El klasiko i gol fantasma - toliko je novca u fudbalskoj industriji, a nema ga za najvažniju stvar

Bio je gol, tvrdi "Mundo Deportivo", dok "Marka" već slavi novog šampiona, a 3D tehnologija kaže da lopta nakon šuta Lamina Jamala, ipak, nije prešla gol liniju

11013 pregleda 2 komentar(a)
Sporni detalj iz El klasika, Foto: Printscreen YouTube
Sporni detalj iz El klasika, Foto: Printscreen YouTube

Najveći evropski derbi, okršaj Reala i Barselone - Rafinja je lukavo iz kornera ubacio na prvu stativu, Lamin Jamal majstorski petom skrenuo loptu, a Andrij Lunjin uz dosta muke odbranio...

Niko u tom trenutku nije bio siguran da li je lopta prije intervencije Ukrajinca prešla gol-liniju, čekalo se da sve riješi čuveni sat koji sudijama javlja rezutate koje šalje "oko sokolovo", a onda šok - takva tehnologija ne postoji u jednoj od najjačih liga svijeta.

Da skandal bude veći VAR tehnologija nije imala pravi ugao, pa sudijama nije preostalo ništa bez da potvrde odluku pomoćnog sudije - lopta nije prešla gol-liniju.

Slavlje Reala, a bijes u očima igrača Barselone - u tom trenutku semafor na stadionu "Santjago Bernabeu" pokazivao je 1:1.

"Bio je gol", siguran je katalonski "Mundo Deportivo" na naslovnoj strani.

"Bio je to 'gol fantasma' (duh gol), a sada je sve riješeno", dodao drugi list iz Katalonije "Sport", aludirajući da je na kraju Real slavio 3:2 i otišao na velikih plus 11 u odnosu na Barsu.

Barselona
foto: El Mundo Deportivo/Sport

Golman Barselone Mark-Andre Ter Štegen nije tvrdio da li je bio gol ili ne, ali nije mogao da vjeruje da u ligi kakva je španska Primera ne postoji tehnologija, koju su na primjer Englezi uveli prije 10 godina, a koriste je i Njemci, Italijani, Uefa u Ligi šampiona...

"Ovo je sramota za svijet fudbala - toliko je novca u ovoj industriji, a očigledno ga nema za najvažniju stvar. Zaista sramota", rekao je nakon meča njemački čuvar mreže.

Za razliku od katalonskih medija, oni u Madridu već sleve novu titulu Reala.

"Šampion", naslovnice su "Marke" i "Asa", uz dodatak "virtuelni" u zagradi.

Nije prešla - kaže 3D tehnologija

Kad već nije dostupno "oko sokolovo", televizije "Canal +" i "BeIn sport" koristile su nakon "El klasika" 3D tehnologiju kako bi utvrdili da li je lopta kod šuta Lamina Jamala prešla gol-liniju.

A, ta tehnologija kaže da gola nije bilo, prenosi "Marka".

Ipak, madridski list naglaša da je bez sistema "oko sokolovo" zaista teško utvrdili da li je bio gol ili ne.

"Oko sokolovo" - četiri miliona po sezoni

La liga je tokom posljednje dvije decenije ili najbolja liga svijeta ili u samom vrhu, pa su opravdane kritike da u jednom takvom šampionatu ne postoiji sistem "oko skolovo".

Naravno, za sve je potreban novac, a "Marka" navodi da bi implementacija te tehnologije La ligu koštala četiri miliona eura po sezoni - dva miliona za Primeru i još dva za Segundu.

Čini se, ipak, i ne baš velika svota za ligu u kojoj igraju Real i Barselona.

Bonus video: