Zbogom, Matija

Održana komemoracija povodom prerane smrti crnogorskog fudbalskog reprezentativca, Matije Šarkića

72721 pregleda 298 reakcija 13 komentar(a)
Foto: FSCG
Foto: FSCG

Subota 15. jun 2024. godine – najtužniji dan u istoriji crnogorskog sporta, dan u kome je tugovala cijela Crna Gora.

Tog dana preminuo je naš Matija Šarkić, fudbalski reprezentativac. Tog dana ugašena je mladost, ugašena je budućnost – Matija je imao samo 26 godina.

U njegovu čast danas je održana komemoracija u Crnogorskom narodnom pozorištu.

Postoje, nažalost, dani kada sve zanijemi, sve stane, kada samo tuga obuzme – to je bio dan kada nas je napustio Matija Šarkić, veliki sportista, ponosni član fudbalske reprezentacije Crne Gore.

Njegov odlaskom, porodica je izgubila voljenog sina i brata, izgubio je crnogorski fudbal, ali i cijela Crna Gora, jer je ostala bez mladića, koji je bio primjer u svemu, mladog čovjeka koji je plijenio ponašanjem, stavom, manirima...

"Otišao je jedan od sinova Crne Gore koji su joj služili na ponos. Životne okolnosti su ga vezivale i za druge države čije je boje mogao braniti, ali je Crna Gora bila njegov prvi i jedini izbor. O tome kakav je Matija bio sportista svi smo svjedočili diveći se njegovom golmanskim umijeću. O tome kakav je bio kao prijatelj najbolje znaju njegovi saigrači i treneri. O tome kakav je bio sin i brat, znaju njegovi ranjeni roditelji, Natali i Bojan i braća Danilo i Oliver. Njegov odlazak je pretežak gubitak za crnogorski sport, za našu reprezentaciju i za sve klubove u kojima je gradio svoju karijeru. Za Matijom danas ne plače samo njegova Crna Gora. Tuguju za njim i u Engleskoj, i u Belgiji, i širom fudbalskog svijeta. Ne samo zbog toga što je bio fudbalska veličina, već i što je svojim ljudskim kvalitetima osvajao srca ljudi. Poštovana porodice Šarkić, neka vam služi na čast i na ponos što ste imali takvog Matiju. Crna Gora ga neće nikada zaboraviti. Neka mu je vječna slava i hvala, kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

Jakov Milatović
Jakov Milatovićfoto: FSCG

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević pokušavao je da zadrži tugu opraštajući se od Matije – grcajući je izgovarao riječi, ali je tuga bila jača...

"O Matiji kao fudbaleru, izuzetnom golmanu, mogao bih govoriti dugo i opširno. Matija se najbolje osjećao između stativa, na gol liniji. Tu je bio svoj na svome, tom mjestu je pripadao. Na golu se osjećao potpuno prirodno, gospodareći prostorom koji ga okružuje. Među stativama izgledao je kao div, kao nepremostiva prepreka za svakog protivnika i svaki protivnički pokušaj. Saigračima je ulivao sigurnost, protivnicima strah kada se nađu oči u oči sa njim. Naš Šarka, kako su ga svi u reprezentaciji od milošte zvali, iz treninga u trening i iz nastupa u nastup uvjeravao je sve u stručnom štabu nacionalnog tima da je golman svjetske klase. Nažalost, ostaćemo uskraćeni za priliku da se još mnogo puta, kako je trebalo da bude, divimo njegovim bravurama na golu nacionalnog tima".

"Uvijek i u svakom momentu, naš Šarka bio je nasmijan šireći oko sebe dobru energiju i optimizam. Djelovao je ohrabrujuće, bio je ljudska gromada koju, činilo se, ništa ne može zaustaviti. Besprekorno vaspitan, diplomatski kulturan, sa izuzetnim poštovanjem za svakog druga, prijatelja, saigrača, saradnika, navijača… Draga Natali, Bojane, Danilo i Olivere, u ovim teškim trenucima i tragediji koja je zadesila prije svega vašu porodicu, budite ponosni na Matiju, na njegov životni put i trag koji je ostavio među nama. Matija će biti primjer uzornog čovjeka, vrhunskog sportiste i iskrenog patriote", kazao je Savićević.

Dejan Savićević
Dejan Savićevićfoto: FSCG

Matija, ili Šarka, kako su ga zvali saigrači bio je div na golu. Sudbina je htjela da posljednju utakmicu u karijeri odigra u dresu nacionalnog tima i da briljira protiv Belgije, u Briselu, gradu u kome je odrastao.

"Okupili smo se sa tugom u srcima kako bismo zajedno odali počast našem dragom Matiji, koji nas je prerano napustio i preselio se na onaj svijet. Dok se suočavamo sa velikim gubitkom, odlaskom sjajnog golmana i voljenog druga, sjećamo se njegovog izuzetnog duha i nasljeđa koje je ostavio iza sebe. Matija nije bio samo dio tima. On je bio simbol upornosti, predanog rada i posvećenosti pozivu kojim se bavio. Bio je oličenje profesionalnosti, primjer ne samo mlađim momcima koji sanjaju velike stvari u fudbalu, već i nama iskusnijim igračima. Gurao je svoj tim, svoju reprezentaciju naprijed, kako to samo veliki golmani znaju da rade. Nedostajaće nam tvoj osmjeh, tvoja vedrina, tvoj profesionalizam, tvoj stav, tvoje odbrane i tvoja podrška. Nedostajaće nam nasmijani div na svakom okupljanju, na svakom treningu, na svakoj utakmici... Svaka naša buduća pobjeda nosiće dio tebe jer si nam uvijek pomagao da budemo bolji, i na tome ti posebno hvala. Mi, tvoj reprezentativni saigrači i prijatelji, čuvaćemo uspomenu na fenomenalnog čovjeka i golmana uz obavezu da sa tvojim naslijeđem upoznamo sve buduće generacije reprezentativaca Crne Gore. Tvoj duh zauvijek će ostati u našim srcima i na terenu koji si neizmjerno volio. Počivaj u miru, brate Šarka", rekao je crnogorski reprezentativac Stevan Jovetić.

Stevan Jovetić
Stevan Jovetićfoto: FSCG

U porodici Šarkić, fudbal je u genima – Matijin brat blizanac Oliver nedavno je kao igrač Dečića proslavio crnogorsku titulu. Sa Matijom je dijelio djetinjstvo, odrastanje, život, dijelio je i fudbalski teren u mlađim selekcijama...

Oliver Šarkić
Oliver Šarkićfoto: FSCG

"Matija je bio veliki gospodin, lijep, inteligentan. Svakog dana je htio da bude bolja verzija sebe. Porasli smo zajedno, u školi i u fudbalu. Imali smo naše tuče, ali nije niko mogao da nas odvaja, to je ta bratska ljubav. Bratska ljubav koja postoji od kad znamo za sebe i koja će beskonačno da traje između tebe, Danila i mene. Veoma je prikladno da ovdje imamo ovu komemoraciju, jer je naša baba ovdje glumila 30 godina i upoznala našeg djedu Aliju Šarkića i sa njim sada vječno odmara. Matija je uvijek kao dijete bio veliki lik i izvođač i zato ga je baba zvala "babin glumac“, volio je da zasmijava ljude. On je bio veliki dio našeg trija braće Šarkić. Nastavićemo kao trio, ali samo sa malo dalje distance. Juče smo ga zadnji put vidjeli i pozdravili. Svi koji znaju Matiju znaju kakav je radnik bio, sad je stigao njegov trenutak da odmori, sada je dio zemlje koju je toliko ponosno branio i volio. Matija, rodio si se tri minuta prije mene, to smo stalno pričali ljudima kad smo govorili da smo blizanci, ali nikad u mom životu nijesam mislio da ću biti stariji od tebe. To nije bio naš plan. Nažalost, sada ćeš uvijek imati 26 godina. Svaki rođendan će biti bez tebe, kome ću da čestitam kad se probudim 23. jula? I dalje ne mogu da vjerujem da smo tu đe smo. Pazi nas sa neba i budi siguran da sve što mi radimo od sada, to je za tebe. Volimo te svi, kazao je, između ostalog Oliver, takođe fudbaler, koji je prošao sve mlađe kategorije reprezentacije Crne Gore.

Matija Šarkić je sahranjen juče na podgoričkom groblju Čepurci, u krugu porodice i najbližih prijatelja.

Bonus video: