Šta nas izdvaja - to što smo kao porodica

Fudbaleri Jezera plasmanom u finale Kupa samo krunisali fenomenalan četvorogodišnji prvoligaški ciklus nakon povratka u elitu, sve igrajući kao domaćini van svog grada, predsjednik kluba Ervin Tošić objašnjava “tajnu” uspjeha

16628 pregleda 107 reakcija 10 komentar(a)
Slavlje fudbalera Jezera sa navijačima nakon plasmana u finale Kupa, Foto: FK Jezero
Slavlje fudbalera Jezera sa navijačima nakon plasmana u finale Kupa, Foto: FK Jezero

Plasmanom u finale Kupa, bez sumnje najvećim uspjehom u klupskoj istoriji, Fudbalski klub Jezero iz Plava je samo krunisao četiri fenomenalne sezone u prvoligaškom rangu nakon povratka u elitu 2020. godine.

Bez zanemarivanja ili potcjenjivanja sjajnog rada i rezultata svih trenera koji su se smjenjivali od tada - Milije Savovića, Mladena Lambulića, Rada Petrovića i Ivana Brnovića, ali kod sjedne na klupu Jezera - uspjesi kao da se podrazumijevaju.

Naravno, dijelom je do trenera je, a dijelom, i to bitnim, do kluba, sredine, ambijenta...

- Mislim da je naša tajna u tome što funkcionišemo više na familijarnim, rekao bih čak i domaćinskim, nego na poslovnim odnosima i relacijama - tako su dočekani svi igrači i treneri, prihvatani su na pravi način i veoma su se lako uklapali u porodicu. Bez tenzija, bez pritisaka, sve na zdravim osnovima, to je ono što je, po mom mišljenju, glavni preduslov za rezultate koje postižemo - kaže za “Vijesti” predsjednik plavskog kluba Ervin Tošić.

Jezero je u srijedu savladalo Dečić u revanšu polufinala Kupa (1:0) i plasiralo se u finale, gdje će se sastati protiv Budućnosti. Tog 30. maja, na stadionu pod Goricom, tim iz Plava odigraće najveći meč u klupskoj istoriji.

- Ne krijemo - cilj nam je trofej, uz sav respekt i dužno poštovanje prema Budućnosti, našem najboljem timu. Kada smo već došli do finala, pokušaćemo da napravimo i taj dodatni korak - dodaje Tošić.

Plasman u finale Kupa nije pao s neba, niti došao iznenada...

- Sve ove četiri godine otkad smo se vratili u Prvu ligu utkane su ovaj uspjeh. Uspjeli smo ono što smo još tada zacrtali, da postanemo stabilan prvoligaš. Radili smo to iako su nas pred početak svake sezone svi otpisivali, dijelom i s pravom jer su nam odlazili nosioci igre, mijenjao se veći dio tima, a odlazili su i treneri. I kada je nedavno Ivan Brnović otišao u Budućnost opet su nam predviđali pad, a mi smo ostvarili plasman u finale Kupa - ističe Tošić.

Ervin Tošić, predsjednik Jezera
Ervin Tošić, predsjednik Jezerafoto: Privatna arhiva

Brnović se preselio u Budućnost, a u finalu Kupa namjeriće se na svoje Jezero, koje u međuvremenu nije tražilo njegovog nasljednika.

- Procijenili smo da nam za preostali mjesec dana sezone nije potreban novi trener - i napravili smo dobru odluku. Sve smo prepustili stručnom štabu koji je dugo sa ekipom, Bulić i Asanović su nastavili tamo gdje je Brnović stao.

I sve ovo Jezero postiže bez domaćeg terena - već četiri godine nije odigralo zvaničan meč u svom Plavu, gdje nema stadiona koji zadovoljava prvoligaške kriterijume.

Plavljani se, ipak, ne sele mnogo - u Beranama, gdje su odigrali većinu “domaćih” mečeva, osjećaju se kao kod kuće.

- Nije to lako, naročito u organizaciji utakmica, ali nam je sve lakše i lakše. Prihvaćeni smo u Beranama i stvarno se osjećamo kao da igramo na našem stadionu. Žalimo, naravno, što ne možemo da igramo u Plavu, podrška navijača bila bi veća, imali bismo i više bodova, siguran sam u to.

Plavljani, u svakom slučaju, privode kraju još jednu fenomenalnu sezonu - i bez finala Kupa, koje je stiglo kao nagrada, ovo je još jedna sjajna prvoligaška sezona, sa trećim mjestom na polusezoni, trenutno petim.

Jezero je u borbi za Evropu, trofej u Kupu automatski bi donio poziciju u kvalifikacijama za Ligu konferencija. Ono što nedostaje je - evopska licenca, Plavljani nisu prošli u prvom krugu.

- Radimo na tome, želimo evropsku licencu, nije lako ispuniti sve kriterijume, koji su veoma zahtjevni. Trenutno dopunjavamo dokumantaciju, nadamo se da ćemo proći u drugom krugu, jer bi zaista bila šteta da izborimo Evropu, a da iz administrativnih razloga nemamo pravo nastupa - zaključuje Ervin Tošić.

Stadion - krenulo se sa “mrtve tačke”

Prvoligaški fudbal u Plavu - je li to moguće i kada?

Ervin Tošić, predsjednik kluba, kaže da jeste.

- Barem se krenulo sa “mrtve tačke”. Obezbijeđeno je zemljište za novi stadion, na četiri-pet kilometara od grada i trenutno se radi idejno rješenje. Kada se to privede kraju, uslijediće izgradnja glavnog projekta. Vjerujem da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti stadion koji će biti ponos cijelog Plava - ističe Tošić.

Aktuelni Gradski stadion na Racini biće, kako naglašava trener Jezera, pretvoren u trening kamp.

- Već krajem mjeseca krenuće postavljanje vještačke podloge, imaćemo prave uslove za rad i razvoj mlađih kategorija.

Bonus video: