Zabava je počela u zabavnom parku: Kako je Inijesta došao u Barselonu

"Inijesta je kompletan igrač: može biti fantastičan u sredini, na krilu, a to mogu rijetki igrači na ovom nivou. Još nije rekao posljednju riječ u Španiji, a takvi igrači nisu naviknuti da igraju sporedne uloge"
65 pregleda 0 komentar(a)
Andres Inijesta, Foto: Beta/AP
Andres Inijesta, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.04.2018. 16:00h

Da nije bilo izleta u akva-park, Andres Inijesta možda nikad ne bi potpisao za Barselonu!

Više od 20 godina nakon tog izleta u "PortAventura World", istorija je ispisana, Inijesta je pronašao svoje mjesto u analima fudbalam, kao jedan od najvećih na svojoj poziciji i jedan od rijetkih koji je pobijedio gol za pobjedu u finalu Svjetskog prvenstva, piše goal.com.

Skaut koji je otkrio tada tinejdžera Inijestu i doveo ga u Barselonu otkrio je da nije sumnjao kako će Andres zadiviti Nou Kamp.

Inijesta će sa 33 godine na kraju sezone napustiti Barselonu nakon više od dvije decenije.

Stigao je 1996. kao 12-godišnjak. Uočio ga je skaut Đoan Martines Vilaseka i uvjerio ga da iz Albasetea dođe u Blaugranu.

"Otkrili smo ga za vrijeme turnira Brunete, Albert Benaiges bio je naš trener omladinskog tima i javio nam je za Inijestu, pa smo počeli da istražujemo i došli da ga pogledamo", rekao je Vilaseka za goal.com .

"Posjedovao je čudesnu tehniku, brzo odlučivao i imao sjajan pregled igre - baš sve što smo tražili od mladog veznog igrača."

"Nije bilo lako dovesti ga u Barcelonu, ali sudbina je htjela da se u omladinskom Kupu kralja sastanu Barsa i Albasete, pa smo ponov otišli do njegove porodice. Njegov otac nam je rekao da je Andres još vrlo mlad i shvatili smo to, ali sam mu naglasio da je toliko dobar da će mu ponude stalno stizati i neka ima na umu da smo mi uvijek zainteresovani da nam dođe."

A onda su Vilaseka i Barselona iskoristili posjetu porodice Iniesta jednom od najpoznatijih zabavnih parkova u Španiji da zaključe dogovor.

"Bili smo prvi klub koji je pokazao interes za Andresa i pozvali smo porodicu da posjete La Masiju ako ikad dođu u Barselonu."

"Nakon nekoliko sedmica nazvao me njegov i rekao da idu na izlet u Port Aventura park, pa smo ih pozvali u La Masiju."

"U to vrijeme, mlade Realove zvijezde živjele su u iznajmljenim stanovima, a ne u kampu, a ranije smo pobjeđivali Real u borbi za talente iz tog razloga, pa smo tako doveli, recimo, Ivana de la Penju.Ručali smo u La Masiji i dopalo im se, bili smo jedina akademija koja je imala i smještaj. Nekoliko dana kasnije nazvao nas je njegov otac i rekao da prihvataju ponudu."

Nakon 18 godina i više od 700 utakmica, osam titula prvaka Španije i četiri titule Lige šampiona, putovanje koje je počelo izletom u Port Aventura došlo je do kraja.

Vilaseka priznaje da mu je teško vidjeti Andresa kako odlazi, ali srećan je što to čini na svom vrhuncu.

"Inijesta je kompletan igrač: može biti fantastičan u sredini, na krilu, a to mogu rijetki igrači na ovom nivou. Još nije rekao posljednju riječ u Španiji, a takvi igrači nisu naviknuti da igraju sporedne uloge."

"Biće tužno, ali odlazi dok je najbolji."

Bonus video: