UEFA upozorila PSŽ oko Nejmarovog transfera: Pratimo vas

Prije dva dana, predsjednik Barselone Đoan Bartomeu kazao je da nijedan klub ne može da plati otkupnu klauzulu od 222 miliona eura, jer bi se time prekršilo Uefino pravilo finansijskog fer-pleja
0 komentar(a)
Uefa, Foto: Uefa
Uefa, Foto: Uefa
Ažurirano: 22.07.2017. 13:57h

Svjetski mediji iz dana u dan najavljuju najveći transfer svih vremena, dolazak Nejmara u Pari sen Žermen.

Velika prepreka, međutim, može da bude novac, ne zato što ga klub iz Pariza nema, već zbog toga što je riječ o sumi koja bi srušila sve rekorde.

Prije dva dana, predsjednik Barselone Đoan Bartomeu kazao je da nijedan klub ne može da plati otkupnu klauzulu od 222 miliona eura, jer bi se time prekršilo Uefino pravilo finansijskog fer-pleja.

Pravilo, u najkraćem, glasi - možeš da potrošiš onoliko koliko zaradiš.

Ako bi PSŽ platio 222 miliona, a Nejmaru 30 miliona godišnje, i 100 samo za potpis ugovora, pitanje je da li bi klub mogao da opravda potrošeni novac.

"L'ekip" navodi da je u Pariz stiglo upozorenje od Uefe da se razvoj situacije prati i da evropska kuća fudbala podsjeća PSŽ da finansijski fer-plej ne smije da bude ugrožen.

Klub koji me poštuje to pravilo ne može da igra evropska takmičenja, podsjeća "L'ekip".

Finansijski ekspert Rob Vilson, sa Univerziteta u Šefildu, kazao je za BBC da je transfer itekako moguć.

"Kada su u pitanju ovakvi transferi, novac od obeštećenja se ne uplaćuje odjednom. Vjerujem da bi dva kluba postigla dogovor da se uplati 100 miliona odmah, a ostatak u nekoliko rata", kaže Vilson.

Nejmarov ugovor bi, takođe, mogao da bude unosan za PSŽ.

"Njemu će se ponuditi velika plata, ali klub može da nadoknadi nešto tako što će uzeti procente od Nejmarovih marketinških aktivnosti", kaže Vilson.

Prodaja dresova je jedan od izvora prihoda, ali ne tako veliki kao što se misli...

"Kompanije imaju fiksne ugovore sa klubovima. PSŽ zarađuje godišnje 24,5 miliona eura od 'Najkija', koliko god dresova da se proda. Moguće da bi dolaskom Nejmara vrijednost ugovora porasla", ističe Vilson.

Bonus video: