U Švarcenegerovom gradu Vukićević traži svoje Terminatore

"Svjesni smo da igramo protiv boljeg od sebe, ali taj bolji će morati dobro da se preznoji da bi nas eliminisao", rekao je Vukićević
0 komentar(a)
Mladost, Foto: Vijesti sport
Mladost, Foto: Vijesti sport
Ažurirano: 13.07.2017. 09:27h

Od specijalnog izvještača “Vijesti”

Region oko Maribora, na sjeveru Slovenije, ispod planinskog masiva Pohorje, i iz vremena bivše Jugoslavie oduvijek je bio - Evropa, u punom smislu te riječi.

U takvom ambijentu, pravom evropskom, fudbaleri Mladosti dočekuju možda i najizazovnije evropsko iskušenje do sada, ne računajući čuvene mečeve sa Seviljom ljeta 2013. - obračun sa austrijskim Šturom iz Graca, u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Smješteni u drugoj državi, Sloveniji, u predgrađu Maribora, a na samoj granici sa Austrijom, i sve u miru izolovanog hotel “Mond” (u kojem je prošle sedmice na pripremema boravio moskovski CSKA), izabranici Dejana Vukićevića sa nestrpljenjem iščekuju “prvo poluvrijeme” sudara sa Austrijancima.

A na terenu ih čeka izazovan duel sa klubom koji je decenijama gradio ime kombinujući germansku discipilinu i balkanski šmek - zahvaljujući Otu Bariću, a posebno neprevaziđenom Ivici Osimu.

Evropski je ambijent, evropska atmosfera na stadionu, a evropski će biti i na terenu - ističe, ali i upozorava, Dejan Vukićević u najavi utakmice.

"Evropske utakmice iziskuju mnogo veću koncentraciju i disciplinu igri u odnosu na mečeve domaćeg prvenstva. Ovdje nema prostora za nedisciplinu, za predvajanje linija na terenu - na ovom nivou kažnjavaju se i najmanje greške, moramo biti spremni na to", kazao je Vukićević.

Autobusom iz Slovenije fudbaleri Mladosti sinoć su se prebacili do Graca, što je samo 40-ak minuta vožnje, osjetivši travu stadiona “Merkur”, nekadašnje arene “Arnold Švarceneger”.

Istom rutom Podgoričani će i danas, na utakmicu, na megdan velikom favoritu, kakav je bez sumnje trećeplasirani sastav austrijske Bundeslige iz prošle sezone.

"Dobili smo priliku da se odmjerimo sa nekim ko je realno na papiru jači od nas,ko dolazi iz lige koja ima mnogo veći rejting nego što je naša. Ali, u fudbalu ne pobjeđuje uvijek bolji. Tako ćemo se i postavitii na terenu. Ne plašimo se Šturma, poštujemo ga onoliko koliko zaslužuje, ali vjerujemo u ono šta radimo", ističe Vukićević.

A Mladost je već uradila dovoljno - ubjedljiva pobjeda protiv jermenskog Gandžasara, 4:0 ukupnim rezultatom, potvrda je i kvaliteta i ozbiljnosti Vukićevićevog tima, koji je u ovom sastavu trenutno glavni favorit za titulu u domaćem prvenstvu , koje startuje za manje od mjesec dana.

"Radimo kvalitetno, a rezultat iz utakmica sa Jermenima je veliki stimulans za nas. Mečevi sa Šturmom su i neka vrsta nagrade - rekao sam igračima da se svakog dana ne ukazuje ovakva prilika. Utakmica može da bude afirmativna za sve nas, za igrače, stručni štab, cijeli klub, ali crnogorski fudbal uopšte", dodao je Vukićević.

Nastup Miloša Krkotića i dalje je pod znakom pitanja (povreda lista), što je i jedina nedomica u taboru Mladosti pred večerašnji duel. Oporavio se Nedeljko Vlahović, a tu je i Mirko Raičević, kapiten, koji će za razliku od mečeva sa Jeremenima večeras zaigrati - od početka.

"Naš cilj je rezultat koji će nam omogućiti otvoren revanš u Podgorici, koji će privući veliki broj gledalaca. Želimo da taj revanš odlučuje pobjednika - istakao je trener Mladosti.

Šturm večeras igra prvu zvaničnu utakmicu ove sezone. “Crni” su odigrali četiri prijateljska meča - poraženi su od Vašaša 4:3 i Mlade Boleslav 4:1, ali su zato pobijedili moskovski CSKA (2:1) i remizirali sa Kopenhagenom (1:1).

"Igraju sva dva napadača, onako germanski disciplinovano. Namjeste se na 30 metara od protivničkog gola i čekaju grešku u zadnjoj liniji. Kada imaju loptu pokušavaju kroz posjed da urade nešto, a raznovrsni su u prekidima - sve smo to vidjeli, znamo im vrline i mane", kazao je Vukićević, koji vjeruje u svoj tim:

"Svjesni smo da igramo protiv boljeg od sebe, ali taj bolji će morati dobro da se preznoji da bi nas eliminisao".

Meč na “Merkur areni” počinje u 20.30 časova, a sudi Finac Matijas Getranius. Revanš je u Podgorici narednog četvrtka.

Austrijanci neće potcijeniti Mladost

Prošlo je tačno devet godina otkada je Šturm iz Graca eliminisao Petrovac, u kvalifikacijama za Ligu Evrope (dvije pobjede, 2:1 u Podgorici, 5:0 u Gracu).

I tada, kao i sada, na klupi “crnih iz Štajerske” sjedio je 51-godišnji njemački stručnjak, nekadašnji trener Kajzerslauterna, Franko Foda.

"Na međunarodnoj sceni nema lakih protivnika, niti jednostavnih utakmica. Svakog rivala morate da poštujete, tako ćemo i mi pristupiti ovom meču", tipična je “njemačka” izjava Franka Fode u najavi utakmice.

Upravo zbog tog, u fudbalu sada već čuvenog mitskog “germanskog mentaliteta”, Šturm večeras neće potcijeniti Mladost, bez obzira što u Gracu jednim okom gledaju ka Nionu, gdje je sjutra na rasporedu žrijeb trećeg kola kvalifikcija za Ligu Evrope.

Može li Mladost da pomrsi račune favoritu? Ne bi bilo prvi put...

Bonus video: