Mažić koristio VAR, a nije vidio crveni karton

Srspki arbitar je zbog udaranja laktom dao samo žuti karton reprezentativcu Čilea
77 pregleda 2 komentar(a)
Gonsalo Hara i Milorad Mažić, Foto: Reuters
Gonsalo Hara i Milorad Mažić, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.07.2017. 08:16h

Fudbalska javnost žestoko kritikuje srpske sudije na čelu sa Miloradom Mažićem i video tehnologiju (VAR) poslije finala Kupa konfederacija.

„Kup konfederacija nije bila dobra reklama za VAR. Nekoliko puta tehnologija je upotrebljena presporo, prekasno ili pogrešno. Jasno je da je potrebno da se još radi na tome kako bi bila pouzdana za upotrebu tokom utakmica. Velika je greška što se VAR nalazi blizu klupa dva tima, suprotstavljenih trenera i u haosu igrača koji konstantno sugerišu sudijama. Da bi radio pravilo, VAR mora biti izmješten van stadiona, da se komunicira preko tehnologije, kako bi se spriječili treneri da dišu za vrat arbitrima koji sjede ispred TV ekrana. VAR ima mane, ali može biti bolji i integralni dio igre jednom kada se riješe problemi”, navodi se u članku ESPN.

Njemačka je savladala Čile 1:0 u Sankt Peterburgu, a Mažić se našao na udaru zbog situacije iz 61. minuta, kada je Gonsalo Hara udario Tima Vernera.

Iako se na snimku jasno vidi da je Čileanac laktom udario u lice Njemca, a Mažić konsultovao upravo VAR kako bi imao jasniju sliku, Haru je kaznio samo žutim kartonom.

Fudbalski kritičari ističu da je Srbin imao šansu da podigne fudbal na elitni nivo i uvede ga konačno u 21. vijek, ali da je upropastio priliku.

„Jednom prostom odlukom Mažić je nanio ogromnu štetu kredibilitetu sistema FIFA video asistencije za sudije (VAR) i ostavio gledaoce zbunjene odlukom da ne sankcioniše isključenjem udaranje laktom”, navodi ESPN.

Mažiću se ne zamjera što odmah nije vidio situaciju. Naprotiv, navodi se da je većina u trenutku duela pomislila da je Verner teatralno pao, ali kada su vidjeli usporeni snimak, nije im bilo jasno kako to nije uočio i Srbin, iako je odluku donio poslije tri minuta analiziranja sminka kamerama iz tri ugla.

Tako se Mažić, navodi se, postarao da svaka sljedeća upotreba VAR bude kompromitovana, jer će svi pamtiti sudiju koji je dozvolio igraču da ostane na terenu nakon što je vidio dokaz da je udario laktom protivnika.

„Nisam video šta se dogodilo na terenu, bila je gužva, pa je VAR konsultovan. Poslije sam vidio snimak i mislim da je zaslužio crveni karton. Ako je sudija vidio incident, trebalo je, morao je da ga isključi”, rekao je selektor Njemačke Joakim Lev.

Mažić nije imao obavezu da koristi VAR u ovom incidentu, jer je njegova primarna namjena da raščisti nedoumice u vezi sa ofsajdom, penalima, golovima i startovima za crveni karton.

Upravo ta subjektivnost koja je opet bila ključni faktor odluke je glavni razlog zbog koga su se pod udarom našli Mažić i VAR sistem.

„Šalio sam se da će mu sigurno dati žuti karton kada je krenuo da gleda snimak. To nije čak ni za crveni, nego za ljubičasti. Očigledno je. VAR je haotičan i smiješan”, izjavio je bivši engleski reprezentativac Li Dikson.

„Šta se dođavola dešava sa VAR? Ovo je haos. Sve je prema protokolu, ali ga se sudije ne pridržavaju”, oglasio se na Tviteru bivši sudija Premijer lige Mark Helsi.

„I dalje ne shvatam VAR. Ako moraš da doneseš odluku i prekineš utakmicu, to mora biti nešto što potpuno mijenja meč”, istakao je bivši igrač Liverpula i Španije Luis Garsija.

„Trebalo je da Hara dobije crveni karton. Pitam se da li je sudija tokom pauze odlučio da oba tima moraju imati po 11 igrača u finalu. Nema drugog objašnjenja”, zbunjen je bivši napadač Liverpula i Aston Vile Sten Kolimor.