Ćavi i Barsa - ljubav koja nema granica

Ćavi ostaje - to je bila vijest dana u medijima bliskim “blaugrani”, nakon što je definitivno prelomio i promijenio odluku koju je donio još u februaru

7659 pregleda 4 komentar(a)
Ćavi i Laporta na jučerašnjoj konferenciji za medije, Foto: Reuters
Ćavi i Laporta na jučerašnjoj konferenciji za medije, Foto: Reuters

Emocije Ćavija Ernandesa prema Barseloni nikada nisu bile sporne, niti su ljudi iz kluba ikada krili da legenda ima tretman koji je apsolutno zaslužio poslije svega što je u radio u dresu katalonskog velikana.

Lojalnost je Ćavija dovela na klupu Barse u novembru 2021. kada je naslijedio Ronalda Kumana (koji se posvađao sa svima unutar i oko kluba), a ista ta lojalnost i ljubav su sada bili ključni u odluci da Barsa i naredne sezone nastavi sa istim trenerom.

Ćavi ostaje - to je bila vijest dana u medijima bliskim “blaugrani”, nakon što je definitivno prelomio i promijenio odluku koju je donio još u februaru.

Tada je revoltiran zbog poraza od Viljareala na “Monžuiku” (5:3) poručio da na kraju sezone napušta klupu, ali kako je vrijeme odmicalo i Ćavi je na svako pitanje o budućnosti bio sve misteriozniji.

foto: Reuters

Moglo je da se nasluti da se dvoumi, znali su to i predsjednik Đoan Laporta i sportski direktor Deko, pa su nakon jednog kruga po Evropi i razgovora sa nekoliko trenera (pominjali su se pregovori sa Hansijem Flikom, Tijagom Motom, pa i Mikelom Artetom) zaključili da je vrijeme da idu na sve ili ništa i počnu da ubjeđuju Ćavija da nastavi ono što je počeo prije dvije i po godine.

I uspjeli su, Ćavi je osjetio ono što svaki trener želi da ima - podršku čelnika kluba i saigrača, pa će odraditi ugovor do kraja (ljeto 2025), a možda ga i produži.

- Mnogi ljudi, uključujući i moje igrače, natjerali su me da shvatim da nisam završio posao ovdje. Vidio sam da nije gotovo - rekao je Ćavi na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Sa Barsom je prošle sezone bio šampion, ima i trofej u Superkupu Španije - gledajući pehare može da se diskutuje o tome da li je Ćavi do sada opravdao očekivanja, ali Barselona je klub u kojem se uvijek gleda šira slika. A ona sada govori da u timu ima mnogo mladih igrača koji su prihvatili bitne uloge i da se ekipa razvija na pravi način. A krajni cilj je, naravno, da Barsa dominira, pobjeđuje i osvaja titule.

- Vjerujem da možemo da budemo uspješni. Uvjeren sam u to i ova tri mjeseca su me natjerala da sagledam stvari drugačije. A pošto je promjena mišljenja znak mudrosti, odlučio sam da ga promijenim. Znam da ćemo završiti sezonu bez trofeja, ali imamo sposobnost da budemo bolji - istakao je Ćavi.

Ćavi Ernandes
foto: Reuters

Naljutilo ga je pisanje pojedinih medija da je ostao zbog novca.

- Da sam otišao, novac koji bi trebalo da pripadne meni otišao bi na račun narednog trenera - jasan je bio Ćavi.

Nadovezao se Laporta:

- Istina je, Ćavi je prvo rekao da ide i da ne želi pare. Uvijek se ponašao dostojanstveno, nikada pohlepno - poručio je Laporta.

Kao igrač Barse je osvojio 25 pehara (od toga četiri u Ligi šampiona), kao trener ima tek dva, ali da li neko može da kaže da Ćavi nije pravi čovjek za ovaj projekat?

Bonus video: