Jovetić otkrio najdraži gol u reprezentaciji, omiljenog saigrača, omiljeni klub...

Legendarni crnogorski fudbaler u razgovoru za zvaničnu stranicu FSCG "rekapitulirao" dosadašnju karijeru i najavio buduće akcije

9158 pregleda 4 komentar(a)
Stevan Jovetić slavi nakon gola Srbiji na Marakani u kvalifikacijama za Euro, Foto: MARKO DJURICA
Stevan Jovetić slavi nakon gola Srbiji na Marakani u kvalifikacijama za Euro, Foto: MARKO DJURICA

U fudbalskoj biografiji ima tačno 17 godina nastupa u reprezentaciji Crne Gore, što je polovina njegovog dosadašnjeg životnog puta. Ima i igre i golove u top-klubovima pet najjačih evropskih liga. Ima, nažalost, i pozamašan dosije ozbiljnih, za fudbalere najtežih povreda.

Pa ipak, iako već “grize” 35. godinu, ne planira (još) da podvuče crtu. Stevan Jovetić, legenda crnogorskog fudbala, sprema se da sa reprezentacijom na jesen krene u pohod na Ligu nacija - još jedan pokušaj da dosanja snove. Prije toga, sa Olimpijakosom, pokušaće da ostavi i evropski trag. Prvi četvrtfinalni meč sa Fenerbahčeom u Ligi konferencija igra se večeras u Pireju.

U kratkom razgovoru za zvaničnu stranicu FSCG, Jovetić je kroz odgovore na nekoliko pitanja rekapitulirao svoju dosadašnju, burnu i bogatu karijeru, ali i najavio buduće akcije.

35 golova u dresu reprezentacije Crne Gore postigao je Stevan Jovetić, na 76 utakmica - u prosjeku, pogađao je gotovo svaki drugi meč. Debitantski gol dao je Mađarima avgusta 2008. u prijateljskom meču u Budimpešti, na nekadašnjem NEP stadionu, gdje se sada nalazi velepna arena “Ferenc Puškaš”

Da li znaš šta spaja tebe, Radućojua i Džastina Klajverta?

- Da smo svi davali golove u svih pet najjačih evropskih šampionata, je li tako? To je lijep podatak, ali kada sam odlučio da nakon Italije, Engleske, Španije i Francuske pređem u Njemačku, uopšte nisam razmišljao o tome. Više sam razmišljao o izazovu Bundeslige, jedne od najpraćenijih u Evropi i bilo mi je zadovoljstvo da odem tamo. Onda sam postigao gol u Kupu i u prvenstvu, pa se ispostavilo da sam čak jedini igrač koji je davao golove u kupovima i šampionatima svih pet najjačih liga u Evropi. To je lijepa stvar i definitivno će mi ostati za cijeli život - priča nekadašnji as Fiorentine, Mančester sitija, Intera, Sevilje, Monaka i Herte.

Koja od top 5 liga ti je najbolje “legla”?

- Pričamo o najjačim šampionatima na svijetu i u svakom sam uživao na svoj način. Možda Italija, kao prva zemlja u koju sam kročio nakon Partizana i taj prvi dio od 2008. do 2013. godine kada sam igrao za Fiorentinu. Serija A je tada bila među najjačim u Evropi, mnogi veliki fudbaleri bili su u tu. Nakon toga Premijer liga, koja je bila na top nivou i Mančester siti - nova dimenzija, pa Španija sa Seviljom kada su u Barsi bili Nejmar, Suares i Mesi, a u Realu Ronaldo, Bejl i Benzema. Tih pet mjeseci u Sevilji su mi, uz period u Fiorentini, možda i najbolji u karijeri. Neviđena atmosfera na stadionu ‘Sančes Pishuan’, strastveni i vatreni navijači, 50 hiljada na svakom meču, zaista sam uživao.

Najdraži gol u reprezentaciji?

- Teško mi je da izdvojim jedan, bilo je mnogo lijepih, dosta bitnih, ali ako već moram onda je to posljednji koji sam dao u kvalifikacijama protiv Srbije na “Marakani”. Jedan je od ljepših koji sam dao, i to lijevom nogom. Volio sam da igram na tom stadionu i dok sam nosio dres Partizana, volio sam da postižem golove - kaže najbolji strijelac u istoriji crnogorske reprezentacije sa 35 golova.

Saigrač iz reprezentacije sa kojim si “žmureći” mogao da se nađeš?

- Mirko (Vučinić). Od prvog trenutka kada smo se sreli, odmah smo “kliknuli”, i na utakmicama i na treninzima. Mislim da smo imali odličnih utakmica, ostaje žal za Češkom, bila je to naša ogromna šansa i tu smo morali da odigramo malo pametnije. Bili smo kvalitetniji od njih, oni jesu imali Čeha i Rosickog kao vrunske igrače, imali su dobru ekipu, ali smo morali bolje. Ne možemo da se vraćamo, idemo dalje i vjerujemo.

Koliko može Olimpijakos ove sezone?

- Mislim da imamo dosta dobre igrače. Na timskom nivou to može da bude bolje, ali vratili smo se u grčkom šampionatu i sada smo opet blizu vrha. Krenuo je plej-of i borićemo se do samog kraja. Što se tiče Lige konferencija, možemo da igramo sa svima. Izvukli smo Fenerbahče, gdje igra nekoliko mojih bivših saigrača i ljudi sa kojima sam blizak i to će biti spektakl - njihovi navijači dobri, naši odlični i mislim da će biti lijepi mečevi za gledanje.

U kojem si timu imao najbolju atmosferu?

- Svugdje gdje sam bio bila je dobra, ali neka to bude Fiorentina - za mene malo specifično iskustvo jer sam bio mlad kada sam došao, još nisam znao jezik i trebalo mi je malo da se naviknem. Imali smo, ipak, sjajnu atmosferu, dobre igrače, igrali Ligu šampiona. U Sevilji je bilo fantastično, takođe.

Bonus video: