La Gabara plovi sa peharom nakon 40 godina - fešta koju je Bilbao dugo čekao

Ateltik Bilbao je poslije četiri decenije osvojio Kup kralja, takmičenje u kojem je simbol - velika žurka Ernesta Valverdea

8139 pregleda 3 komentar(a)
Navijači Atletika tokom finala u Sevilji, Foto: Reuters
Navijači Atletika tokom finala u Sevilji, Foto: Reuters

Atletik Bilbao ima katedralu "San Mames", poseban je po tome da i danas samo Baskijci mogu da nose crveno-bijeli dres, ima fenomenalne navijače i "lavove", kako zovu igrače ovog kluba...

Ima i "La Gabaru", brodić koji je simbol uspjeha ovog kluba i koji će u četvrtak isploviti prvi put nakon 40 godina - u čast Atletika.

Ponos nekadašnjeg industrijskog, a danas jednog od najljepših gradova Španije, u subotu je prvi put nakon 1984. osvojio neki od dva najveća pehara te zemlje - Kup kralja, takmičenje u kojem je simbol, pošto je trijumfom nad Majorkom u seviljskom finalu 24. put zagrlio ovaj trofej.

Upravo te 1984, kada je Atletik duplom krunom pokorio Španiju, "La Gabara" je bila epicentar najveće žurke u Evropi, pošto su na njoj plovili igrači zajedno sa peharom dok su ih sa obje strane rijeke Ibaizabal pozdravljale hiljade navijača.

Bila je to godina nezaboravnog finala Kupa kralja, kada se na terenu "Sanjtago Bernabeua" nije znalo ko koga udara, kada je Dijego Maradona nokautirao Migel Anhel Sola, a Atletik na kraju savladao Barselonu.

Niko tada nije mogao ni da zamisli da će proći pune četiri decenije do novog trijumfa Atletika u Kupu, gdje je u tom trenutku bio ubjedljivo najtrofejniji tim.

Ipak, kao da je već naredna 1985. bila najava nesrećnih finala za klub sa "San Mamesa" - Atletik je tada poražen u finalu, a u novijoj istoriji još pet puta - 2009, 2012, 2015, 2020. i 2021. godine.

Moralo je da prođe toliko toga, čak i još jedna drama u finalu na "Kartuhi" sa Majorkom (Baskijci slavili na nakon penal-ruleta) i povratak velikog Ernestea Valverdea, pa da se sve kockice poslože.

"Izbubili smo pet finala u ovom vijeku, pa kako ništa nismo osvojili onda moji momci nemaju ni šta da izgube u ovom finalu", pokušao je Valverde da stiša euforiju pred meč sa Majorkom.

Osim fudbala ovaj stručnjak, koji je trenirao Barselonu u trenutku kada je to možda bio i najteži posao na svijetu, obožava fotografije, čak je imao i svoje izložbe, a upravo je kroz njih opisao strast navijača Atletik Bilbaoa.

"Mogao bih da se nađem na bilo kojoj od fotografija zajedno sa ovim navijačima, jer se poistovjećujem sa njima. Oni žive za klub, njihova strast prema fudbalu i Atletiku je nevjerovatna - zaista svoju refleksiju vidim u njima", slikovit je bio Valverde svojevremeno za "La Opinion".

Valverde
Valverdefoto: Reuters

Prije 40 godina Andoni Zubizareta, njegov imenjak sa nadimkom "mesar iz Bilbaoa" Gojkoćea, zatim Ismael Uturbi, kapiten Dani Ruis Bazan, strijelac gola u finalu Endika Guaroćena i Havijer Klemente pored terena.

Danas kapiten Iker Muniain, braća (Niko i Injaki) Vilijams, Ojhan Sanset, Raul Garsija, Gorka Guruzeta i mnogi drugi koji će zajedno sa svojim učiteljem Valverdeom u četvrtak na nezaboravnu feštu i vožnju kroz Bilbao.

Većina klubova širom svijeta pehare proslavlja na otvorenom autobusu, Atletik je i po tome poseban - "La Gabara" je spremna za slavlje.

Bonus video: