Posljednji krug za titulu, šanse su kao i bodovno stanje - 50:50

Koje su prednosti i nedostaci Budućnosti i Dečića u trci za titulu. Ostalo je još devet kola, što znači da će se vodeći još po jednom sastati sa svim rivalima u ligi, uz jedan međusobni sudar koji je na programu naredne nedjelje

7036 pregleda 10 komentar(a)
Povratak u ritam i formu i Vasilija Adžića mogao bi da bude ključan za Budućnost, Foto: FSCG
Povratak u ritam i formu i Vasilija Adžića mogao bi da bude ključan za Budućnost, Foto: FSCG

Budućnost i Dečić nastavljaju trku za titulu, ostao je još cijeli jedan krug (devet kola), u koji vodeći timovi ulaze poravnati - imaju po 50 bodova.

Simbolično, sa 50:50 (procenata) mogle bi i da se rangiraju šanse Podgoričana i Tuzana u završnom sprintu u kojem bi mogli da odluče i najsitniji detalji.

Trećeplasirana Sutjeska ima sedam bodova manje od vodećeg dvojica i teoretski nije otpisana, kako ni Jezero i Mornar (po osam manje). Trebalo bi, međutim, da Nikšićane, ili Plavljane i Barane, baš krene, a da prvoplasirani nastave da gube bodove, da bi se u finišu dogodio spektakularni obrt.

Nikad takvo nešto nije viđeno na terenima CFL-a zato je vjerovati da će se borba za titulu do kraja sezone ipak voditi između dva tima, a da će se preostala tri “tući” za 3. poziciju koja bi mogla da donese Evropu.

Koje su prednosti i nedostaci Budućnosti, prednosti i nedostaci Dečića, ako su bodovno (i procentualnio) izjednačeni sa 50:50.

DEČIĆ IMA BOLJI MEĐUSOBNI SKOR - ZASADA

Na strani Podgoričana je iskustvo - doslovno svake sezone se bore za titulu, osvojili su ih šest u samostalnoj Crnoj Gori, a tri u prethodne četiri godine.

Tuzani su “novi” u ovoj borbi, u vrhu su tek u posljednje tri godine, a još nisu završili ni kao drugi na tabeli, već dva puta treći. Upravo bi, međutim, taj motiv i energija da osvoje prvu, ne samo titulu, već i trofej u istroji kluba, mogla da bude neka šansa izabranika Milorada Pekovića.

29

bodova osvojio je Dečić kao gost, čak sedam više od Budućnosti (22), iako je odigrao jednu utakmicu manje na strani. Tuzani su gostujućim izdanjima kompezovali nedostatak klasičnog domaćeg terena, jer su igrajući kući osvojili sedam bodova manje nego Budućnost

Već u nedjelju, nakon što u srijedu bude odigrano vanredno kolo, na programu je posljednji međusobni sudar ove sezone, u kojem će Dečić biti domaćin Budućnosti, što bi takođe mogla da bude prednost Tuzana.

Ako i na kraju sezone dva tima budu bodovno izjednačena, odlučiće međusobni skor, koji je, trenutno, nakon tri odigrana meča, na strani Dečića, koji je dobio jesenji duel na svom terenu, uz dva remija pod Goricom. Budućnost, dakle, naredne nedjelje u derbiju ne igra samo za bodove koji bi mogli da budu ključni u borbi za primat, već i za preuzimanje boljeg međusobnog skora, još jednog aduta u trci za titulu. Kako su jesenas izgubili 2: izabranici Mladena Milinkovića bi trebalo da slave sa barem dva gola razlike.

NEDOSTATAK DOMAĆEG TERENA VELIKI HENDIKEP TUZANA

Ono što je jasna prednost Budućnosti, odnosno veliki hendikep Dečića, jeste činjenica da Pekovićev tim niti jedan meč ove sezone nije odigrao na svom terenu, u Tuzima (rekonstrukcija), a pitanje je da li će do kraja sezone. Dečić kao domaćin uglavnom koristi teren OFK Titograda, koji je u lošem stanju, ponekad odigra i na DG areni. Ako osvoje titulu u sezoni u kojoj su praktično od početka do kraja gosti, Tuzani će napraviti pravi mali podvig.

Budućnost do kraja sezone pet mečeva igra pod Goricom, na četiri je gost, za razliku od Dečića koji je četiri puta domaćin, a u pet navrata gost.

To, međutim, ne mora da znači ništa, s obzirom na to da je Dečić ubjedljivo najbolji gost ove sezone - bez poraza je u gostima, na strani je osvojio 29 bodova, čak sedam više od Budućnosti, iako su Tuzani odigrali u gostima jedan manje. Dečić, ipak, ispašta što nema klasičan domaći teren, pa je tek četvrti na tabeli kada su u pitanju mečevi kod kuće i osvojio je sedam bodova manje od Budućnosti, sa jednom utakmicom više.

FK Budućnost, FK Dečić
foto: FSCG

Budućnost, uz manje gostovanja, ima i nešto lakše mečeve na strani, jer osim Dečiću ide na noge Jezeru, Arsenalu i Petrovcu, dok Tuzani gostuju Jedinstvu, Petrovcu, Mornaru, Rudaru i Sutjesci, što bi moglo da bude najteže gostovanje.

Teško je na osnovu rasporeda procijeniti šanse nekog tima, a pitanje forme moglo bi da bude ključno. U prvom dijelu druge polusezone, ni jedni ni drugi nisu mogli da pronađu sebe, ne pamti se zapravo kada su vodeći gubili toliko bodova. Tako je u prvih sedam jesenjih kola Budućnost od mogućih 21 osvojila samo osam bodova, a Dečić 10.

U samo dva kola, od proljećnih osam, pobjede su ostvarili i Dečić i Budućnost (kao prije dva dana), a ako se takav trend nastavi, biće ovo prvenstvo u kojem će šampion osvojiti najmanje bodova. Najmanje je prošle sezone osvojila Budućnost - 70.

JAKA LIGA, ILI NEDOSTATAK KVALITETA - SVI ZNAJU ODGOVOR

Pitanje kvaliteta - ko ima bolji tim, širi izbor igrača, uvijek je bilo ključno, ali je u ovako konfuznoj trci za titulu, sa toliko loših predstava, na lošim terenima, zapravo i teško dati pravu procjenu.

Budućnost se jeste dobro pojačala na polusezoni, plaćala je skupo i dovodila provjereno (Đorđe Destpotović je tresao mreže u Rusiji, povratnici Igor Ivanović i Miloš Raičković su doskorašnji reprezentativci), ali je iskusne i provjerene igrače na polusezoni doveo i Dečić (Bojan Matić je igrao za Partizan, Nenad Gavrić za Crvenu zvezdu).

Posljednje kolo, i pobjeda 2:0 nad Petrovcem, nagovještava, ipak, da bi povratak u ritam i formu najvećeg bisera crnogorskog fudbala, 17-godišnjeg Vasilija Adžića, momka koji će od juna nositi dres Budućnosti, mogao da bude klučna prednost podgoričkog sastava.

Ostaje da se vidi da li će zaista biti tako.

Ko s kim do kraja

BUDUĆNOST

Mladost DG (kući)

Dečić (gost)

Rudar (k)

Jezero (g)

Sutjeska (k)

Arsenal (g)

Jedinstvo (k)

Mornar (k)

Petrovac (g)

DEČIĆ

Jedinstvo (gost)

Budućnost (kući)

Petrovac (g)

Mladost DG (k)

Mornar (g)

Rudar (g)

Jezero (k)

Sutjeska (g)

Arsenal (k)

Standings provided by Sofascore

Bonus video: