Junajted vodio 3:0, pa bio na korak od ispadanja od Koventrija - hrabri drugoligaš poklekao u penal-ruletu

Malo je nedostajalo da bude režirana najveća senzacija u engleskom fudbalu posljednjih nekoliko godina. U finalu FA Kupa ipak će se sastati mančesterski rivali, drugu godinu zaredom

10281 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Scena prva: Bruno Fernandeš u 58. minutu pogađa za 3:0, navijači Mančester junajteda na Vembliju već slave prolazak u finale FA Kupa.

Scena druga: Viktor Torp, danski napadač drugoligaša Koventrija, u prvom minutu nadoknade drugog produžetka pogađa za vođstvo svog tima 4:3 - ludilo na tribinama, nadrealne scene, nebesko-plavi slave senzacionalni preokret protiv giganta, misle na epsko finale.

Bajka je, međutim, trajala nekoliko sekundi. VAR soba, povlačenje linija, milimetarski ofsajd. Penal-rulet i Mančester junajted se iščupao - 4:2, nakon 3:3 u regularnom toku i novo finale najstarijeg fudbalskog takmičenja na svijetu protiv gradskog rivala, Sitija.

Rasmus Hojlund slavi gol iz penala za prolaz Junajteda u finale
Rasmus Hojlund slavi gol iz penala za prolaz Junajteda u finalefoto: Reuters

Prošle godine su "građani" upravo protiv Junajteda slavili na Vembliju, sada brane trofej...

Malo je, ipak, nedostajalo da bude kompletirana najveća senzacija i najveći preokret u engleskom fudbalu decenijama unazad.

Kada klub takve veličine, kao što je Junajted, pola sata prije kraja vodi 3:0 protiv drugoligaša, i to u tako važnom meču, polufinalu FA kupa, onda je obično priča gotova.

Mektominej u 21, Megvajer u 45. i Fernandeš u 58. minutu usmjerili su "đavole" ka sigurnoj luci...

Tako, međutim, nisu mislili hrabri fudbaleri Koventrija, osmoplasiranog tima Čempionšipa, kluba koji već 20 godina nije vidio Premijer ligu, a koji je prije samo pet sezona bio četvrtoligaš.

Elis Sims u 71, Kalum O'Hejr u 79. i Hadži Rajt u 95. minutu bacili su u trans "nebesko-plave" navijače, koji su do krova Vemblija napunili tribinu tačno iza gola na kojem se tresla mreža Junajteda.

Koventri
foto: Reuters

Uslijedili su produžeci gdje su oba tima mogla do gola, sudija Džons čak je i u 121. minutu pokazao na centar, na semaforu je pisalo 4:3 za autsajdera, totalna navijačka ekstaza, ali i sreća za Junajted zbog ofsajda u zečetku akcije.

Koventri je imao i prednost prilikom izvođenja penala, Kazemiro je promašio u prvoj seriji, golman Kolins mu je praktično uhvatio loptu, ali je Onana odbranom O'Hejru u trećoj seriji vratio ravnotežu.

Presudio je promašaj Bena Šifa u 4. seriji - nebu pod oblake, a Hjolund je mirno pogodio i poslao svoj tim u finale FA Kupa.

Bonus video: