riječ o poslu koji ima mnogo veću pozadinu od fudbalske", zaključuje Vilson.

Bonus video: