La Dea i san dug šest decenija

Finale Kupa Italije, Atalanta ili Juventus - klub iz Bergama od 21 sat u Rimu juri drugi trofej u klupskoj istoriji, prvi od daleke 1963.

9281 pregleda 24 reakcija 3 komentar(a)
Da li je kucnuo čas za trofej: Atalanta i navijači iz Bergama nadaju se fešti u Rimu, Foto: Atalanta BC
Da li je kucnuo čas za trofej: Atalanta i navijači iz Bergama nadaju se fešti u Rimu, Foto: Atalanta BC

Crno-bijele fotografije Anđela Domenginija, lokalne legende i čovjeka koji je tri puta tresao mežu u finalu Kupa Italije, i dalje sve u Bergamu podsjećaju na jedini pehar koji je njihova Atalanta osvojila kroz istoriju, daleke 1963.

Imala je “La Dea” (u prevodu - boginja) u novije vrijeme nekoliko prilika da ponovo osvoji trofej u Kupu, u posljednjih šest godina izgubila je dva finala, a nova šansa ukazala joj se u trenutku kada je šarmirala Evropu načinom igre.

Slijede najuzbudljiviji dani Atalante možda i u istoriji - večeras od 21 sat u Rimu novo finale Kupa protiv Juventusa, a nakon toga i finale Lige Evrope, pa potvrda plasmana u Ligu šampiona...

Izabranici Đanpjera Gasperinija su do finala stigli preko Milana i Fiorentine, tokom sezone su u Evropi držali čas i Liverpulu, a sada ih na “Olimpiku” čeka još jedan velikan.

- Malo je teško reći da smo favoriti protiv Juventusa - u dobroj smo formi, ali mislim da nismo favoriti - spustio je loptu na zemlju Gasperini i podsjetio da njegova ekipa, ipak, igra protiv kluba koji i kada nije u formi dobro zna kako se osvajaju trofeji.

Sve to ne znači i da iskusni stručnjak ne sanja zajedno sa cijelim Bergamom.

- Stigli smo u Rim sa velikim entuzijazmom, ostalo je da prođemo i posljednju milju do pehara - naglasio je Gasperini.

Atalanta je jedini pehar do sada osvojila protiv Torina u pomenutom finalu 1963. Sada je čeka drugi klub iz glavnog grada Pijemonta, a upravo iz te italijanske regije je i Gasperini.

Trener tima iz Bergama večeras ne može da računa na dva važna aduta - Đanluku Skamaku (kartoni) i Seada Kolašinca (povreda), dok njegov kolega na drugoj strani Masimilijano Alegri ima drugih problema.

Stručnjak iz Livorna je u prvom mandatu Juventusu donio pet titula i četiri pehara u Kupu Italije, ali od kada se vratio (2021) nijedan trofej još nije stigao u crno-bijeli dio Torina.

- Cilj na početku sezone bio je da se vratimo u Ligu šampiona i da osvojimo Kup - ponovio je Alegri ono što je pričao više puta tokom sezone.

Povratak u evropsku elitu je obezbijeđen, sada “stara dama” želi da izbjegne da treću godinu zaredom ne završi bez pehara. I da pokvari snove Atalanti.

“La Dea” drugi put u istoriji ili 15. trijumf Juventusa - pehar čeka u Vječnom gradu.

Bez sujevjerja - nekadašnji kapiten Atalante već podigao pehar

Koliko ljudi bliski Atalanti vjeruju da je konačno kucnuo trenutak da neki od trofeja stigne u Bergamo pokazala je i zanimljiva situacija sa peharom Kupa Italije.

Kapiten “boginje” s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog vijeka Glen Stromberg podigao je pehar koji u Rimu čeka novog osvajača, bez obzira na sujevjerje da se to ne radi dok se utakmica ne završi, piše “Gazeta delo Sport”.

- Za Atalantu je pehar osvojen i samim plasmanom u finale. Tačnije, uzeću sad ovaj pehar - našalio se nekadašnji švedski vezista.

Bonus video: