Prvo od tri finala na putu ka Evropskom prvenstvu

Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore danas protiv domaćina Norveške (15 h) otvara elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. U grupi su još Izrael i BiH, samo pobjednik ide u završnicu

7727 pregleda 6 komentar(a)
Stefan Đukanović u duelu sa Englezom Hinšelvudom, fudbalerom Brajtona, Foto: FSCG
Stefan Đukanović u duelu sa Englezom Hinšelvudom, fudbalerom Brajtona, Foto: FSCG

Sve ono što su propustili prije tačno godinu, kada ih je u Velsu, tada u kadetskoj konkurenciji, pet minuta dijelilo od plasmana na Evropsko prvenstvo, crnogorski omladinci (U19) pokušaće da nadoknade u starijem uzrastu.

Supertalentovana generacija igrača rođenih 2006. godine, pojačana momcima iz “klase” 2005, još jesenas je prolaskom teške grupe, iz koje su eliminisani čak i u mlađim kategorijama obično nemilosrdni Englezi, pokazala i potvrdila da ima ono što je obično nedostajalo ranije - karakter i takmičarski potencijal.

Zbog svega kroz šta su prošli i šta su uradili minulih godina, radeći sa selektorom Goranom Perišićem, Vasilije Adžić i drugovi su oči današnjeg starta elitne runde u Norveškoj stavili sebe u poziciju da bez ustezanja maštaju, i priželjkuju plasman na Evropsko prvenstvo.

Zadatak će, očekivano, biti težak, jer osim snage rivala (sem Norveške, tu su i Izrael i Bosna i Hercegovina), na ruku ne ide ni sistem takmičenja - samo jedna selekcija plasiraće se u završnicu, za razliku od prošlogodišnjeg turnira u kadetskoj konkurenciji kada su dvije selekcije iz grupe išle u zavšnicu.

Ipak, put do snova uvijek je prepun teških prepreka, mogu li naši momci da ih preskoče?

- Srce, borbenost, karakter - to je sve ono što nam treba i što siguran sam da će ovi momci pokazati. Daće sve od sebe da obraduju Crnu Goru i plasiraju se na Evropsko prvenstvo - kazao je Goran Perišić.

Za razliku od Crne Gore, koja se u preliminarnoj rundi “rvala” sa Engleskom, Austrijom i Velsom, Norveška se elitne runde dočepala igrajući sa mnogo lakšim rivalima - Mađarskom, Letonijom i Gibraltarom. Dobila je sva tri meča, uz gol-razliku 15:1.

I zbog reputacije, tradicije, fudbalske škole koja je mnogo napredovala, naravno i zbog domaćeg terena, Norveška zaslužuje poštovanje, ali samo to...

- Neće biti lako, jer Norvaška, poput svih skandinavskih selekcija, igra disciplinovano, agresivno, dosta brzi prema naprijed. Momci su, međutim, vrlo motivisani, da prebrode prvu prepreku i naprave prvi korak ka Evropskom prvenstvu.

Duel u norveškom gradu Šijenu, na “Odd stadionu”, počinje u 15 sati.

- Spremni smo, motivisani, ispirisani. Analizirali smo prvog protivnika, ovo je za nas prvo od tri finala i daćemo sve od sebe da se dokažemo u najboljem svjetlu, da obradujemo naciju - poručio je mladi vezista Crvene zvezde Dragan Miranović.

U drugom kolu, u subotu u 19 sati, Crna Gora igra sa Izraelom, a turnir završava u utorak 26. marta, susretom sa Bosnom i Hercegovinom.

Bonus video: