Jedni za spas, drugi za istoriju

Finale Kupa Crne Gore u fudbalu: Budućnost juri peti trofej, a Jezero sanja prvi naslov - okršaj za pehar je od 20.30 na stadionu pod Goricom

10187 pregleda 4 komentar(a)
Kapiteni Jezera i Budućnosti Saša Radenović, odnosno Petar Grbić na jučerašnjoj pres konferenciji, Foto: FSCG
Kapiteni Jezera i Budućnosti Saša Radenović, odnosno Petar Grbić na jučerašnjoj pres konferenciji, Foto: FSCG

Budućnost je podbacila u prvenstvu, predala titulu Dečiću i završila sezonu kao trećeplasirana (ispred je bio i Mornar), pa pretposljednji dan maja vidi kao šansu da spase sezonu - trofejom u Kupu Crne Gore, a na putu do trona mora da pokaže da je bolja od uvijek neugodnog Jezera.

Za klub renomea kakav ima Budućnost u domaćim okvirima teško da ovaj pehar može da učini da se sezona proglasi uspješnom, ali pobjeda u posljednjoj utakmici bi makar smanjila nezadovoljstvo i popravila raspoloženje pred evropske izazove.

Jezero, s druge strane, koketira s istorijom - već je ispisao jednu stranicu plasmanom u finale, a večeras (20.30 na stadionu pod Goricom) ima šansu da konačno dođe i do trofeja...

BRNOVIĆ: ČITAVA SEZONA STAJE U OVU UTAKMICU

Trener Budućnosti Ivan Brnović je početkom aprila napustio Jezero da bi preuzeo Budućnost - nije mogao da odbrani titulu s Podgoričanima, u međuvremenu je imao i velike probleme s navijačima, pa nije teško zaključiti koliko bi mu značila pobjeda u večerašnjem okršaju.

- Neizvjesnost je apsolutno prisutna s obje strane. Čitava sezona nam staje u ovu utakmicu - ne samo tekuća, već i naredna, jer utakmica utiče da li ćemo igrati Evropu ili ne. Nakon duela sa Mornarom u prvenstvu smo napravili mikro-ciklus priprema za finale i spremni smo. Vjerujemo u pobjedu, imamo tim koji je sposoban da slavi - rekao je Brnović.

Osvajač Kupa ide u kvalifikacije za Ligu konferencije, mada je pitanje da li će Jezero dobiti licencu za evropska takmičenja. Tako bi Budućnost i ako izgubi mogla da se domogne međunarodne scene.

- Ogroman je pritisak, ali igraču su navikli da pod njime igraju. Imaju u svojim nogama pregršt trofeja, a Budućnost kao klub tradiciju i reputacija koja nam nalaže da budemo optimisti i da vjerujemo u osvajanje trofeja - istakao je Brnović.

Budućnost juri peti pehar u Kupu, nakon što se radovala 2013, 2019, 2021. i 2022.

- Nama je ova utakmica za spas sezone. Ne dovodi se u pitanje to koliko želimo pehar, a protivnik je organizovana ekipa koja nam je zadala dosta nevolja ove sezone i koja je lakše od nas došla do finala. Očekujem da na tribinama bude dosta publike, jer su naši navijači uvijek tu kada je teško - kazao je kapiten Budućnosti Petar Grbić.

TRENER JEZERA O EVROPI: BITAN JE PEHAR

Budućnost i plavski tim su se ove sezone sastali četiri puta u Meridianbet Prvoj ligi. Podgoričani su slavili jednom (u oktobru prošle godine je u Beranama bilo 3:1), Jezero je upisalo dvije pobjede, a jednom je bilo neriješeno.

- Svakako imamo manji pritisak u odnosu na Budućnost, ali kad smo već u finalu treba da pokažemo kvalitet. Nadam se da ćemo biti hrabri - rekao je trener Jezera Radosav Bulić.

Na pitanje da li će Jezero igrati Evropu ako osvoji trofej, Bulić je odgovorio:

- To nije moj zadatak, ljudi u klubu rade na tome. Ja se bavim samo terenom. Mi smo cilj ostvarili onda kada smo osigurali opstanak. A ova utakmica nam je bitna zbog pehara koji prelijepo izgleda. Svakom treneru i igraču je san da izađe u Evropu, to je jasno - dodao je Bulić.

Kapiten Jezera Saša Radenović želi da se večeras pod Goricom ispiše istorija.

- Prvi put smo u finalu Kupa, u najljepšoj utakmici u crnogorskom fudbalu. Svakako dajemo Budućnosti malu prednost, iskusnija je u borbi za trofej od nas, ali igra se jedan meč i sigurno da nismo bez šansi. U međusobnim duelima ove sezone smo pokazali da imamo čemu da se nadamo - naveo je Radenović.

Bonus video: