Tako blizu, a tako daleko - Raičević i društvo igraju meč svojih karijera

"Koliko smo svjesni da smo pobjedom u Gracu uradili veliku istvar, isto toliko smo svjesni da još nismo napravili ništa", poruka je kapitena Mirka Raičevića, dva dana pred utakmicu", kaže kapiten Mladosti Mirko Raičević dva dana pred revanš sa Austrijancima
97 pregleda 0 komentar(a)
Ćiro Raičević, Foto: Savo Prelević
Ćiro Raičević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2017. 13:29h

Tako blizu, a tako daleko - fudbaleri Mladosti završili su veliki dio posla protiv Šturma u Gracu, senzacionalnom pobjedom od 1:0, ali ih još veći dio čeka u četvrtak veče pod Goricom, kada treba da kompletiraju podvig i plasiraju se u 3. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

"Koliko smo svjesni da smo pobjedom u Gracu uradili veliku istvar, isto toliko smo svjesni da još nismo napravili ništa", poruka je kapitena Mirka Raičevića, dva dana pred utakmicu.

A kakva se utakmica sprema pod Goricom...

"Definitivno, ovo je meč naših karijera, naših života", dodaje Raičević.

Mladosti bi eventualnim prolaskom u treće kolo kvalifikacija za LE drugi put u istoriji "dohvatila" avgust u Evropi i izborila spektakularni dvomeč sa turskim Fenerbahčeom.

Do Fenera je, međutim, pakleno težak put, 90 minuta pod Goricom u kojima će Mladost, protiv velikog favorita, braniti i napadati velikih 1:0 iz Austrije u prvom meču.

"Oni su skuplji od nas, oni su veći kao klub, oni su i bolja ekipa, bez obzira na našu pobjedu u Gracu. Ali, želja i htjenje je nešto što ne mogu da nam oduzmu. Vjerujemo da će to prevagnuti u našu korist i u revanšu. Pokazali smo u Gracu da možemo da igramo protiv njih i sa velikim optimizmom dočekujemo revanš. Sve tri utakmice u Evropi ovog ljeta nismo primili gol, vjerujem da ćemo nastaviti taj niz i da ćemo se plasirati u naredno kolo, što bi bilo fenomenalno", kazao je Raičević.

Šta je "tajna" ove Mladosti, osim trenera i fudbalera koji imaju i kvalitet i iskustvo, ne samo da igraju ovakve mečeve, već i da ih pobijede.

Iskusni Raičević otkriva:

"Ambijent i atmosfera u timu je naš ključni adut. Trener ima toliko povjerenja u nas, da koga god stavi u tim to ne remeti harmoniju u ekipi".

A Mladost je pobjedom u Gracu već pokazala koliko je ozbiljna...

"Jesmo se branili cijelu utakmicu, ali je i neki naš plan u pripremi meča bio je da im prepustimo posjed lopte. Možda be u onolikoj mjeri, ali je rani gol koji smo postigli sigurno uticao na to. Sa druge strane, samom činjenicom što smo postili gol već u 2. minutu, govori o tome koliko smo zrelo i ozbiljno pristupili meču. Želimo da to ponovimo i u revanšu".

Raičević je bio dio ekipe Mladosti koja je prije dva ljeta donijela u Podgoricu iz Tirane pobjedu od 1:0 protiv Kukešija, takođe u 2. kolu kvalifikacija za LE, ali je u revanšu pod Goricom već nakon 30 minuta bilo 3:0 za goste...

"Uz svo poštovanje za tadašnju ekipu Mladosti, čiji sam i ja bio dio, ova današanja je i ozbiljnija i bolja. Ipak, taj negativni primjer će nas držiti budnim i u revanšu. A to se dogodilo tu noć, i nikada više", ističe Raičević.

Mladost je, po kapitenu, od tada napredovala i kao klub.

"Sve je na većem, da kažem evropskom nivou. Isto tako, mi igrači za sada to uzvraćamo na pravi način. Još otkada smo eliminisali jermenski Gandžasar i kada smo bili svjesni da ćemo igrati sa Šturmom, trener Vukićević nas je pumpao samopouzdanjem, uvjeravao nas da vrijedimo, da koliko god da su Austrijanci bolji, pobijediće nas i nadigrati samo ako im to mi dozvolimo", zaključio je Raičević.

Mladost i Šturm igraju revanš u četvrtak pod Goricom u 20.30. Ulaz je besplatan.

Ne znam zašto je selfi naljutio Austrijance, nismo imali lošu namjeru

Kapiten Šturma Kristijan Šulc zamjerio je fudbalerima Mladosti na, kako je rekao, "selfiju na terenu" po završetku meča u Gracu.

"Kaznićemo ih zbog toga", kazao je 34-godišnji Njemac.

A šta kaže kapiten Mladosti, takođe 34-godišnjak.

"Nije tu bilo ništa uvredljivo, već sasvim spontano - ponijela nas je emocija, slavili smo pobjedu, a naš ekonom je predložio zajedničku fotografiju na kraju. Ne znam, zaista, zašto je to uvrijedilo njihovog kapitena", kaže Raičević, napominjući da bi izjave koje dolaze iz tabora Šturma mogle dodatno da motivišu njega i njegove saigrače pred revanš.

Bonus video: