Praznik fudbala u Madridu i Londonu

Prve utakmice četvrtfinala Lige šampiona: Real u reprizi posljednja dva polufinala dočekuje Mančester siti, Arsenal protiv Bajerna. Oba meča počinju u 21 sat, sjutra se sastaju Atletiko Madrid - Borusija i Pari Sen Žermen - Barselona

7486 pregleda 8 komentar(a)
Anćelotijev 200. meč na klupi u Ligi šampiona, Foto: Reuters
Anćelotijev 200. meč na klupi u Ligi šampiona, Foto: Reuters

Mnogo toga posljednjih godina spaja Real Madrid i Mančester siti, a ko je mislio da se nagledao spektakularnih duela “kraljevskog kluba” i “građana” neka se spremi za nove stranice istorije.

Pišu ih Karlo Anćeloti i Pep Gvardiola, Vinisijus Žunior i Fil Foden, Džud Belingem i Erling Haland, Toni Kros i Kevin de Brujne...

Plejada asova opet će se naći oči u oči, Real i Siti čeka treći uzastopni okršaj u nokaut fazi Lige šampiona, a četvrti u posljednjih pet godina. Ne zna se koji je od prethodnih dvoboja bio neizvjesniji, pa se i sada očekuje da pršti na sve strane, iako je “tek” četvrtfinale...

Najtrofejniji klub u evropskoj eliti protiv aktuelnog šampiona i jeste fudbalski praznik u najavi, ali istovremeno će se voditi i velika bitka u sjevernom Londonu - sastaće se Arsenal i Bajern. Obje utakmice počinju u 21 sat, sjutra u istom terminu se igraju Atletiko Madrid - Borusija i Pari Sen Žermen - Barselona.

JUBILEJ ANĆELOTIJA

Anćeloti je velikan svjetskog fudbala, a večeras će biti 200. put na klupi u Ligi šampiona, takmičenju koje je osvajao četiri puta - po dva sa Milanom i Realom.

- Pred nama je nevjerovatno atraktivan dvomeč. Oba tima imaju svoje adute - mi mislimo da postoje detalji u kojima smo bolji od Sitija, rival sigurno vjeruje da ima segmenata u kojima je dominantan u odnosu na nas. U pitanju su nijanse, čeka nas 180 minuta velike borbe - rekao je Italijan.

Siti je prošle sezone na putu ka prvoj tituli u istoriji eliminisao “merengese” u polufinalu. U Madridu je bilo 1:1, a na “Etihadu” čak 4:0 za Gvardiolin tim u jednoj od najdominantnijih predstava u tako dalekoj fazi takmičenja. Real odavno nije bio tako razbijen...

- Siti je bio najbolji i zato je osvojio titulu - istakao je Anćeloti i osvrnuo se na jubilej:

- To je veliko dostignuće. Sjećam se prve utakmice, bilo je to protiv Sparte iz Praga kada sam vodio Parmu. Doći do 200 utakmica znači mnogo, pogotovo u mojim godinama - kazao je 64-godišnji stručnjak.

REAL ODMORNIJI, SITI OSLABLJEN

Real je posljednju utakmicu odigrao 31. marta, a iza i pred “građanima” je ubitačan ritam. U sedam dana su imali tri meča u Premijer ligi, za vikend ih čeka i duel sa Lutonom, pa naredne srijede revanš protiv Reala.

- Nisam imao mnogo vremena da se bavim Realom, ali vjerujem da ćemo biti spremni - rekao je Gvardiola.

Siti nije kompletan, u Madrid nisu doputovali Nejtan Ake i Kajl Voker. Posebno će nedostajati engleski reprezentativac, bek koji brzinom može da parira Vinisijusu.

- U Ligi šampiona uvijek želite da idete do kraja, ali postoji toliko faktora koje ne možete da kontrolišete. Osvojili smo je prošle sezone poslije toliko pokušaja, ali to ne znači da ne želimo ponovo - kazao je Katalonac.

Gvardiola zna da je Real drugačiji tim nego što je bio prošle sezone.

- I to je uglavnom zbog uticaja Belingema. Momak je nevjerovatan - dodao je menadžer aktuelnog engleskog, evropskog i svjetskog prvaka.

KEJN OPET NA “EMIREJTSU”

Bajern je gotovo izvjesno ostao bez titule u Bundesligi (Bajer ima 16 bodova više), pa je Liga šampiona jedino takmičenje u kojem ima šansu da dođe do trofeja. Ipak, kako izgleda tim Tomasa Tuhela malo ko može da zamisli scenario po kojem kapiten Manuel Nojer podiže pehar 1. juna na “Vembliju”.

- Pored svih problema koje imaju, Bavarci su top tim. Veoma poštujem Tuhela, mnogo sam naučio analizirajući ga i ako želimo u polufinale moramo da igramo našu igru. Nikako da upadnemo u ritam Bajerna - kaže menadžer Arsenala Mikel Arteta.

Arsenal je u bliskoj prošlosti imao neke teške poraze u duelima sa njemačkim gigantom.

- Sve je to dio istorije, a kada pogledate kakav je Bajernov sastav mnogo toga vam je jasno. Gledam svoje igrače kako napreduju svakodnevno, pogotovo se vidi koliko smo bolji u odnosu na prije šest mjeseci i pred nama je izazov kojem se radujemo, jer smo željeli da dođemo do ovakvih utakmica - poručio je Arteta.

Hari Kejn je “skinuo” dres Totenhema, najvećeg rivala Arsenala, da bi osvajao trofeje, ali izgleda od toga nema ništa u debitantskoj sezoni na “Alijanc areni”.

- Hari je najveća, ne i jedina opasnost. Svi znamo ko je on, kakve kvalitete ima i kako može da zatrese mrežu. Moramo da ga ukrotimo - dodao je Arteta.

Tuhel sigurno ide na kraju sezone, a možda je ni ne završi u slučaju da ispadne od Arsenala.

- Želim reakciju i mnogo bolje izdanje nego u većem dijelu mečeva u posljednje vrijeme. Makar u Ligi šampiona motivacija ne smije da bude problem, kad već znamo kako stoje stvari u šampionatu - kazao je prvak Evrope sa Čelsijem.

Bonus video: