Mladi sokoli pred vratima istorije - karta za Euro čeka u Skandinaviji

Omladinci Crne Gore u srijedu počinju elitnu rundu kvalifikacija za EP - momci Gorana Perišića mogli bi da postanu naša prva fudbalska reprezentacija koja se plasirala na veliko takmičenje

7492 pregleda 5 komentar(a)
Adut sokola u odbrani: Bodin Tomašević i velški supertalenat iz Liverpula Luis Kumas tokom nedavnih kvalifikacija, Foto: FSCG
Adut sokola u odbrani: Bodin Tomašević i velški supertalenat iz Liverpula Luis Kumas tokom nedavnih kvalifikacija, Foto: FSCG

Nezaboravnom kišnom utakmicom seniorske reprezentacije u martu 2007. krenula je nakon obnove nezavisnosti fudbalska priča u Crnoj Gori - 17 godina kasnije, ponovo u martu, mogla bi da okrene svoju najljepšu stranicu.

I to zahvaljujući "mladim sokolima".

Omladinci Crne Gore od srijede igraju za istoriju, za čast da postanu prva fudbalska selekcija (u svim uzrastima) koja će otići na veliko takmičenje - talentovani momci Gorana Perišića kartu za Evropsko prvenstvo naredne godine u Sjevernoj Irskoj tražiće u norveškom gradu Šijenu.

"Iako nismo favoriti možemo ravnopravno da igramo sa svakim", poručio je selektor Perišić.

Perišić
Perišićfoto: FSCG

Te riječi njegovi izabranaci pokušaće da potvrde najprije protiv domaćina Norveške u srijedu (15h), pa Izraela u subotu (19h) i na kraju narednog utorka (19h) protiv Bosne i Hercegovine - mjesto na Euru čeka samo osvajača turnira.

"Možda na turnir elitne runde kvalifikacija dolazimo iz četvrtog šesira, ali mislim da je naša grupa po mjeri", dodao je Perišić.

U pohod na Evropsko prvenstvo Perišić je odlučio da odvede 20 sokola.

"Ostaje žal, iako smo se okupili devet dana prije prve utakmice, što ćemo biti kompletni tek u Norveškoj i to na posljednjem treningu pred prvu utakmicu. Ipak, mislim da ova selekcija ima kvalitet da i pored tog manjka zajedničkih treninga, ponovi izdanja iz kvalifikacija i da pokuša da se plasira na Evropsko prvenstvo - što bi bio ogroman uspjeh", jasan je nekadašnji kapiten Budućnosti.

Crna Gora je do elitne runde stigla iz grupe 12 zajedno sa Austrijom, dok je iza sebe ostavila Englesku i Vels. S druge strane, Norveška je bez problema odradila rivale u prvoj fazi Gibraltar, Letoniju i Mađarsku, uz gol-razliku 15:1.

"Radi se o izuzetno čvrstoj i disciplinovanoj selekciji što i odlikuje skandinavske selekcije. Za nas je veliko iznenađenje to da su veoma brzi, naročito prema u ofanzivi, tako da ćemo morati da budemo koncentrisani i pametni svih 90 minuta kako bismo ih savladali i na pravi način otvorili elitnu rundu", zaključio je Perišić.

Mečevi elitne runde igraće se na "Odd stadionu" u Šijenu, koji može da primi blizu 12.000 gledalaca.

GRUPA 3

Srijeda, 20. mart

15.00h Norveška - Crna Gora

19.00h BiH - Izrael

Subota, 23. mart

15.00h Norveška - BiH

19.00h Izrael - Crna Gora

Utorak, 26. mart

15.00h Izrael - Norveška

19.00h Crna Gora - BiH

SASTAV CRNE GORE: Golmani: Benjamin Krijestarac (AIK), Petar Bobičić (Podgorica). Odbrana: Luka Lečić, Luka Bubanja (C. zvezda), Velimir Ljutica (Mornar), Bodin Tomašević (Budućnost), Aleksa Vujović (Petrovac), Lazar Maraš (Dečić), Milan Roganović (Partizan), Miloš Vračar (Podgorica). Vezni red: Dragan Miranović (C. zvezda), Stefan Radojević (Berane), Andrija Bulatović (Rudar), Vasilije Adžić, Danilo Vukanić (Budućnost), Nenad Krivokapić (C. zvezda), Nikola Medojević (Rijeka), Marko Perović (Jezero). Napad: Stefan Golubović (Rudar), Balša Mrvaljević (Podgorica).

Bonus video: