Učinak CG klubova u Evropi: Daleko i od srednje klase, ali makar nije bilo nokauta

Samo je Mladost ostvarila pobjede, i to tri (dva puta protiv Gandžasara, jednom nad Šturmom), dok su ostali klubovi takmičenje završili sa skorom od po jednog remija i poraza
3 komentar(a)
Mladost Šturm, Foto: Savo Prelević
Mladost Šturm, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.07.2017. 15:22h

Eliminacijom Mladosti, sinoć od Šturma u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, završeno je evropsko fudbalsko ljeto na crnogorskoj sceni.

Uobičajeno, nijedan naš klub nije dočekao avgust u Evropi, druga runda je, tradicionalno, njihov krajnji domet.

Od 55 evropskih zemalja, njih 17 više nema predstavnika u Uefinim takmičenjima.

Crna Gora je u društvu Kosova, San Marina, Andore, Gibraltara, Farskih ostrva, Velsa, Sjeverne Irske, Malte, Jermenije, Gruzije, Estonije, Letonije, Bosne i Hercegovine, Republike Irske, Finske i Lihtenštajna.

U prethodnih 11 godina, samo je Mladost jednom došla do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, a najveći uspjeh ostvarila je Zeta, koja je 2012. igrala u plej-ofu za to takmičenje.

Tada su u Podgoricu dolazili Sevilja i PSV.

Crnogorski prvak, s druge strane, nijednom nije otišao dalje od drugog kola, a od kada naši klubovi ne igraju prvu rundu kvalifikacija, nijednom nije preskočio prvu prepreku.

Ovogodišnji učinak je, dakle, na nivou prethodnih sezona...

Ukupno, crnogorski klubovi su osvojili 4,5 bodova na listi Uefe, na kojoj se za pobjedu dobija bod, a za remi pola boda.

Prosječan rezultatski koeficijent ove sezone je 1,125, a dobija se tako što se broj osvojenih bodova podijeli sa brojem klubova.

Na Uefinoj rang-listi, crnogorski klubovi će ovu sezonu završiti na 43. mjestu.

Budućnost, Mladost, Sutjeska i Zeta odigrali su ove sezone 10 utakmica.

Samo je Mladost ostvarila pobjede, i to tri (dva puta protiv Gandžasara, jednom nad Šturmom), dok su ostali klubovi takmičenje završili sa skorom od po jednog remija i poraza.

Eliminacija Budućnosti od Partizana, uz 0:0 u revanšu (0:2 u Beogradu), te Zete od Levskog, uz, takođe, igru bez golova u Nikšiću (1:3 u Sofiji), nisu iznenađenja, dok se od Zete očekivalo da će protiv Željezničara imati snage i kvaliteta da ostvari prolaz u narednu rundu (0:1 u Sarajevu, 2:2 u Podgorici).

Ukupno, deset mečeva odigrali su – tri pobjede, tri neriješena rezultata i četiri poraza.

Budućnost je pomalo neozbiljno ušla u evropsku avanturu, dozvolivši odlazak nekoliko prvotimaca, umjesto da jača dočeka post-šampionsku sezonu, u koju je ušla za zagarantovanih pola miliona eura Uefine premije.

Sutjeska i Zeta su ostale na istom nivou, po igračkom kvalitetu i sastavu, dok je samo Mladost ušla jača nego što je bila u prvenstvu.

Isplatilo se, podgorički tim ostvario tri pobjede, ostali nijednu.

Razlika u odnosu na prošle sezone je možda u tome što nijedan crnogorski nije doživio klasični nokaut na terenu, što nije bio rijedak slučaj ranije – Mogren – Kopenhagen 0:6, 0:6, Rudar – Liteks 0:4, Metalurg – Čelik 7:0, Čelik – Honved 1:4, 0:9, Slask – Rudar 4:0, Čelik – Koper 0:5, 0:4...

Ono što je, međutim, konstanta i što je pokazao revanš između Mladosti i Šturma, sinoć pod Goricom, jeste to da se razlika između crnogorskog i iole ozbiljnijeg evropskog kluba nije smanjila.

Niti će u skorije vrijeme...

Bonus video: