"Zmajevi" vjeruju da će ih publika nositi do Njemačke

Selekcija Bosne i Hercegovine u polufinalu baraža za EURO 2024, večeras u 20.45 dočekuje Ukrajinu, ostale su još tri karte za kontinentalni šampionat

2252 pregleda 2 komentar(a)
Edin Džeko ima posljednju šansu da zaigra na Evropskom prvenstvu, Foto: Nogometni savez Bosne i Hercegovine (Facebook)
Edin Džeko ima posljednju šansu da zaigra na Evropskom prvenstvu, Foto: Nogometni savez Bosne i Hercegovine (Facebook)

Ostale su još tri karte za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, a rasplet počinje večeras.

Odigraće se šest utakmica polufinala plej-ofa, šansu da se plasiraju na EURO traže reprezentacije koje su se istakle u prethodnom izdanju Lige nacija, a nisu izborile plasman kroz kvalifikacije.

Derbi je na Bilinom Polju, u Zenici - Bosna i Hercegovina će put do prvog učešća na kontinentalnoj smotri prvo tražiti protiv Ukrajine (20.45). Pobjednik tog duela igraće u finalu “trase B” (u pitanju su ekipe iz B Lige nacija) sa boljim iz utakmice između Izraela i Islanda, koji se u istom terminu igra večeras u Budimpešti.

U ostalim polufinalnim mečevima, od 18 sati, u Tbilisiju sastaju se Gruzija i Luksemburg, koji će u finalu kvalifkacija igrati protiv boljeg iz duela Grčke i Kazahstana u Atini.

Posljednjeg finalistu daće polufinalne utakmice između Poljske i Estonije, te Velsa i Finske.

“Zmajevi” su se baraža domogli pobjedom u C grupi B Lige nacija, u kojoj je bila i naša reprezentacija. Bosna i Hercegovina je bila uspješnija od “sokola”, remijem u Podgorici (1:1) i pobjedom na svom terenu u Zenici, golom Ermedina Demirovića u nadoknadi poluvremena.

Crna Gora je propustila veliku šansu u toj Ligi nacija, jer je i drugoplasirani tim izborio baraž (Finska), od koje je naša selekcija poražena u posljednjem kolu pod Goricom (2:0), a dovoljan nam je bio i bod.

Bosna je, s druge strane, u slabijoj formi nego tada u Ligi nacija, kada je na kormilu sjedio Ivajlo Petev, a plodove njegovog uspješnog rada pokušaće da ubere novi selektor Savo Milošević.

Ukrajina je težak rival, ali se BiH uzda u podršku publike - “zmajevi” će, naime, biti domaćini i u eventualnom finalu.

- Moramo biti svjesni da će biti jako težak zadatak i da znamo šta treba da uradimo da bismo pobijedili. Naši igrači imaju kvalitet da pobijede Ukrajinu, a eventualni rival u finalu nas sada ne zanima. Najbitnije je da odigramo pravu takmičarsku utakmicu. Da odigramo na rezultat, a vježbamo i izvođenje penala. I važno je da se naša ekipa od početka bori, jer onda će i podrška sa tribina biti jača, glasnija - kazao je Milošević.

On vjeruje u ekipu, smatra da i igrači vjeruju u prvi plasman na završnicu evropskih prvenstava.

- Zar mislite da bi Edin Džeko bio ovdje da ne vjeruje? Svemu dođe kraj, pa mora i negativnoj tradiciji u utakmicama baraža. A imamo sve informacije o Ukrajini, uostalom igrao sam u ekipi sa njihovim selektorom Sergejem Rebrovom - zaključio je Milošević.

Bosna i Hercegovina je već jednom igrala u plej-ofu, za prošli EURO, ali je pred svojim navijačima u polufinalu slabijim izvođenjem penala izgubila od Sjeverne Irske.

Ukrajinci, iako favoriti, oprezni su pred ključni duel u Zenici.

“Bosanci su nam već jednom pomrsili račune u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Moramo biti oprezni i maksimano fokusirani. Na stranu njihove loše igre u posljednjim kvalifkacijama, ali takve rivale moramo da dobijamo. Uostalom, oni su do ovog stepena kvalifkacija došli samo zahvaljujući čudu i konfuznim propisima”, navode ukrajinski mediji.

Bonus video: