PSŽ bi u današnje vrijeme za Maradonu morao da plati 345 miliona!

Ako se "Nejmarizuje" vrijednost transfera, plaćajući ga više od realne vrijednosti, kao što je slučaj kod brazilske zvijezde, da bi Maradonu doveli Parižanima bi danas trebala 345 miliona eura, piše "Playratings"!
1 komentar(a)
Dijego Maradona, Foto: Premiersportsmemorabilia.com
Dijego Maradona, Foto: Premiersportsmemorabilia.com
Ažurirano: 04.08.2017. 09:51h

Transfer Nejmara iz Barselone u Pari Sen Žermen za nevjerovatnu sumu od 222 miliona eura (Brazilac će dobijati platu od 30 miliona po sezoni za petogodišnji ugovor) je debelo "pobio" sve dosadašnje rekorde, poremetio je ravnotežu i prekršio svaku logiku na fudbalskom tržištu.

Vjerovatno će uticati na cijene transfera i u budućnosti...

Po mišljenju "Playratings-a", specijalizovane agencije za finansijsku i ekonomsku analizu vrijednosti fudbalera, nemoguće je za Pari Sen Žermen da vrati uloženi novac.

Agencija, naime, smatra da je realna izračunata cijena, s obzirom na kvalitet brazilskog as, njegove godine (25) dužina ugovora sa Barselonom (još četiri godine) i sve ostalo, iznosi 140 miliona, a da je "podnošljiva" 180 miliona. Dakle znatno manje od isplaćenih 222 miliona.

Postavlja se pitanje koliko bi u današnje vrijeme vrijedjeli, recimo, Dijego Armando Maradona ili Ronaldo (brazilski)?

"Playratings" je predstavio analizu u kojoj su aktuelizovane vrijednosti velikih igrača koji su u bliskoj prošlosti igrali u Seriji A, koja je u to vrijeme bila najjača liga na planeti. A rezultati analize su veoma interesantni...

Maradona je 1984. godine bio najbolji fudbaler svijeta, iz Barselone je stigao u Napoli za sumu od tadašnjih 13,5 milijardi lira, što je otprilike današnjih oko 6,5 miliona eura.

Mišel Platini je 1982. godine stigao u Juventus za oko 125 hiljada eura (250 miliona lira), Marko Van Basten je 1987. godine koštao Milana današnjih nepunih miliona eura.

Deset godina kasnije, Inter je doveo Ronalda iz Barselone za oko 27 miliona današnjih eura, a 1999. godine Kristijana Vijerija iz Lacija za današnjih 45 miliona.

Praveći ekipu za treći i do sada posljednji skudeto, Roma je 2000. godine platila Fiorentini za Gabrijela Batistutu, iako je tada već bio napunio 30. godinu, 70 milijardi lira, oko 35 miliona

Sve do današnjih dana, kada je Juventus za dolazak Gonzala Iguaina iz Napolija morao da izdvoji 90 miliona, a sve to nakon odlaska Pola Pogbe u Mančester junajted za 105 miliona...

Iz analize "Playratings-a", koji je analizirao razne faktore (starost fudbalera, dužina ugovora, ekonomski potencijal klubova uključenih u transfer), dolazi se do zaključka da bi najbolji posao, imajući u vidu odnos kvaliteta i cijene, bili transferi Mišela Platinija, za čiji bi transfer tadašnji Juventus trebao da plati pet miliona eura, i Marka Van Bastena, koji bi Milan koštao 18 miliona.

Imajući u vidu današnje cifre, današnje vrijednost transfera Maradone bi iznosila 181 milion eura a brazilskog Ronalda 175 miliona...

Ali, ako bi Pari Sen Žermen želio da dovede Maradonu iz Napolija, koliko bi koštao? Ako se "Nejmarizuje" vrijednost transfera, plaćajući ga više od realne vrijednosti, kao što je slučaj kod brazilske zvijezde, da bi Maradonu doveli Parižanima bi danas trebala 345 miliona eura, piše "Playratings"!

Bonus video: