Iznenađenje Junajteda protiv Liverpula: Dijalo zaslužio i iskoristio šansu

Mladi fudbaler izrastao u junaka pobjede „crvenih đavola” u četvrtfinalu FA kupa

3318 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mnogo je igrača prošlo kroz Mančester junajted posljednjih godina, u tom lutanju je potrošeno previše novca, pa mnogima nije bilo jasno ni kada je u redove velikana stigao Amad Dijalo u januaru 2021.

Atalanta je popustila, prodala fudbalera iz Obale Slonovače za preko 30 miliona eura i utisak je da taj novac Dijalo tek treba da otplati “crvenim đavolima”. Povreda koljena je svakako usporila napredak 21-godišnjaka, ali u nedjelju je dokazao da nije zalutao na “Old traford”.

Dijalo je pet minuta prije kraja regularnog dijela ušao u igru umjesto Rafaela Varana i pola sata kasnije postao heroj velike pobjede nad Liverpulom u četvrtfinalu FA kupa (4:3 nakon produžetaka).

Dijalo je u 120. minutu na tridesetak metara od svog gola uzeo loptu Harviju Eliotu, a nekoliko sekundi kasnije i pogodio mrežu na pas Alehandra Garnaća. Sve je začinio drugim žutim kartonom zbog pretjeranog slavlja, ali to niko nije mogao da mu zamjeri...

Predstavljamo igrače koji su obilježili evropski fudbalski vikend:

GOLMAN

Ter Štegen (Barselona) - oporavio se od povrede i došao do forme po kojoj je prepoznatljiv. Barsa je dominirala protiv Atletika, ali je i imala veliku pomoć Njemca koji je odbranio nekoliko zicera.

ODBRANA

Karvahal (Real Madrid) - mnogo šansi su stvorili Madriđani u Pamploni, jednu od njih je iskoristio i iskusni defanzivac u pobjedi 4:2 nad Osasunom.

Žezus (Napoli) - igrao je za Inter, nije se proslavio u dresu velikana, a prije dvije noći je u derbiju pogodio za remi kojim je šampion prekinuo seriju od 10 pobjeda gotovo izvjesno budućeg prvaka Italije.

SREDINA

Pelegrini (Roma) - utakmica sa Sasuolom je bila jako problematična za Rimljane. Nisu gosti bili daleko od iznenađenja na “Olimpiku”, ali jedan detalj je presudio - gol Pelegrinija sa više od dvadeset metara kojim je Roma ostala u igri za plasman u Ligu šampiona.

Fabijan (Bolonja) - hit Serije A, tim za koji ove sezone navijaju svi neutralni ljubitelji fudbala. Bolonja je svakim danom sve bliža Ligi šampiona, pogotovo poslije trijumfa u Toskani golom 21-godišnjeg fudbalera.

Merino (Sosijedad) - zatresao je mrežu Kadisa, pa je Sosijedad slavio prvi put na svom terenu u 2024. godini.

Mektominej (Mančester junajted) - bio je strijelac za 1:0 protiv Liverpula, imao je priliku za 2:0, kasnije je asistirao Markusu Rašfordu kod pogotka za 3:3. Kao i uvijek, bilo ga je na svakom dijelu terena, na kraju je i nagrađen plasmanom u polufinale FA kupa.

NAPAD

Levandovski (Barselona) - njegova klasa i dalje može da pravi razliku u korist Barse protiv velikog broja timova u Španiji i Evropi. Poljak je i dalje jedan od najboljih napadača na planeti.

Guruzeta (Atletik Bilbao) - dva brza gola, u 32. pa 37. minutu, olakšala su Atletiku posao protiv Alavesa, pa je baskijski ponos preuzeo četvrtu poziciju na tabeli La Lige.

Musijala (Bajern) - još je rano da se otpišu Bavarci, pogotovo ako se Hariju Kejnu u nastavku sezone pridruži i pravi Musijala. Protiv Darmštata je dominirao, djeluje da je u naletu...

Dijalo (Mančester junajted) - od nedjelje je Erik ten Hag dobio ozbiljnu napadačku opciju. Sada ima i veliku podršku navijača nakon što je bio koban za najvećeg rivala Liverpul.

Bonus video: