Deset razloga Ćabijevog čuda

Klub koji je važio za najvećeg gubitnika u istoriji njemačkog fudbala do prve titule u Bundesligi stigao u velikom stilu

12589 pregleda 50 reakcija 2 komentar(a)
Ćabi Alonso i njegovi igrači proslavljaju titulu Bundeslige, Foto: Bayer 04 Leverkusen (X)
Ćabi Alonso i njegovi igrači proslavljaju titulu Bundeslige, Foto: Bayer 04 Leverkusen (X)

Žurka na istočnoj strani Rajne počela je juče i trajaće do kraja sezone, Bajer Leverkuzen je konačno šampion, klub koji je važio za najvećeg gubitnika u istoriji njemačkog fudbala do prve titule u Bundesligi stigao je u velikom stilu - za pamćenje.

"Farmaceuti" su "petardom" (5:0) protiv Verdera sa obje ruke čvrsto zagrlili "Salataru", a pobjeda koja je ozvaničila krunisanje bila je 43. utakmica ekipe Ćabija Alonsa u sezoni i 43. koju je završila bez poraza.

Mnogo je razloga zašto je Bajer konačno najbolji, ali i zašto je postao klub koji je prekinuo 11 godina dugu vladavinu Bajerna iz Minhena.

Naravno, najvažniji je dolazak Ćabija Alonsa, a španska "Marka" donosi i preostalih 10 koji su učinili da Bajer ispiše sezonu za sva vremena.

1. Stabilan projekat

Bajer je dovođenjem Fernanda Kara za izvršnog predsjednika i povratkom Simona Rolfsa na mjesto sportskog direktora 2018. postavio temelje stabilnog projekta.

2. Ćabijeva 3-4-2-1

Od kada je stigao, a desilo se to u oktobru 2022. kada je Leverkuzen nakon osam kola imao samo jednu pobjedu, Ćabi Alonso je ostao vjeran svoj formaciji 3-4-2-1.

3. Neporaženi

Bajer je jedina ekipa u Evropi koja je i dalje bez poraza - momci sa "Baj arene" odigrali su 43 utakmice i upisali 38 pobjeda i pet remija.

4. Mašina za golove

Klub iz Leverkuzena je najefikasnija ekipa u pet najjačih liga na Starom kontinentu - na 43 utakmice Bundeslige, Kupa Njemačke i Lige Evrope Viktor Bonifejs, Florijan Virc i drugovi postigli su 123 pogotka ili 2,8 po utakmici.

5. Čelična odbrana

Golman Bajera Lukas Hradecki primio je najmanje golova u Bundesligi - 19. Finski reprezentativac sačuvao je mrežu svoje ekipe na 15 od 29 mečeva u prvenstvu.

6. Pakleni bekovi

Aleks Grimaldo lijevo i Džeremi Frimpong sa desne strane bili su udarna snaga Bajera ove sezone - Španac je do sada upisao 11 golova i 16 asistencija, a Holanđanin 12 golova i 11 asistencija.

7. Mentalitet

Samo u 2024. Bajer je postigao sedam golova u sudijskoj nadoknadi - protiv Lajpciga (2:3), Hofenhajma (2:1), Karabaga (2:2 i 3:2), Augsburg (0:1) i Štutgarta (3:2).

8. Granit Džaka

Sve ono što je kao igrač radio na sredini terena Ćabi Alonso je ove sezone prenio na Granita Džaku, pa je Švajcarac koji je stigao iz Arsenala igrač sa najviše uspješnih pasova u Bundesligi.

9. Maestro

Florijan Virc je čudo od igrača, a kod Alonsa je "eksplodirao" - "desetka" Bajera je najuticajniji igrač ekipe, a do sada je stigao do 17 golova i 18 asistencija.

10. Plan B

Ćabi Alonso se do januara uglavnom oslanjao na istih 11 igrača, a nakon toga važan doprinos tituli dali su i momci koji su do tada uglavnom ulazili sa klupe poput Patrika Šika, Roberta Andriha (zaigrao čak i za Njemačku), Pjera Inkapijea ili Nejtana Telea.

Bonus video: