Adidasove tri pruge blijede nakon 70 godina - ostaje sjećanje na dresove kao simbole njemačke fudbalske istorije

Da novac nije smio da bude presudan u ovoj priči stigao je glas i sa vrha njemačke države: "Ne mogu da zamislim njemački dres bez tri pruge - za mene su Adidas i Njemačka uvijek bili jedno, dio našeg identiteta", kaže vicekancelar Robert Habek

12669 pregleda 3 komentar(a)
Heroj Mundijala 1990. Andreas Breme u nezaboravnom dresu Njemačke, Foto: Reuters
Heroj Mundijala 1990. Andreas Breme u nezaboravnom dresu Njemačke, Foto: Reuters

Svijet novca srušio je još jednu veliku tradiciju i to onu za koju se činilo da je neosvojiva tvrđava - razdvojio je njemačku fudbalsku reprezentaciju i Adidas, nakon što su 70 godina zajedno pisali istoriju.

Fudbalski savez Njemačke (DFB) objavio je juče da od 2027. reprezentacije te zemlje neće igrati u dresovima koje proizvodi domaći brend Adidas, već da će nakon sedam decenija ta čast pripasti američkoj kompaniji Najki.

DFB nije objavio koliko je Najki platio za ovaj ugovor, ali mediji navode da se radi čak i o dvostruko većem iznosu od onog koji je do sada činio sporazum sa Adidasom.

Da novac nije smio da bude presudan u ovoj priči stigao je glas i sa vrha njemačke države. Zamjenik njemačkog kancelara Robert Habek smatra da je ovdje moralo da bude više lokalpatriotizma.

"Ne mogu da zamislim njemački dres bez tri pruge - za mene su Adidas i Njemačka uvijek bili jedno, dio našeg identiteta", istakao je Habek, a prenosi Goal.com.

Vjerovatno je mnogo onih, čak i van Njemačke, koji će se saglasiti sa riječima njemačkog vicekancerala, ali legendarne tri pruge na dresu "Elfa" polako počinju da blijede.

Ipak, ono što nikad neće biti izbrisano jeste istorija koju je Njemačka pisala u Adidasovim dresovima - od 1954. kada je zvanično počela da oprema njemački fudbal.

Bilo je trenutaka kada su Njemci igrali i u dresovima koji nisu Adidas, kao kratko tokom sedamdesetih kada ih je oblačila Erima (filijala Adidasa), ali svi veliki uspjesi vezani su giganta sportske opreme iz Hercogenauraha.

Ostaju da se pamte četiri svjetske i tri evropske titule koje Njemačka osvojila zajedno sa Adidasom, mnoge velike pobjede, nezaboravni momenti, ali i sami dizajni dresova.

Zanimljivo sve do Evropskog prvenstva 1988. i Mundijala 1990. dresovi Njemačke bili su praktčno isti - bijeli dres i crni šorts, boje izvedene iz pruske zastave tokom 19. vijeka.

Za pomenuta dva šampionata, Adidas se odlučio da na rukavima i prednjoj strani dresa doda boje njemačke zastave - za mnoge i danas je taj dres u kojem je Njemačka osvojila Mundijal u Italiji jedan od najljepših ikada.

Crna, crvena i žuta nalazile su i mnogo puta kasnije svoje mjesto na dresu, kao na šampionatima 1992, 1994, 1998, 2006. i 2012, a Adidas ih je ponovo vratio ove godine za Euro koji se na ljeto igra u Njemačkoj.

Nakon tog prvenstva, Adidas i "manšaft" zajedno će putovati još na Svjetsko prvenstvo 2026. nakon čega kreće Najki era.

Bonus video: