Gol nakon kornera presudio Makedoncima: Prosinečki želi posjed, ali prekidi su jako oružje Crne Gore

Novi selektor je imao rezultaski savršen start na klupi Crne Gore

42911 pregleda 51 reakcija 22 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Dva od dva, bez primljenog gola - Robert Prosinečki je imao rezultatski savršen start na klupi Crne Gore.

U potpuno drugačijem meču nego protiv Bjelorusije (2:0), njegov tim je pobijedio Sjevernu Makedoniju 1:0 i tako na najlepši način završio osmodnevni kamp u Antaliji.

I dok je u premijernoj utakmici crnogorska selekcija iz igre stvarala šanse i dala golove, ali i ostavljala prostora protivniku da bude opasan, u drugoj je do trijumfa došla iz prekida i iz jedne od dvije šanse (Stevan Jovetić u 45. minutu), a pritom u dobrom dijelu meča igrala onako kako novi selektor ne želi. Posebno u prvom poluvremenu...

Sa potpuno novim timom u odnosu na Bjelorusiju (Jovetić i 10 novih igrača), Prosinečki u 45 minuta, osim, naravno rezultata nije dobio ništa od onoga šta hoće da vidi od momaka koje vodi - posjed, igru, miran pas...

Makedonci su bili ti koji su vodili utakmicu, jer su, jednostavno rečeno, imali igrača više u srednjem dijelu terena i kada su imali loptu, ali i kada su se branili.

Bardi i Elmas su pokazali koliko vrijede, pokretali su i saigrače, ali dobra stvar je bila to što rival nije stvarao čiste prilike, već je uglavnom udarcima iz daljine bio opasan.

Šarkić je tako imao jednu izuzetnu odbranu, kada je zaustavio šut Elmasa sa vrha šesnaesterca u donji lijevi ugao, i jednu rutinsku, nakon pokušaja Miovskog iskosa iz teške pozicije, dok je Bardi tri puta tukao pored gola sa 20-ak metara.

A još bolja stvar je što je Crna Gora, uprkos svemu, povela u finišu poluvremena.

Sigurno bi Prosinečki, kao i svi treneri uostalom, više volio kada se „posloži” akcija, ali prekidi su u modernom fudbalu važno i jako oružje, a „sokolima" to odavno jeste - korner (izboren nakon duge lopte Jovetića ka Marku Vukčeviću) koji je izveo Camaj, Jovetić je sa desetak metara pretvorio u 35. gol u nacionalnom timu - 1:0.

Makedonci su u prvih 15 minuta nastavka osvježili tim sa četvoricom novih igrača, a izlaskom Elmasa su izgubili, iako ga je zamijenio opasni Trajkovski, koji je prije osam i po godina upisao het-trik protiv Crne Gore u prijateljskom meču u Skoplju (4:1).

Prosinečki je reagovao uvođenjem četiri jaka „štiha” u isto vrijeme (Marko Vešović, Marko Janković, Adam Marušić, Nikola Krstović), ali je brzo izveo najjačeg - Jovetića, kako bi debi upisao Miloš Brnović, a Marko Bakić dobio ofanzivniju ulogu.

Ritam meča je u drugom poluvremenu padao kako je vrijeme odmicalo. Janković je stao na loptu, Brnović se predstavio na lijep način, a Crna Gora potpuno umirila protivnika i nije mu dozvolila ni da se primakne izjednačenju.

Nije bilo lepršavo, daleko od toga, ali bilo je čvrsto i borbeno, što ova selekcija mora da ima ako želi da uradi nešto. Ako neko misli da će Crna Gora da se igra, da se izigra i nadigra rivale u svakom meču, grdno se vara.

CRNA GORA - S. MAKEDONIJA 1:0 (1:0)

Antalija - Stadion Mardan. Gledalaca 100. Sudija: Zorbaj Kučuk (Turska). Strijelac: Jovetić u 45. minutu. Žuti kartoni: Bakić, Savić, Krstović (Crna Gora), Elmas (Sjeverna Makedonija).

Crna Gora: Šarkić - Vukčević (61. Vešović), Savić, Vujačić, Radunović - Lončar (61. Janković), M. Bakić (84. D. Bakić) - Jovović (61. Marušić), Camaj, Jovetić (68. Brnović) - Mugoša (61. Mugoša).

Sjeverna Makedonija: Dimitrievski - Zajkov (77. Serafimov), Musliu, Velkoski - Čurlinov (51. Dimovski), Atanasov (59. Zdravkovski), Bardhi, Kostadinov (77. Mitrovski), Alioski - Elmas (46. Trajkovski), Miovski (59. Ristovski).

Bonus video: