Kako je jedna asistencija srušila sistem, zamisli i postavku Tomasa Tuhela

"Vidio sam da njihovi štoperi stalno prate Vinija, a znam da on uvijek utrčava u prostor... Tako da zasluge idu Viniju, on je otvorio prostor. Moj pas? Bio je OK".

8290 pregleda 1 komentar(a)
Toni Kros na rukama saigrača nakon asistencije za Vinisijusa, Foto: Reuters
Toni Kros na rukama saigrača nakon asistencije za Vinisijusa, Foto: Reuters

Jednog dana kad završim karijeru moći ću da kažem da sam trenirao Tonija Krosa - kada takvim riječima nekoga opiše jedan Zinedin Zidan onda možda i nije potrebna druga potvrda da se radi o vrhunskom fudbaleru.

Godine prolaze, a njemački profesor sa sredine terena i dalje drži časove na najvećim svjetskim pozornicama - posljednji prethodne noći u svom nekadašnjem domu "Alijanc areni".

Real se mučio u Minhenu protiv Bajerna na startu prvog polufinalnog duela Lige šampiona, nikako nije mogao da pronađe rješenje za odlično postavljenog rivala, a onda je sve sisteme, zamisli i postavke Tomasa Tuhela jednim pasom "pocijepao" Kros...

Prostor koji je pronašao kroz Bajernovu odbranu i asistencija koja je ostavila Vinisijusa samog sa Manuelom Nojerom primjer je fudbalske inteligencije, razumijevanja igre...

"U prvom poluvremenu je imao 48 tačnih od ukupno 49 pasova, dva ključna dodavanja, četiri dobijena duela, ali ono što statističari ne mogu da primijete koliko god gledali fudbal je njegova smirenost koju pruža igračima kada je teško. Možda statistika danas daje nešto novo u odnosu na stari fudbal, ali Kros će uvijek biti jedan od onih koji će taj fudbal nositi u sebi", napisala je "Marka".

Njemački majstor je odbranu Bajerna "otvorio" loptom po zemlji između nekoliko igrača bavarskog kluba praktično sa sredine terena.

"Ne ogleda se težina ovog dodavanja u daljini, već u pronalaženju prostora - fudbaleri Bajerna su bili sigurni da su sve zatvorili kako treba i da Kros sigurno neće pokušati da pošalje tešku loptu - možda bi, ipak, trebalo bolje da poznaju Realovu 'osmicu' pošto je bio njihov mnogo godina", dodaje Marka.

Sve zasluge za gol Kros, ipak, pripisuje saigraču Vinisijusu koji je izvukao Kima, nakon čega Korejac više nije mogao da ga uhvati...

"Vidio sam da njihovi štoperi stalno prate Vinija, a znam da uvijek utrčava u prostor... Tako da zasluge idu Viniju, on je otvorio prostor. Moj pas? Bio je OK".

Bajern i Real prvi čin velikog klasika završili su 2:2, pa će sve rješavati u Madridu

Bonus video: