Teži incident navijača Sutjeske u Tivtu, lakše povrijeđeno nekoliko osoba

Na gradskoj rivi Pine došlo do incidenta u kojem su "Vojvode" nasrnule na jednog mladića, a potom i na goste koji su sjedjeli na terasama kafića na Pinama

50902 pregleda 258 reakcija 80 komentar(a)
Foto: Radio Tivat
Foto: Radio Tivat
Ažurirano: 14.04.2024. 21:11h

Navijači Fudbalskog kluba Sutjeska iz Nikšića napravili su danas teži incident u Tivtu.

Prije početka utakmice Arsenal - Sutjeska, navijači nikšićkog kluba su u pratnji manjeg broja pripadnika policije paradirali Tivtom, pa je na gradskoj rivi Pine došlo do incidenta u kojem su "Vojvode" nasrnule na jednog mladića, a potom i na goste koji su sjedjeli na terasama kafića na Pinama.

Nikšićani su dograbili čaše i boce sa stolova najbližih promenadi i njima gađali goste u lokalima, a jedan od navijača je na građane bacio i biciklo kojeg se bio dokopao.

Lakše je povrijeđeno nekoliko osoba, a policija je nekako uspjela da obuzda navijače Sutjeske i sprovede ih do obližnjeg gradskog fudbalskog stadiona u Tivtu.

Nemile scene dešavale su se pred brojnim stranim turistima koji su šetali tivatskom gradskom rivom, a divljanje gostujućih navijača nije spriječila ni činjenica da je na Pinama bilo i dosta žena sa malom djecom.

Video: Radio Tivat

FK Arsenal: Razočarani smo odnosom pripadnika Policije Nikšić

Fudbalski klub Arsenal izrazio je u saopštenju nezadovoljstvo zbog "necivilizovanog ponašanja navijača iz Nikšića" u, kako su istakli, "jednoj emancipovanoj i kulturnoj sredini kakva je Tivat".

Čelnici tivatskog kluba izrazili su i ogorčenje odnosom pripadnika nikšićke policije, koji su omogućili da se navijači iskrcaju u centru grada - na Pinama, a ne na stadionu u Gradskom parku.

"Klub je potpisao ugovor sa Upravom Policije za angažovanje službenika za bezbjedan dolazak, boravak i odlazak navijačke grupe 'Vojvode'. To je uključivalo angažovanje 12 službenika OB Nikšić, dva vozila iz Nikšića, gorivo i kilometraža Nikšić-Tivat-Nikšić. Zbog upotrebe pirotehničkih sredstava na utakmici od strane 'Vojvoda', nas očekuje finansijska kazna, što smo donekle i očekivali.

Sa OB Tivat obavljeno je više razgovora i sastanaka, cijelom organizacijom meča koordinirao je komesar za bezbjednost, Krsto Pejović i komandir tivatske Policije, Milovan Petrović, pod nadzorom načelnika Kneževića. Što se tiče incidenata na Pinama, izražavamo žaljenje i nezadovoljstvo zbog necivilizovanog ponašanja navijača iz Nikšića u jednoj emancipovanoj i kulturnoj sredini kakva je Tivat. FK Arsenal će se obratiti Upravi Policije gdje odbijamo da platimo dio fakture koja se odnosi na usluge Policije iz Nikšića. Nikakvog smisla nema da mi kao uzorni domaćini, plaćamo fizičko obezbjeđenje navijačke grupe, koja pritom izazove incidente među mirnim građanima. Razočarani smo odnosom pripadnika Policije Nikšić, koji su omogućili da se navijači iskrcaju u centru grada, a ne direktno na stadion i tribinu predviđenu za gostujuće navijače.

Takođe smo dužni da pohvalimo i izrazimo ogromnu zahvalnost načelniku Kneževiću i komandiru Petroviću, koji su na krajnje profesionalan način, u domenu njihovog djelovanja, sproveli aktivnosti obezbjeđenja utakmice.

Komnenović: Ovakvi događaji ne služe na čast nikome

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović osudio je dešavanja na Pinama. On je pozvao nadležne na identifikuju vinovnike događaja.

“Najoštrije osuđujem incident koji se danas desio na Pinima i apelujem na Upravu policije da se u što kraćem roku utvrdi odgovornost huligana koji su učestvovali u incidentu, ali i onih službenika policije/odgovornih lica koji su dozvolili da se navijačka grupa kreće van unaprijed utvrđene trase. Ovakvi događaji ne služe na čast nikome, a najmanje onima koje okuplja sport i ljubav prema fudbalu. Nadam se da se ovakvi izgredi neće ponavljati u Tivtu, ali ni u drugim crnogorskim gradovima”, naveo je on.

DPS Tivat: Sigurnost treba da bude naš zajednički cilj

Povodom današnjeg incidenta reagovao je i Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Tivat, koji je izrazio "duboku zabrinutost zbog incidenta koji su izazvali gostujući navijači u centru našeg grada."

"Ovakvo ponašanje je potpuno neprihvatljivo i narušava mir i bezbjednost naših građana. Pozivamo nadležne organe da hitno preduzmu mjere kako bi se identifikovali počinioci i adekvatno ih kaznili. Ovo je jasan signal da takvo ponašanje neće biti tolerisano u našem gradu. U isto vrijeme, pozivamo lokalne vlasti da preispitaju svoje postupke i osiguraju brzu i efikasnu reakciju na slične situacije u budućnosti kako bi spriječile dalje incidente i očuvala reputacija našeg grada kao sigurnog i gostoljubivog mjesta. Bezbjednost nije privilegija, već osnovno pravo svakog građanina, i zato je važno da svi preuzmemo aktivnu ulogu u očuvanju mira i reda u našem gradu. Bez obzira na naše razlike, sigurnost treba da bude naš zajednički cilj, jer samo zajedno možemo graditi bolju budućnost za sve nas", kaže se u saopštenju koga potpoisije predsjednk OO DPS Tivat Nebojša Kašćelan.

LP: Tivat se nije suočavao sa ovakvim varvarstvom

Umjesto da građanke i građani Tivta, kako smo i navikli, zajedno sa brojnim domaćim i stranim gostima danas uživaju u lijepom danu i provedu tipično opuštajuće mediteransko, bokeljsko i tivatsko neđeljno popodne sa porodicama i prijateljima, imali smo iznenadnu „privilegiju“ da doživimo huliganski nasrtaj struktura i organizacija kojima fer, sportsko i pristojno navijanje, a posebno atmosfera Pina i kosmopolitski ambijent Tivta izazivaju mržnju i motivišu ih na varvarsko nasilno ponašanje, saopštila je Liberalna partija Tivta.

Iz LP su podsjetili da se, kako kažu, "radi o huliganima kojima je naše sudstvo odlukom da njihovo zločinačko skandiranje 'Nož, žica, Podgorica!', a u susret finalnoj utakmici kupa između našeg Arsenala i Sutjeske, nije krivično djelo niti govor mržnje, dalo zeleno svjetlo da ovakvo svoje djelovanje slobodno nastave dalje."

"I nastavili su u našem Tivtu, koji nije navikao niti se suočavao sa ovakvim varvarstvom. No, dobili smo poruku da ćemo se morati navikavati na neke nove stvari i novu Crnu Goru. Moraćemo se izgleda i suočiti, a da se ne bi navikli", istakli su iz LP Tivta.

Podržali su poziv predsjednika Opštine Želja Komnenovića i svih građanki i građana Tivta da nadležni policijski organi hitno identifikuju počinioce.

"A sudstvo kako ga kod volja. Možda ovaj put ocijene da je divljački napad na građanke i građane i lomljenje inventara lokala na Pinama bio svojevrsni, a tradicionalni performans ljubavi. Takođe, jako je važno da u najkraćem roku dobijemo odgovor kako se desilo da huligani, koji se lažno predstavljaju kao navijači, do stadiona budu sprovođeni preko Pina. Jako zanimljiva ruta, moramo priznati", saopštili su tivatski liberali.

Bonus video: