Tek sad treba da pokažemo da smo pravi klub

Sportski direktor Mornara Mitar Novaković nakon plasmana na evropsku scenu i najvećeg uspjeha u istoriji

10998 pregleda 10 komentar(a)
Mornar je bio hit prvenstva, Foto: FSCG
Mornar je bio hit prvenstva, Foto: FSCG

Mornar je u Evropi, prvi put u istoriji, ali Barani ne žele da dozvole da im presudi - Evropa.

- Tek u ovo vrijeme naredne godine treba da vidimo gdje smo, da pokažemo da smo pravi, stabilan klub, stabilan prvoligaš - kaže sportski direktor Mitar Novaković.

Slavilo se u Baru, do zore, i to s razlogom - ogroman uspjeh napravili su izabranici Zorana Đuraškovića, tim na koji je malo ko računao, koji je uglavnom bio viđen kako se bori za opstanak, osvojio je drugo mjesto, izborio premijerni nastup u kvalifikacijama za Ligu konferencije.

Barani sada čekaju žrijeb (18. jun), analiziraju potencijalne rivale, mjerkaju pojačanja, gledaju kako da što spremniji uđu u evropske okršaje - to je ono lijepo što donosi svaki nastup na internacionalnoj sceni, a posebno premijerni. Jednako je, međutim, bitno i ono što dolazi poslije toga - smatra Novaković, nekadašnji crnogorski reprezentativac.

- Evropa je primamljiva, to je ono čemu svi teže, možda i najveći razlog zbog kojeg se svi takmiče, ali koliko god bili lijepi, nastupi na evropskoj sceni mogu da budu opasni. Mnogo je primjera, posebno kod nas, gdje su klubovi izašli na međunarodnu scenu, a onda u domaćem prvenstvu, istrošeni od Evrope, borili se za opstanak, ispadali iz lige, čak i nestajali sa scene. To je ta zamka koju ćemo pokušati da izbjegnemo - smatra Novaković.

Tako će u Baru i koncipirati pripreme.

- Nakon kraćeg odmora treba da sjednemo sa trenerom i da napravimo plan. Spremamo se za Evropu, ali nam je jednako bitno ono što kreće 28. jula - a to je naše prvenstvo. Ne želimo da nas evropski nastupi na bilo koji način poremete, da uđemo u krizu, da se borimo za opstanak, jer to ne bi bilo dobro. Naravno, Evropu ne potcjenjujemo, naprotiv, mnogo se radujemo tim mečevima i gledaćemo da se predstavimo što bolje i da na pravi način reprezentujemo crnogorski fudbal - ističe Novaković i poentira:

- Kada vidimo gdje smo u ovo vrijeme naredne godine moći ćemo da kažemo koliko nam je sve ovo značilo. Naša je želja da postanemo pravi prvoligaš, koji ne mora svakog ljeta da igra Evropu, ali mora da pokaže stabilnost. Ovim plasmanom u Evropu napravili smo samo prvi korak.

Barani kao debitanti ne spadaju u grupu nosilaca u 1. kolu Lige konferencije, spisak potencijalnih rivala kreće se u opsegu teških timova sa sjevera Evrope (Žalgiris, razni Farani, Islanđani...) do nešto poželjnijih sa juga, iz San Marina na primjer. U Mornaru se ne opterećuju:

- Ne razmišljamo mnogo, svejedno nam je ko će nam biti rival, želimo da se predstavimo na što bolji način.

Iza Barana je, bez pretjerivanja - savršena sezona za tim koji je imao jedinu ambiciju da izbori opstanak.

- Ciljali smo opstanak bez baraža, uz želju da iskoristimo šansu za nešto više, ukoliko se ukaže. Ukazala se i objeručke smo je prihvatili. Igrali smo bez opterećena, išli utakmicu po utakmicu, stalno smo preispitivali sebe da li možemo i koliko je realno da idemo tako visoko, i malo po malo stiglo je drugo mjesto. Presudilo je to što uopšte nije bilo oscilacija, nekih velikih padova koji su karakteristični za većinu ekipa. Odigrali smo kako samo može da se poželi - zaključuje Novaković.

Mornar je u takvoj sezoni lansirao i jednog reprezentativca. Demir Škrijelj je obilježio sezonu, ali je u Baru bio prvi među jednakima u izbalansiranom timu koji je bio prava kombinacija iskustva i mladosti, gdje je svako odigrao svoju ulogu.

Dugačak spisak potencijalnih rivala

Barani već znaju spisak potencijalnih rivala u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, na žrijebu koji će se održati 18. juna u Nionu.

Mornar nije u povlašćenoj grupi, ali i među mogućim protivnicima (nosiocima) ima rivala sa kojima može da se igra.

Mornaru mogu da dođu Žalgiris (Litvanija), Linfild (S. Irska), Kups (Finska), Brejdablik (Island), Dudelanž (Luksemburg), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Škendija (Makedonija), B36 (Farska Ostrva), Sarajevo (BiH), Inter Eskaldes (Andora), Levadija (Estonija), Tirana (Albanija), Tre Pene (San Marino), Konah’s (Vels), Paide (Estonija), Milsami (Moldavija), Krusaders (S. Irska), La Fjorita (San Marino), Liepaja (Letonija), Saburtalo (Gruzija), Deri siti (Irska), Vlaznija (Albanija), St. Džozef (Gibraltar), a možda u konkurenciji bude i Velež (BiH).

Bonus video: