Katastrofa Sutjeske, Radović: Nadam se da ćemo se konsolidovati i vratiti u vrh crnogorskog fudbala

Sutjeska bez plasmana u Evropu prvi put nakon 2016. godine. Ekipa može sezonu da završi i na petom mjestu, gdje je posljednji put bila prije osam godina

19242 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Fudbaleri Sutjeske (arhiva), Foto: Facebook/FK Sutjeska Nikšić
Fudbaleri Sutjeske (arhiva), Foto: Facebook/FK Sutjeska Nikšić

Prvi put nakon sezone 2015/2016. fudbalski klub Sutjeska neće igrati u Evropi. Prvi put nakon 2021. godine klub iz Nikšića sezonu završava bez osvojenog trofeja.

Sezonu 2015/2016. Sutjeska je završila na petom mjestu, što je najslabiji učinak u posljednjih osam godina. A na petom mjestu može da završi i ove sezone, ako u posljednjem kolu izgubi od Rudara u Pljevljima, a Jezero slavi protiv Mornara u Baru.

Sezona u Nikšiću počela je dobro poznatim debaklom protiv Santa Kolome u Andori u kvalifikacijama za Ligu konferencija, što je bio uvod u neuspješnu sezonu. Kada je riječ o takmičenjima u Crnoj Gori, ekipa je već na startu eliminisana u Kupu od Dečića, pa se oprostila od trofeja osvojenog prošle godine. A na prvih na sedam utakmica u MeridianBet Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi je ostvarila jedan trijumf (protiv Jezera u 1. kolu), pa je već tada bilo jasno da od borbe za titulu neće biti ništa, iako se u drugom dijelu sezone Sutjeska u jednom momentu umiješala u borbu za pehar.

Sezonu u Nikšiću pratila je trenerska vrteška. Sve je počelo nakon eliminacije iz Evrope, kada je došlo do rastanka sa Nenadom Brnovićem, kojeg je 10. avgusta na klupi naslijedio Vladimir Janković.

Nije se igra Sutjeske promijenila ni sa Jankovićem, iako je 53-godišnji stručnjak krajem 2023. godine u intervjuu "Vijestima" tvrdio da "ko je gledao fudbal, mogao je da vidi da smo dominantni". Ta "dominacija" Nikšićanima je bila dovoljna za četvrto mjesto na kraju prvog dijela šampionata.

U pauzi između dva dijela šampionata uprava kluba se zahvalila Jankoviću na saradnji i za novog trenera imenovala Dragana Mijanovića. Sutjeska je sa Mijanovićem odradila pripreme za drugi dio sezone i pod njegovom komandom odigrala četiri utakmice (pobjeda, poraz i dva remija). Ali, brzo je uslijedila nova promjena - Mijanović je imenovan za tim-menadžera, a na klupu Sutjeske se šestog marta vratio Miljan Radović. Bio je to njegov povratak u matični klub.

Miljan Radović je bio trener Sutjeske i u sezoni 2020/2021, kada je naslijedio Dragana Radojičića. Tada je preporodio Sutjesku, koja je na kraju sezone osvojila drugo mjesto, ali Radović i pored dobrih rezultata nije ostao trener.

U međuvremenu Radović je vodio Dečić i makedonsku Vosku Sport, a onda dobio drugi mandat na klupi Sutjeske. I ponovo je probudio ekipu - iako je cilj bio da se osvoji treće mjesto i izbori plasman u Evropu, Sutjeska je pod njegovim vođstvom u jednom momentu igrala dobro i bila u trci za titulu, jer je na šest utakmica imala učinak od pet pobjeda i jednog remija. Ipak, u finišu sezone nikšićki "plavi" su posustali - izgubili su tri utakmice zaredom (od Petrovca, Mladosti i Dečića) i definitivno se oprostili od Evrope. Ali i od značajne sume novca koju donosi nastup u Uefinim takmičenjima.

"Utakmica protiv Petrovca je ključna. Kad smo izgubili na onakav način, veoma teško je bilo vratiti momke. Pokušavali smo, ali nije prijatno izgubiti dvije utakmice, a onda čekate ekipu koja se bori za prvo mjesto. Danas smo željeli dosta, a malo smo pokazali. Imali smo dugi niz dobrih rezultata, očekivali smo treće mjesto, ali nismo uspjeli", rekao je Radović nakon jučerašnjeg poraza od Dečića (1:0) u Nikšiću.

Sutjeska je, uz Budućnost, najveći crnogorski fudbalski klub. Osvojila je pet titula i četiri puta završila na drugom mjestu. U finalu Kupa je igrala tri puta, a osvojila dva trofeja.

Evrope nema, a u Nikšiću predstojeće ljeto moraju iskoristiti za konsolidaciju na svim nivoima. Svjestan toga je i Radović.

"Sutjeska je veliki klub, treba da gledamo pozitivno za dalje - da analiziramo sve na svim nivoima. Nismo zadovoljni stvarima koje smo postigli, iako je bilo dobrih stvari. Na kraju se ispostavilo da nije dovoljno. E sad, ja sam pozitivan, stručni štab i ja smo došli da pomognemo. Poslije jedne široke i dublje analize nadam se da ćemo se konsolidovati na svim nivoima i da će se Sutjeska vratiti tamo gdje zaslužuje. Pozitivan sam - nadam se da ćemo se vratiti tamo gdje zaslužujemo da budemo, a to je vrh crnogorskog fudbala", poručio je Miljan Radović.

Bonus video: