Milan na prekretnici - šta je sljedeće?

Rastanak sa trenerom Stefanom Piolijem je sve bliži nakon velikog zaostatka za Interom u Seriji A i ispadanja u Evropi. Ovo je lista mogućih nasljednika na klupi Rossonera

12648 pregleda 57 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Vijesti online
Foto: Vijesti online

Nakon pet godina na klupi Milana, period Stefana Piolija se može opisati kao prosječna Netflixova serija - vrhunac je bio po sredini serijala, da bi nakon toga krenuo pad u kvalitetu. A samim tim i u rezultatima.

Kada se, pak, pogledaju brojke, može se reći da su rezultati sjajni: u sezoni 2023/24 imao je procenat pobjeda od 57 odsto. Ukupno je od 2019. vodio 235 mečeva sa procentom trijumfa od 54 odsto i gol-razlikom od +237. Poređenja radi, Karlo Anćeloti je na klupi Milana imao procenat pobjeda od 56 odsto.

Ipak, iako brojke ne lažu, Milan je nakon Skudeta iz sezone 2021/22 postao neprepoznatljiv tim. I u stilu igre, ambiciji, samopouzdanju. Sve je to rezultiralo lošijim rezultatima i ispadanjem iz trke za bilo koji trofej previše rano. Kako je rastanak sve bliži, hajde da vidimo koji su to kandidati za trenera Milana koji se najviše “provlače” kroz medije.

ĐULEN LOPETEGI (JULEN LOPETEGUI)

Đulen Lopetegi
Đulen Lopetegifoto: Reuters

Baskijac se najviše spominje kao nasljednik Piolija i po nekim navodima, već se razgovaralo sa njegovim timom (čiji je menadzer Žorž Mendeš). Iako trener sa iskustvom, njegovih posljednjih par “izleta” se završilo neuspješno (ili poluuspješno, s obzirom na to da je osvojio Ligu Evrope sa Seviljom).

Kampanje u Vulverhemptonu i Real Madridu su se završile i prije nego što su počele.

S obzirom na to da Milan treba trenera koji je kalibar za najviše dosege, Lopetegi ne djeluje kao trener koji odmah može da preokrene situaciju. A po raspoloženju u Milanu, vlasnici iz Red Birda odaju utisak strpljenja i rizika sa još jednim prosječnim trenerom.

S druge strane, ne treba zaboraviti moć prodaje koju ima Mendeš kao i dobar pristup koji Lopetegi ima sa mladim igračima...

PAULO FONSEKA (PAULO FONSECA)

Fonseka iz perioda dok je bio u Romi
Fonseka iz perioda dok je bio u Romifoto: Shutterstock

Trener Lila se spominje kao drugi glavni kandidat. Ako se uzme u obzir da Milan i Lil imaju odličan odnos, ne čudi i ova vijest.

Fonseka radi sjajne stvari sa “mastifima” (56% pobjeda) i nalazi se na četvrtom mjestu u Ligi 1. Sa svojim pristupom gdje forsira napadački fudbal i posjed, uspio je i da sa Romom uđe u polufinale Lige Evrope i završi 5. u Seriji A u sezoni 2000/21...

Ako bi prenio sličan stil u Milan, morao bi da dobro osvježi igrački kadar s obzirom na dosadašnju praksu sa tri odbrambena igrača, sporijom igrom i tempom koje je forsirao Pioli.

Ipak, na neku ruku je i ovo ime “rizik” - manjak iskustva sa velikim timovima i pritiskom koje to nosi...

DOMENIKO TADESKO (DOMENICO TEDESCO)

Tadesko
Tadeskofoto: Shutterstock

Selektor Belgije je najnovije ime koje se spominje za mjesto na klupi Milanu. Iako mlad (38 godina), ima dosta iskustva.

Vodio je Šalke, Spartak Moskvu i Lajpcig prije nego je preuzeo reprezentaciju Belgije.

U svim timovima je bilježio solidne brojke (50% + pobjeda) i napadački fudbal sa mnogo golova. Ipak, nakon bilo kojeg uspjeha koji je postigao (drugo mjesto sa Šalkeom, Kup sa Lajpcigom), krenuo bi pad u formi i igri tima.

Slično kao i Pioli. Što predstavlja, ipak, malo veći rizik nego što bi možda menadžment Milana tolerisao. Tu je takođe i totalno drugačiji pristup vođenja reprezentaciju u odnosu na tim, na koji bi Tadesko vjerovatno morao da se nanovo navikava.

SERŽO KONSEISAO (SÉRGIO CONCEIÇÃO)

Konseisao
Konseisaofoto: Reuters

Možda ime koje odmah stvara osjećaj noslagije za sve koji prate italijansku ligu. Legenda zlatnih 2000-ih, sa Lacijom je postigao najveće uspjehe (Serija A, Kup Uefa, Kup Italije...) da bi kasnije nastupao i za Inter i Parmu.

Već sedam godina vodi Porto.

Tim je pod njegovim vođstvom opet postao dominantan - već prve godine je uzeo prvenstvo nakon petogodišnjeg posta. Nakon što je i naredne godine uzeo titulu, u sezoni 2021/22 izjednačio je rekord Milana i Olimpijakosa od 58 utakmica bez poraza. O procentu pobjeda ne treba ni govoriti mnogo - 72%. Ipak, pitanje da li prije svega Milan može da priušti ovakvog trenera...

Iako se spominju imena poput Ćavija Ernandesa, Tomasa Tuhela i sličnih, to ipak djeluje kao nabacivanje svih imena trenera koji nemaju posao. Od Antonija Kontea se valjda odustalo (zbog njegovog teškog odnosa sa upravama i željom za što većom kontrolom u odlučivanju, što menadžment ne odobrava - slučaj Maldini) dok je Unaji Emeri potpisao novi ugovor sa Aston Vilom.

MUKE PO MILANU

Zanimljiv period je pred čelnicima “rosonera”. Kardinale, Furlani i Ibrahimović su na slatkim mukama jer imaju velik izbor, ali ograničenja u budžetu i preferencije za trenerom koji hoće da sarađuje sa upravom (opet čitaj Maldini) vjerovatno će uticati na izbor.

Ko zna, možda Pioli na kraju i ostane...

Bonus video: