Sjajna priča iz sunčanog Brajtona: I lijep fudbal i rekordan profit

U finansijskom izvještaju Brajtona nisu se našli transferi Mojzesa Kaiseda (prodat za 100 miliona funti) i Roberta Sančesa u Čelsi, jer se on odnosi na period do juna 2023, a pomenuti tandem ka Londonu je krenuo kasnije tokom ljeta

6001 pregleda 1 komentar(a)
On je zadužen za lijep fudbal: Roberto de Zerbi, trener Brajtona, Foto: Molly Darlington (Reuters)
On je zadužen za lijep fudbal: Roberto de Zerbi, trener Brajtona, Foto: Molly Darlington (Reuters)

Brajton - grad plaža i sunca, do prije nekoliko godina fudbalski je bio poznat najviše po 32 utakmice kroz koje ga je u Trećoj ligi vodio veliki Brajan Klaf, i to nakon što je sa Derbijem bio prvak Engleske.

Vremena su se promijenila i danas je Brajton standardan član Premijer lige, igra fudbal koji svi vole, a osim na terenu odlično mu ide i na finansijskom planu.

Klub sa juga Engleske objavio je rekordan profit od 122,8 miliona funti u sezoni 2022/23 - najuspješniji u istoriji Brajtona, ali i bilo kog kluba iz ove zemlje.

Nakon oporezivanja profit je godišnje porastao za gotovo 100 miliona funti, navodi BBC.

“U sezoni kada smo pisali istoriju na terenu, napravili smo veliki korak naprijed u smislu dugogodišnjeg cilja kluba da postanemo održiviji i da se manje oslanjamo na nevjerovatno velikodušna ulaganja (vlasnika) Tonija Bluma”, rekao je izvršni direktor Pol Barber.

Rekordan profit Brajtona dolazi u trenutku kada je niz drugih klubova zabilježio značajne gubitke u sezoni - poput Aston Vile (120 miliona funti), Čelsija (90 miliona), Evertona (89 miliona), Njukasla (73 miliona)...

U čemu je tajna kluba sa “Ameks” stadiona?

Prije svega u nastupima na terenu, ali i sjajnoj kupo-prodajnoj politici. “Galebovi” su se specijalizovali za pronalaske i dovođenje ne previše afirmisanih i ne previše skupih fudbalera, koje kasnije prodaju za pravo malo bogatstvo.

Uz sve to, igraju sjajan fudbal. Italijanski stručnjak Roberto de Zerbi odveo je Brajton prošle sezone do istorijskog šestog mjesta u Premijer ligi, kao i do polufinala FA kupa, a uslijedili su i nastupi u Ligi Evrope...

S druge strane, prodajom Iva Bisume, Marka Kukurelje, Leandra Trosara i Aleksisa Mekalistera u kasu Brajtona slilo se 121,4 miliona funti.

Ono što je posebno važno - u finansijskom izvještaju nisu se našli transferi Mojzesa Kaiseda (prodat za 100 miliona funti) i Roberta Sančesa u Čelsi, jer se on odnosi na period do juna 2023, a pomenuti tandem ka Londonu je krenuo kasnije tokom ljeta.

Brajton je prvi put dio Premijer lige postao 2017. i od tada je mnogim većim klubovima pokazao kako može da se igra i lijep fudbal, ali i da se posluje na pravi način.

De Zerbi: Problem su povrede, ne moja budućnost

Roberto de Zerbi je u septembru 2022. na klupi Brajtona naslijedio Grejema Potera i uspio da još više nadogradi igru “galebova”. Zbog njegovog stila već ga žele mnogi veliki klubovi, poput Liverpula i Bajerna iz Minhena, ali italijanski stručnjak trenutno ne razmišlja o tome.

"Jedini problem trenutno je veliki broj povreda koji nas prati - ne moj novi ugovor i moja budućnost. Ponosan sam što treniram ovaj klub i fokusiran sam na teren - potpuno opušten", poručio je De Zerbi.

Bonus video: