Derbi dela Madonina: Inter igra za Skudeto, Milanu ostao samo ponos

"Rosoneri" od 20.45 dočekuju "nerazure" koji bi pobjedom večeras postali šampioni Italije

5985 pregleda 2 komentar(a)
Inter na pobjedu od 20. Skudeta, Foto: Reuters
Inter na pobjedu od 20. Skudeta, Foto: Reuters

Inter je serijom od 10 pobjeda, koja je trajala više od dva mjeseca - od 6. janaura do 9. marta, napravio veliki korak ka Skudetu, kasnije je razlika u odnosu na Juventus samo rasla, pa već više od mjesec maltene ne postoji borba za titulu u Italiji.

Odbrojavanje do 20. pehara namijenjenog najboljoj ekipi na Apeninima je odavno počelo, a moglo bi da se završi večeras u Derbiju dela Madonina.

Inter je u 20.45 gost Milana, koji je nedavno preuzeo drugo mjesto, i ako savlada najvećeg rivala staviće tačku na šampionat, jer šest kola prije kraja ima 14 bodova više od “rosonera”.

I da lider ne dobije, čak i da izgubi, teško da bi se Milan vratio u igru, ali jasno je da tim Simonea Inzagija želi da pred više od 70 hiljada protivničkih navijača proslavi Skudeto - bio bi to poseban osjećaj za sve koji vole crno-plavu boju.

- Radili smo mnogo od avgusta prošle godine da bismo došli do ovog trenutka. Derbiji sa Milanom su uvijek posebni, pobjeda u ovom bi ipak bila posebnija nego neke ranije - jasan je Inzagi.

Inter je u seriji od pet trijumfa nad Milanom u tri različita takmičenja - u 2023. ga je po dva puta savladao u Seriji A i Ligi šampiona, te jednom u italijanskom Superkupu. Pet pobjeda i gol-razlika čak 12:1.

- Nije opsesija da baš u ovom meču osvojimo Skudeto. Želja je da budemo Inter iz većeg dijela sezone, da damo sve na terenu i da pokažemo da smo bolji. Imaćemo motivisanog protivnika koji će uraditi sve da nam oteža situaciju, ali to je normalno. Derbi je uvijek derbi - istakao je Inzagi, koji je pred prvim trofejom šampiona Italije u karijeri.

Inter je već stavio jednu ruku na Skudeto, a Milan i navijači misle samo na to kako da izbjegnu epilog po kojem “nerazuri” slave baš protiv njih. Bio bi to veliki udarac za Stefana Piolija, pogotovo što utakmica dolazi samo nekoliko dana nakon eliminacije u četvrtfinalu Lige Evrope.

5

posljednjih derbija je pripalo Interu, koji je u 2023. slavio po dva puta u Seriji A i Ligi šampiona, te jednom u Superkupu Italije. Gol-razlika “nerazura” u tih pet mečeva je čak 12:1

Velikan je vjerovao da prvi put u istoriji može do trofeja u tom takmičenju (koje se nekada zvalo Kup Uefa), ali je bolja bila Roma u dvomeču. Italijanski mediji ističu da je Piolijeva budućnost već sada jasna - od juna neće biti na klupi Milana, a favorit da ga naslijedi je Đulen Lopetegi. Navodno šanse ima i bivši trener Rome Paulo Fonseka.

- Idealan je trenutak da pokažemo ko smo - da imamo ponos, odgovornost i pripadnost ovim bojama. Inter je po svemu što je uradio ove sezone zaslužio da bude šampion, a mi moramo da uradimo sve da se to ne dogodi u ovom derbiju - jasan je Pioli.

Navijači su nakon poraza od Rome na “Olimpiku” jasno poručili Pioliju i igračima da žele da protiv Intera vide pravi Milan.

- Od prvog dana u Milanu sam davao sve i vjerujem da mogu još mnogo da dam ovom timu. Ipak, nije ovdje riječ o meni, nisam ja tema i kad god sam bio to nije izgledalo dobro - istakao je prvak sa Milanom u sezoni 2021/22.

Bonus video: