Dva derbija - za titulu i Evropu

Vodeća Budućnost gost četvrtoplasiranom Mornaru, drugoplasirani Dečić sa trećeplasiranom Sutjeskom u 26. kolu Meridianbet 1. CFL, posljednjem pred reprezentativnu pauzu

4318 pregleda 4 komentar(a)
U prethodonom duelu Budućnosti i Mornara nije falilo golova, Foto: FSCG
U prethodonom duelu Budućnosti i Mornara nije falilo golova, Foto: FSCG

Prvi protiv četvrtog, drugi protiv trećeg - dva derbija obilježiće današnje, 26. kolo Meridianbet 1. Crnogorske fudbalske lige, nakon kojeg slijedi 14-dnevna pauza zbog obaveza reprezentacije.

Lider Budućnost gostuje Mornaru u Baru, Dečić Admiralbet je na stadionu Koma na Zlatici domaćin Mornaru - svi ostali mečevi, u kojima se sastaju Mladost DG - Arsenal, Petrovac - Jedinstvo Franca i Rudar - Jezero u sjenci su duela kroz koje se prepliću borbe za titulu i Evropu.

VELIKI ISPIT ZA LIDERA U BARU

Odlični Mornar, koji je primio samo jedan gol u drugom dijelu sezone, te težak, džombast teren - na velikom ispitu biće Budućnost protiv tima kojeg je u prvom dijelu sezone pod Goricom pobijedila u goleadi (4:3), a na “Topolici” penalima eliminisala iz Kupa, uz jedan prvenstveni remi 0:0.

Tim Mladena Milinkovića želi da veže treću proljećnu pobjedu, nakon četiri meča bez trijumfa, i napravi možda i veliki korak ka tituli, iako će ostati još 10 kola.

- Znamo da će teren da bude težak i treba da se fokusiramo na neke stvari koje ne bi dolazile do izražaja da igramo pod Goricom, ili na nekom boljem terenu - kaže Tonći Mujan, ofanzivac Budućnosti, igrač odluke u srijedu na gostovanju u Bijelom Polju.

- Mornar je ozbiljna ekipa, igrali smo već tri puta ove sezone i dobro smo se međusobno upoznali. Svi znamo da imaju ozbiljan kvalitet, a činjenica da su na posljednjih osam utakmica primili samo jedan gol dovoljno govori koga imamo za protivnika i koliko ozbiljno moramo da pristupimo utakmici. Na nama je da nastavimo da se dižemo rezultatski i da nastavimo sa pobjedama, jer je to ono što nas zanima - dodao je 28-godišnji Dalmatinac, nekadašnja nada splitskog Hajduka.

Barani nisu predaleko od Podgoričana - dijeli ih osam bodova, ali se bore za istorijski plasman na evropsku scenu. Rival im je bodovno izjednačena Sutjeska.

- Ne možemo da prijetimo Budućnosti, lideru, ozbiljnom timu sa ozbiljnim individualnim kvalitetom, ali nema odstupanja, želimo pobjedu. Osvojili smo 12 bodova u drugom dijelu sezone, najviše u ligi, i to nije slučjano - kaže trener Barana Zoran Đurašković.

U tim Mornara vraća se jedan od najboljih igrača ove sezone, Demir Škrijelj, koji je propustio gostovanje Rudaru u Pljevljima zbog kartona (0:0).

- U dobrom smo momentu, optimisti smo, igraćemo agresivno, napadački i motivisano, jer za ovakve utakmice dodatni motiv nije potreban. Pozivam i navijače, vjerujem da će biti naš 12. igrač i da će nam dati dodatnu snagu - dodao je trener Mornara.

SUTJESKA (NE) LEŽI DEČIĆU

Dečić “luta” ove sezone - i bukvalno i figurativno (rezultati), u iščekivanju da se završi rekonstrukcija terena u Tuzima tim Milorada Pekovića biće domaćin i na trećem rezličitom stadionu.

Nakon Kampa OFK Titograda i DG arene, Tuzani će se ovoga puta “poslužiti” terenom Koma na Zlatici, gdje će u jednom od derbija kola dočekati Sutjesku (15 h).

Što se tiče rezultata, Dečić blago je reći igra promjenjivo u drugoj polusezoni, u kojoj je na šest mečeva ostvario dvije pobjede, tri puta remizirao i jednom izgubio.

- Sutjeska je ozbiljan protivnik, igra sve bolje, bori se za vrh tabele, i čeka nas neugodan meč. Vjerujem, ipak, da ćemo biti pravi kada je najpotrebnije - kaže vezista Dečića Leon Ujkaj.

Vjerovatno i zbog nedostatka klasičnog domaćeg terena, Dečić je ove sezone osvojio više bodova u gostima (26 - najviše u ligi), nego kada je nominalni domaćin (20).

- Sutjeska nam je u prvom dijelu sezone nanijela najteži poraz u prvenstvu, 4:0, po tom meču reklo bi se da nam ne leže, ali mislim da je ipak u pitanju bio samo loš dan. Pokazali smo to i time što smo ih jesenas eliminisali iz Kupa, a i u Nikšiću smo mogli do pobjede, kada je bilo 1:1. Nadam se da ćemo sada iskoristiti svoje šanse - dodaje Ujkaj.

Sutjeska je nakon dolaska Miljana Radovića na kormilo vezala dvije pobjede, potpuno se vratila u trku za 3. mjesto, koje je čak i preuzela od Mornara zbog gol-razlike.

Radović sada ima najteži ispit od povratka na klupu, protiv tima kojeg je vodio prije dvije sezone.

- Dečić je protivnik po mjeri, da vidimo gdje se trenutno nalazimo. Kad sam došao rekao sam da ne postoji ekipa kojoj možete da prijetite i koju možete lako da pobijedite. Svaka utakmica je teška, biće i ova. Sutjeska zaslužuje i treba da bude u vrhu. Očekujem dobru utakmicu, očekujem našu pobjedu - kazao je Radović.

Parovi

MLADOST DG - ARSENAL (14 h)

Sudija: Mladen Knežević (Berane)

DEČIĆ - SUTJESKA (15)

Sudija: Miloš Bošković (Podgorica)

RUDAR - JEZERO (15)

Sudija: Branko Odalović (Nikšić)

PETROVAC - JEDINSTVO (17)

Sudija: Dejan Marković (Bar)

MORNAR - BUDUĆNOST (17.30)

Sudija: Nikola Dabanović (Podgorica)

Пласман обезедио Sofascore

Bonus video: