Kad cilj opravda sredstvo

Real se branio i eliminisao Mančester siti, Karlo Anćeloti kaže da je to bio jedini način da pobijedi. U bilo kojem drugom sportu mi bismo prošli dalje - kazao je Pep Gvardiola

11646 pregleda 4 komentar(a)
Real će u polufinalu Lige šampiona igrati protiv Bajerna, Foto: Carl Recine
Real će u polufinalu Lige šampiona igrati protiv Bajerna, Foto: Carl Recine

Najtrofejniji i najveći klub eliminisao je šampiona - Real Madrid je srećnim i spretnim trijumfom protiv Mančester sitija napravio blago iznenađenje u derbiju četvrtfinala Lige šampiona, trasiravši sebi put ka polufinalu, ka finalu na Vembliju, ka 15. evropskoj zvjezdici.

Tim Karla Anćelotija sada je glavni favorit za osvajanje elitnog klupskog takmičenja, barem mu se u konkurenciji narednog rivala, Bajerna, te Pari Sen Žermena i Borusije, daju najveće šanse. Bukmajkeri nude koeficijent 2,4 na konačno slavlje “kraljevskog kluba”, slijede Parižani (3,6), zatim Bavaraci (3,7), dok su na dnu liste “milioneri” iz Dortmunda (devet).

Real 30. aprila gostuje Bajernu u prvoj utakmici polufinala, dan kasnije 1. maja, Borusija dočekuje Pari Sen Žermen. Revanši su sedmicu kasnije.

Šezdesetčetvorogodišnji trener ponovo je heroj Madrida, kluba kojem je već donio dvije titule Lige šampiona, trećom bi se, barem na lokalnom, Realovom nivou, izjednačio sa Zinedinom Zidanom (tri titule kao trener - zaradom), ali bi na širem, globalnom, dodatno pomjerio granice, jer je sa četiri titule (dvije je osvojio sa Milanom) već postao rekorder.

Uostalom, Anćeloti je dva puta u posljednje tri godine eliminisao Pepa Gvardiolu i najbolju verziju Mančester sitija, na koju voljom žrijeba svaki morao da ide prije finala sva tri puta otkada se 2021. vratio na klupu Madriđana (Siti je bio bolji prošle godine).

Po cijenu toga da način pobjede i ne bude baš Realovski, braneći se “u rovovima” najveći dio revanša u Mančesteru, žestoko zaostavši za rivalom u svakom statističkom parametru (samo 33 odsto posjeda, osam udaraca naspram 34 protivnika, jedan korner u odnosu na Sitijevih 18), Anćeloti je našao način da pobijedi boljeg. Uradio je to kombinacijom napadačkih vještina najvećih zvijezda u prvom poluvremenu, te fantastičnim defanzivnim performansama u najvećem dijelu meča.

Penali su često lutrija, Real je imao i dosta sreće.

- U bilo kojem drugom sportu mi bismo pobijedili - kazao je Gvardiola nakon utakmice.

Anćeloti je, s druge strane, branio način Realove igre u većem cijelu revanša na “Etihadu”.

- Ovakva igra je bila jedini način da prođemo dalje - istakao je Italijan.

- Krenuli smo dobro, poveli, a onda smo počeli da se mučimo, da se spasavamo. Stajali smo previše nisko, a Siti je imao sve veću i veću kontrolu. Srećom, jako dobro smo se branili. Pri izvođenju penala smo bili uvjereni da ćemo proći dalje, igrači su mi rekli da će da pobijede.

Realov bunker branila je i nekadašnja svjetska fudbalska zvijezda, Tijeri Anri.

- Postoji nešto što se zove odbrana. Možeš da kontrolišeš utakmicu ako se dovoljno dobro braniš. Ljudi će reći da je Mančester siti bio puno bolja ekipa, ali branjenje je dio utakmice.

Anćeloti je, na kraju, otkrio i šta mu Pep Gvardiola rekao nakon meča.

“Čestitao mi je na prolasku i poželio nam sreću. Bio je džentlmen kakav je i uvijek, kao što je i ovaj klub džentlmenski.”

Bonus video: