Robi želi da vidi sve na djelu: Jovetić i deset novih protiv Makedonaca

Fudbalska reprezentacija Crne Gore u ponedjeljak (18sati ) protiv Sjeverne Makedonije igra drugi prijateljski meč u Antaliji

36775 pregleda 142 reakcija 10 komentar(a)
Robert Prosinečki na današnjem treningu, Foto: FSCG
Robert Prosinečki na današnjem treningu, Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača Vijesti

Odličan rezultat i dobar utisak, koji je Crna Gora ostavila na premijeri Roberta Prosinečkog kao selektora Crne Gore u pobjedi nad Bjelorusijom 2:0, biće na nekoj vrsti provjere drugom kontrolnom meču u Antaliji.

Ali, najavom da će u sjutrašnjem duelu protiv Sjeverne Makedonije (18 časova) izvesti tim u kojem će biti samo jedan fudbaler koji je igrao prije četiri dana, Prosinečki je jasno stavio do znanja šta želi da dobije od prvog druženja sa igračima - da im ukaže povjerenje i svima stavi do znanja da su reprezentativci, da su dio tima, a da na terenu vidi konture onoga što sprema za vrijeme kada će utisak biti manje važan od učinka.

„Samo će Jovetić ostati u timu, jer želimo da mu damo minutažu koju nema u Olimpijakosu”, kazao je Prosinečki na pres konferenciji u Antaliji.

To znači da bi sjutrašnji meč trebalo da počnu Šarkić - Marko Vukčević, Savić, Vujačić, Radunović - Lončar, Marko Bakić - Jovović, Camaj, Jovetić - Mugoša.

Prvih 90 minuta fudbala pod novim selektorom malo je da se donose zaključci, malo će biti i 180, nakon Sjeverne Makedonije, pa i još 180 u junu kada će „sokole” testirati Gruzija i super-jaka Belgija, zapravo - samo takmičarske utakmice daju sve odgovore.

Sa treninga reprezentacije
Sa treninga reprezentacijefoto: FSCG

Početak novog poglavlja može, ipak, da nagovijesti da bi crnogorski tim mogao da bude konkurentan, igrajući hrabrije i rizičnije kada bude važno i teško - u septembru, u Ligi nacija, u grupi sa jednim sigurnim učesnikom Eura - Turskom, i dva potencijalna - Islandom i Velsom.

Zato je važno da prijateljske utakmice budu dobra simulacija takmičarskih.

„Momci su imali veliki motiv Bjelorusije, mislim da se to vidjelo. Došao je novi selektor, normalno je da su svi imali želju da se pokažu. Bili su jako borbeni, čak se Marko Vešović u jednom momentu umalo potukao pored aut linije”, slikovito je opisao Prosinečki.

„Bili su i trkački izvanredni, a počeli smo i da igramo, što je veoma važno. Nadam se da ćemo i u drugom meču biti takvi”.

Prosinečki je ponovio da rezultat nije najvažniji, ali je bitan zbog atmosfere u timu.

„Mi smo ovdje došli da počnemo novu priču. Važan je rezultat, ali bitnije je da se upoznamo i uigramo ono što planiramo da sprovedemo. Od prvog dana sam vidio da momci imaju odličan odnos, a to je osnova i suština svega. Kada je tako, lakše se i ljepše radi”.

Prosinečki
Prosinečkifoto: FSCG

Da se ne bi kvarila turska „idila”, Prosinečki nije želio da priča o detaljima iz premijernog meča koji bi trebalo da budu bolji.

„Bilo je i grešaka, posebno u defanzivi, i sigurno ćemo raditi na tome. Uostalom, i Bjelorusi su imali prilike, nisu iskoristili jedanaesterac, da jesu možda bi meč otišao drugim smjerom. Ali, generalno sam veoma zadovoljan i ne bih pričao o pozicijama na kojima nam možda nedostaje kvalitet za ono kako želim da igramo. To ćemo ostaviti za neki drugi put”.

Sa treninga reprezentacije
Sa treninga reprezentacijefoto: FSCG

Očekuje da će duel sa Sjevernom Makedonijom biti teži nego onaj protiv Bjelorusije. Makedonci su, takođe, u Antaliji igrali 1:1 sa Moldavijom prije četiri dana i nisu pokazali mnogo...

„Gledali smo utakmicu Makedonaca sa Moldavcima, nisu izgledali dobro. Protiv nas će sigurno biti motivisaniji, željeće da pobijede i poprave utisak. Imaju veliki individualni kvalitet, njihovi igrači prave razliku u dobrim klubovima. Neće biti laka utakmica. Ali optimisti smo, momci rade dobro, a nisu ni umorni, jer ćemo promijeniti ekipu. U svakom slučaju, sigurno će biti zanimljivo”, kazao je Prosinečki.

Bonus video: