Potencijalni rivali Dečića: Stari znanci - Karabag, Slovan, Ludogorec, Helsinki... nema Šerifa, najpoželjniji Velšani

Tuzani će rivala u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona saznati na žrijebu 18. juna

7213 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Fc Decic Admiral Bet
Foto: Fc Decic Admiral Bet

Poznato je 13, od mogućih 15 rivala novog crnogorskog prvaka Dečića u prvom kolu kvalifikacija za elitno Uefino klupsko takmičenje - Lige šampiona.

Evropska fudbalska unija od naredne sezone kreće sa novim, proširenim formatom LŠ, osam grupa od po četiri tima (ukupno 32) zamijeniće jedna jedinstvena grupa - liga od 36 timova. Kakve to ima veze sa crnogorskim prvakom?

Proširenje za četiri mjesta u završnoj fazi uticalo je na to da UEFA ukine čuvene pretkvalifikacije, u kojima su do prošle godine učestvovali šampioni četiri najslabije rangirane zemlje na listi nacionalnih šampionata. U tom društvu je prije 12 mjeseci debitovao crnogorski prvak (Budućnost) i nije se proslavio - primio je pet golova na Islandu, u finalu turnira od Brejdablika (5:0).

Dečić, koji je u subotu osvojio prvi klupski trofej u istoriji, slavivši kolo prije kraja u Meridianbet 1. Crnogorskoj fudbalskoj ligi, neće morati da igra “kvalifikacije za kvalifikacije”, već će odmah igrati 1. kolo - nastaviće, zapravo, tamo gdje su prije dvije godine stali naši prvaci, kada je crnogorska liga imala kakav-takav rejting (barem nije bila među posljednje četiri u Evropi).

Tuzani će, podrazumijeva se, kao nepovlašćeni u 1. kolu kvalifikacija za LŠ odmah imati težak žrijeb - igraće sa prvakom neke od okolnih, ili malo udaljenijih zemalja, a to je prepreka koju je, otkada se kvalifikacije igraju u tom formatu, od crnogorskih šampiona uspjela da preskoči samo Sutjeska Nikole Rakojevića 2019. (čuvena eliminacija Slovana iz Bratislave).

Ko su, dakle, mogući rivali tima Milorada Pekovića?

Grupa potencijalnih protivnika je vrlo slična onoj kakve su do 2022. godine imali crnogorski prvaci, s razlikom što Šerif nakon osam godina nije prvak Moldavije, već se ovoga puta radovao Petrokub.

Od ostalih, Ferencvaroš je “dežurni” prvak Mađarske (osvojio je šest posljednjih titula), Ludogorec Bugarske, Karabag Azerbejdžana, Helsinki Finske, Slovan je vrlo često na tronu u Slovačkoj....

To su (pet) teških rivala koji su u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona već gostovali u Crnoj Gori - Ludogorec je bio rival OFK Titograda i Budućnosti, Karabag Rudara, Helsinki Budućnosti, Slovan Sutjeske...

Nešto manje težak žrijeb mogao bi Tuzane da odvede u već pomenutu Moldaviju (Petrokub), Estoniju (šampion je Flora Talin), Gibraltar (Linkoln Red Imps), Vels (Nju Seints), Letoniju (Riga), Republiku Irsku (Šamrok). Iako se ne radi o zvučnim rivalima, rejting crnogorske lige je takav da njen šampion teško da može da bude favorit, ma ko bio protivnik, a Dečić je još debitant u kvalifikacijama za elitu.

Ipak, zašto ne probati?

Mogući rival je i nekadašnji evropski prvak, tim koji je morao da promijeni ime - FSCB, nekadašnja Steaua, za koju nastupa crnogorski reprezentativac Risto Radunović. Tu je i šampion Farskih Ostrva Klaksvik, koji ne bi bio poželjan rival, ne samo zbog toga što je prošle sezone igrao grupnu fazu Lige konferencija, već i zato što se dobro zna kako su crnogorski timovi u bliskoj prošlosti prolazili u mečevima sa Faranima.

Konačno, listu potencijalnih rivala Dečića najverovatnije će kompletirati prvak Kosova Balkani, dvostruki uzastopni učesnik Lige konferencija, kao i prvak Bosne i Hercegovine Borac iz Banjaluke - sve zavisi od ishoda šampionata u Albaniji (ko će biti prvak - Partizani ili Egnatija), kao i u Jermeniji (Pjunik ili Noa).

Draško Božović i drugovi rivala u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona saznaće na žrijebu koji će se održati 18. juna. Prve utakmice su planirane za 9/10. jul, revanši su sedmicu kasnije.

Eventualnim ispadanjem iz kvalifikacija za LŠ ne bi bio završen Dečićev evropski put, jer bi uslijedila selidba u kvalifikacije za Ligu konferencija.

Tuzani, kao i svi crnogorski prvaci prethodnih godina, imaju zagarantovana barem četiri evropska meča, što donosi minimalan zagarantovani prihod iz Uefinog fonda od 960 hiljada eura.

Potencijalni rivali Dečića

Ferencvaroš (Mađarska)

Karabag (Azerbejdžan)

Slovan (Slovačka)

Ludogorec (Bugarska)

Helsinki (Finska)

Flora (Estonija)

FCSB (Rumunija)

Klaksvik (Farska Ostrva)

Šamrok (Republika Irska)

Linkoln (Gibraltar)

Nju Seints (Vels)

Riga (Letonija)

Petrokub (Moldavija)

Balkani (Kosovo) ?

Borac Banjaluka (BiH) ?

Bonus video: