Nikad više Neverkuzen

Sve je konačno spremno za dane fešte u gradu na Rajni - Bajer Leverkuzen od 17.30 dočekuje Verder, pobjedom bi pet kola prije kraja prvi put postao šampion Njemačke

15149 pregleda 5 komentar(a)
Sve je spremno za istorijski trenutak: Bajer ove sezone nije poklekao ni na Bajernovoj "Alijanc areni", Foto: Bayer 04 Leverkusen (X)
Sve je spremno za istorijski trenutak: Bajer ove sezone nije poklekao ni na Bajernovoj "Alijanc areni", Foto: Bayer 04 Leverkusen (X)

Kraj aprila 2002, jedan od manjih njemačkih gradova smješten uz obalu Rajne, poznat po farmaceutskoj industriji i fudbalu, spremao se za neviđenu feštu...

Bajer Leverkuzen je tri kola do kraja Bundeslige na vrhu imao pet bodova više od Borusije Dortmund, ubrzo je preko Mančester junajteda izborio finale Lige šampiona, a čekalo ga je i finale Kupa Njemačke... Kakvi dani za klub koji nikada nije bio prvak Njemačke i Evrope.

A, onda se u svega dvije sedmice sezona iz snova pretvorila u jedan od najvećih fudbalskih košmara u istoriji. Bajer je porazima od Verdera i Nirnberga na kolo prije kraja prvenstva predao prvo mjesto i titulu Borusiji, zatim je u Berlinu ostao i bez pehara u Kupa protiv Šalkea, da bi na kraju u Glazgovu morao da čestita Zinedinu Zidanu na nestvarnom voleju i Realu na evropskoj kruni.

Kako je ekipa koju su tih godina predvodili majstori poput Mihaela Balaka, Ze Roberta, Ulfa Kirstena i Olivera Nojvila i dvije sezone ranije u posljednjem kolu Bundeslige porazom od Unterhahinga takođe ostala bez titule (u malom bavarskom mjestu bio joj dovoljan i bod za Salataru) Bajer je dobio novi nadimak - Neverkuzen, igra riječi koja govori o timu koji nikada ništa neće osvojiti.

Godine su prolazile, Leverkuzen je ostajao Neverkuzen, a onda se nova nada rodila dvije decenije kasnije kada se vjerovatno niko tome nije nadao. Ili bolje je reći, niko nije ni vjerovao...

U oktobru 2022. “farmaceuti” su nakon osam rundi Bundeslige imali samo jedan trijumf, a na klupu je umjesto Herarda Seoanea stigao Ćabi Alonso - veliko igračko ime, bivši as Liverpula, Real Madrida i Bajerna, ali trener bez iskustva.

Legendarni Baskijac je već tokom te sezone mnoge stvari postavio na svoje mjesto, a onda je uradio nešto što nije ni Bajern Minhen tokom posljednjih 11 godina dominacije - Leverkuzen je bez poraza u svim takmičenjima ove sezone, a danas bi pobjedom nad Verderom konačno i zauvijek mogao da izbriše ono Neverkuzen.

42

utakmice odigrao je Bajer ove sezone u svim takmičenjima i nijednom nije poražen - ima 37 pobjeda i pet remija. Od kada se igraju evropska takmičenja samo su Euzebiova Benfika šezdesetih (48), Glazgov Rendžers (44 - 1992/93) i Juventus (43 - 2011/12) duže bili neporaženi od tima iz Leverkuzena

Ako to ne uradi danas, onda će sigurno u nekom od preostalih pet kola, jer ni Bajern (a ni Štutgart) ne vjeruju da može da se dogodi čudo.

Uostalom, teško da postoji neko ko misli da je ekipa koja je ove sezone odigrala 42 utakmice u svim takmičenjima i nijednom nije poražena, i koja je mnogo puta dobila meč koji je izgledao izgubljen, sposobna da propusti istorijsku šansu.

Sve je spremno za krunisanje Ćabija Alonsa, ali i njegovih sjajnih momaka kao što su Florijan Virc, Viktor Bonifejs, Aleks Grimaldo, Granit Džaka, Jonas Hofman, Džeremi Frimpong, Patrik Šik...

A, nakon toga ostaju finale Kupa (protiv drugoligaša Kajzerslauterna) i završnica Lige Evrope - možda su tri krune na bolan način umakle Bajeru prije 22 godine, ali sada bi zaista moglo da bude trostruko slavlje uz obalu Rajne.

Bonus video: