Jovovićevo arapsko čudo

Jovovićev Al Fajseli se dominantno plasirao u polufinale arapske Lige šampiona, kao jedini tim koji je ostvario sve pobjede u grupi. Pred "plavim orlovima" padali su čuveni Al Ahli iz Kaira, superbogata Al Vahda iz Emirata...
9 komentar(a)
Nebojša Jovović, Foto: Al Fajseli
Nebojša Jovović, Foto: Al Fajseli
Ažurirano: 30.07.2017. 10:26h

Došao je u Jordan u finišu prvenstva, nešto više od mjesec dana trebalo mu je da osvoji duplu krunu sa Al Fajselijem iz Amana.

I kada se mislilo da je dostigao „plafon”, da ne može bolje i više, crnogorski trene Nebojša Jovović nastavio je da pravi fudbalska čuda.

Arapska Liga šampiona

Ove sezone je, naime, startovala Arapska liga šampiona - najbolji klubovi iz arapskih zemalja, iz Azije i Afrike (Egipta, Tunisa, Ažira, Irana, Emirata...) takmiče se na šampionatu koje se premijerno održava u Egiptu.

Po budžetu i svemu ostalom Al Fajseli je krenuo u takmičenje kao autsajder, a nakon prve faze jedini je tim koji je završio grupu sa maksimalnim učinkom, plasiravši se u polufinale.

Ko je pao pred Jovovićevom kaznenom ekspedicijom?

Prvo, Al Ahli iz Kaira, najveći afrički i najtrofejniji klub na svijetu - 1:0.

Potom, Husein Dej, najveći klub Alžira, takođe sa 1:0.

Na kraju, superbogata Al Vahda iz Emirata, predvođena Rumunom Regenkampom na klupi, te Mađarom Džudžakom na terenu - 2:1, nakon velikog preokreta.

Meč od milion dolara

Dovoljno da armija navijača na društvenim mrežama proglasi Jovovića najboljim trenerom u istoriji kluba, iako je Al Fajseli jedan od najvećih timova na bliskom istoku, a crnogorski trener mu je donio čak 33. titulu nacionalnoh prvaka.

Ono glavno, međutim, tek slijedi prvi dana avgusta.

Jovovićevi „plavi orlovi” čekaju žrijeb polufinala, koje se igra 2. avgusta, a mogući rivali su marokanski Fus Rabat, egipatska Esperanca, te možda ponovo Al Ahli, koji je kao najbolji drugi prošao u polufinale. Finale je 6. avgusta u Kairu.

"Nagradni fond takmičenja je 10 miliona dolara. Sama pobjeda u polufinalu donijela bi klubu milion dolara", kaže Jovović.

Uspjeh je već ogroman, ali euforije nema.

"Napravili smo nešto što niko nije očekivao, jedini smo imali maksimalan učinak u grupi, srušili sve same favorite, ekipe sa mnogo većim budžetima. Ali, ti rezultati obavezuju, pokušaćemo da se plasiramo u finale, ko god bio protivnk", zaključuje Jovović.

Jovović je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio Sutjesku, crnogorske drugoligaše Kom i Berane, a bio je trener i Hadžera iz Saudijske Arabije i pomoćnik Miodraga Radulovića u Kazmi iz Kuvajta.

Prije pet godina bio je i sportski direktor Budućnosti.

Bonus video: