Da Kup zaista bude najmasovnije takmičenje, promijeniti sistem ulaska u Drugu ligu

Saopštenje NVO Crnogorski fudbal

5552 pregleda 24 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija "Crnogorski fudbal" predložila je u saopštenju nekoliko promjena vezanih za sistem takmičenja u fudbalskom Kupu Crne Gore, ali i u takmičenju u regijama - Trećoj ligi.

Kup Crne Gore je još od vremena koronavirusa skraćen na 16 klubova - deset prvoligaša, šest drugoligaša - i nije se vraćao na prethodni oblik, kada su učestvovali i trećeligaši i kada je naziv "najmasovnije takmičenje" zaista imalo smisla.

Takođe, u Drugu ligu, već godimana, ulaze samo dva tima iz tri regije - jedan pobjednik regije otpada u baražu.

NVO "Crnogorski fudbal" predlaže da se to konačno promijeni.

"Fudbalski savez Crne Gore (FSCG) bi trebalo da razmotri nekoliko ključnih promjena u okviru Kup takmičenja i sistema takmičenja u 3. CFL kako bi unaprijedio kvalitet fudbala i povećao popularnost ovih takmičenja u zemlji".

"Kao i u mnogim zemljama širom svijeta, Kup takmičenje bi trebalo da bude najmasovnije i da uključuje sve klubove, bez obzira na ligu u kojoj se takmiče. Trenutno, veliki broj drugoligaških i trećeligaških ekipa nije u mogućnosti da učestvuje u ovom prestižnom takmičenju, što je šteta za razvoj fudbala u Crnoj Gori".

"Brojni klubovi su razočarani što ne mogu da se nadmeću sa najjačim ekipama iz 1. CFL. Primjer iz 2010. godine, kada je ekipa Gornje Zete iz Srednje regije eliminisala sastav Grblja nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (8:7), a zatim namučila Budućnost u narednoj rundi, pokazuje koliko ovakvi susreti mogu biti uzbudljivi i značajni za lokalne klubove i navijače".

"Sezona 2015/16 je pokazala da postoji interesovanje za veće učešće u Kupu, kada je u prvom kolu učestvovalo čak 26 ekipa, a u drugom kolu 32 tima. Proširenje Kupa bi omogućilo ravnopravan tretman svih klubova i doprinijelo bi ponovnom masovnom učešću, što bi povećalo popularnost i atraktivnost takmičenja".

"Sadašnji sistem takmičenja u 3. CFL, gdje šampioni regija igraju baraž za plasman u viši rang, ostavlja šampiona jedne regije uskraćenim za promociju, iako je možda bolji od nekih ekipa koje se plasiraju u 2. CFL. Postoji nekoliko opcija za promjenu ovog sistema kako bi bio pravičniji i motivisao klubove da se takmiče sa više entuzijazma".

"Jedan od predloga je proširenje 2. CFL za dva kluba, tako da iz 2. CFL ispadaju tri kluba, a tri najbolja kluba iz regija ulaze u viši rang. Ovakav sistem bi omogućio veću konkurenciju i pravedniju raspodjelu mjesta u višem rangu, što bi doprinijelo kvalitetnijem takmičenju i razvoju fudbala u regijama".

"Proširenje Kup takmičenja i promjena sistema takmičenja u 3. CFL bi imale višestruke koristi za fudbal u Crnoj Gori. Omogućavanjem učešća svih klubova u Kupu, povećala bi se popularnost takmičenja i pružila prilika manjim klubovima da se nadmeću sa najjačim ekipama. Promjenom sistema takmičenja u 3. CFL, stvorio bi se pravedniji ambijent za sve klubove, što bi doprinijelo razvoju fudbala u zemlji. Fudbalski savez Crne Gore bi trebalo ozbiljno da razmotri ove predloge kako bi unaprijedio fudbalsku scenu i podstakao entuzijazam među klubovima i navijačima", navodi se u saopštenju NVO Crnogorski fudbal.

Bonus video: