Đirona pred finansijskim problemom pred debitantsko učešće u Ligi šampiona

Siti grupa će do 3. juna morati da smanji udio u vlasničkoj stukturi Katalonaca

10429 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Konzorcijum iz Emirata, Siti grupa, većinski vlasnik fudbalskog kluba Mančester siti, moraće da smanji svoj finansijski udio u Đironi, kako bi katalonska ekipa mogla da se sljedeće sezone takmiči po prvi put u Ligi šampiona, saopštila je danas Uefa.

U cilju izbjegavanja sukoba interesa Uefa ne dozvoljava da dva tima koja imaju istog vlasnika učestvuju u istom evropskom takmičenju.

Đirona, koja je 47 odsto u vlasništvu Siti grupe, na početku sezone je bila uvjerena da neće imati problema i da poštuje pravila Uefa, pošto nije u većinskom vlasništvu konzorcijuma iz Emirata.

Ali prema propisima Uefa-inog odjeljenja za finansijsku kontrolu klubova (CFCB) dovoljno je da finasijer ima 30 odsto vlasništva, ili u nekim slučajevima i samo 10 odsto ukoliko je glavni akcionar kluba.

Kako bi i Mančester siti i Đirona naredne sezone nastupili u Ligi šampiona, Siti grupa će do 3. juna morati da smanji udio u vlasničkoj stukturi Katalonaca.

Prošle sezone, isto pravilo o višetrukom vlasništvu klubova dovelo je do tri istrage - Tuluza i Milana, Aston Vile i portugalske Vitorije, i Brajtona i Union Sen Žiloaza.

Bonus video: