Inter među zvijezdama

Šampioni Italije - "nerazuri" na dominantan način i pobjedom nad najvećim rivalom Milanom zakačili drugu zvjezdicu iznad grba

7968 pregleda 22 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Jennifer Lorenzini/REUTERS
Foto: Jennifer Lorenzini/REUTERS

Dvadeseti put Italija je prošarana crno-plavim bojama, druga zvjezdica zasjala je sa grba velikana iz Milana i ako biste pitali navijače Intera stigao je vjerovatno najdraži Skudeto - od prvog daleke 1910, preko onog kojeg su 2006. dečekali nakon 17 godina, do posljednjeg osvojenog prije dvije noći.

Mnogo je razloga zašto je ovaj bio poseban, ali jedan od većih sigurno je zato što je zvanično osvojen pobjedom protiv gradskog rivala i najvećeg sportskog protivnika Milana na zajedničkom hramu fudbala San Siru (2:1).

Iza čuvenog “Derbija dela Madonina” velikih je 116 godina istorije i rivalstva, a prvi put se desilo da tokom njega bude krunisan novi šampion Italije.

Inter
foto: Reuters

“Nerazuri” su tako na najljepši način stavili tačku na nezaboravnih skoro devet mjeseci, na sezonu tokom koje su dominirali, igrali najljepši fudbal na Apeninima i na kraju na pet kola prije kraja “rosonere” ostavili na ogromnih minus 17 i otvorili šampanjac...

“Inter do zvijezda”, naslovnica je milanske “Gazete delo Sport”.

naslovnice
foto: La Gazzetta dello Sport, Corriere dello sport

I “Korijere delo Sport” je Skudeto Intera vezao za dvije zvjezdice na grbu.

“Interstellar”, naslov je rimskog lista koji podsjeća na čuveni istoimeni film (kod nas prevedem Međuzvjezdani) sa Metjuom Mekonahijem.

58

godina je prošlo od Interove prve zvjezdice - deseti Skudeto “nerazuri” su osvojili 1966. pod vođstvom Elenija Erere

Iako do kraja sezone ima još pet rundi, jasno je da će ovogodišnja titula biti jedna od najubjedljivijih koje je Inter osvojio, a mogao bi čak i da ugrozi svoj rekord od 22 boda prednosti u odnosu na vicešampiona koji su postavili “nerazuri” Roberta Manćinija 2007. godine.

“Na ivici sam suza kada vidim ovu radost, zaslužili smo je”, poručio je nakon milanskog derbija najbolji strijelac Serije A Lautaro Martines.

Svi su heroji velikog uspjeha, ali uz argentinskog majstora izdvajaju se još tri ključne figure - sportski direktor Bepe Marota, vezista Hakan Čalhanoglu i prije svih Simone Inzagi, čovjek koji je konačno stigao do Skudeta i pokazao da je trener za velike stvari.

“Bilo je ovo dugo putovanje za mene i moj stručni štab... Kada se sjetim svojih prvih utakmica u Ligi šampiona protiv Real Madrida i Liverpula, koji su bili finalisti te godine, već tada sam mogao da vidim pozitivne znakove i bio sam uvjeren da možemo na tome da nastavimo da gradimo tim”, rekao je Inzagi za “Dazn”.

Za Inzagija je ovo bio šesti trofej u tri godine na klupi Intera, a konačno je i “izbrisao” nadimak “kralj kupova”, pošto je do sada i sa “nerazurima”, a i ranije kada je vodio Lacio, slavio u tim takmičenjima.

79

golova postigao je Inter ove sezone u Seriji A - 15 više od drugoplasiranog Milana. “Nerazuri” imaju i najbolju odbranu lige sa 18 primljenih golova

Na kraju brojke nikada ne lažu - Inter je Skudeto proslavio 27. utakmicom u nizu koju nije izgubio u Seriji A, a jedini klub koji ga je savladao ove sezone u šampionatu je Sasuolo još u septembru.

Tokom 33 runde slavio je ukupno 27 puta, a uz pomenuti poraz ima i pet remija... Uz sve to postigao je ubjedljivo najviše golova u Seriji A (79, čak 15 više od Milana), a njegova mreža tresla se samo 18 puta - drugu najbolju odbrana imaju Juventus i Bolonja (26).

17

bodova više od drugoplasiranog Milana imao je Inter u trenutku kada je osvojio titulu - najveću razliku ispred viceprvaka ovaj klub je imao 2007. kada je Romu ostavio na minus 22

Na kraju, teško da postoji neko ko misli da druga zvejzdica nije stigla na veličanstven način - Inter je 20. put šampion Italije, iza je sa 19 titula ostao Milan, dok je Juve i dalje daleko sa 36 pehara.

Galijani 2011: Cilj je da do druge zvjezdice stignemo prije Intera

Inter je do druge zvjezdice (svaka se dobija nakon deset titula) u Italiji stigao pobjedom nad najvećim rivalom Milanom, a medije sa Apenina to je podsjetilo na zanimljivu izjavu Adrijana Galijanija iz 2011.

Galijani je tada još bio jedan od glavnih ljudi u Milanu, a “rosoneri” su te godine proslavili 18. Skudeto i izjednačili se po broju titula sa Interom - samo godinu nakon nezaboravne Murinjove triplete.

“Cilj je da do druge zvjezdice stignemo prije Intera”, rekao je te godine Galijani. Od tada Milan je samo još jednom bio prvak Italije, a Inter je drugom osvojenom prije dvije noći zakačio drugu zvjezdicu iznad grba.

Bonus video: