Crnogorci u Seriji A - od Savićevića, preko Vučinića, do Marušića

Savićević - legenda Milana, Vučinić - golgeter Lećea, Rome i Juventusa, Jovetić i Savić - velike nade Fiorentine...
223 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Savićević, Foto: Www.tifomilan.it
Dejan Savićević, Foto: Www.tifomilan.it
Ažurirano: 29.06.2017. 15:32h

Transferom u Lacio, Adam Marušić krenuo je stopama proslavljenih crnogorskih fudbalera poput Dejana Savićevića, Mirka Vučinića, Stevana Jovetića, Stefana Savića i Predraga Mijatovića, koji su dubok trag ostavili u Seriji A.

Sadašnji predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore prva je asocijacija kada se na "čizmi" pomene Montenegro.

Čovjek koji je sa Milanom osvajao Italiju i Evropu dres "rosonera" nosio je od 1992. do 1998. godine.

“Genija” pamte po brojnim majstorijama u dresu Milana, a posebno po igri u finalu Kupa šampiona 1994. godine, protiv Barselone.

Za “roso-nere” je na 97 mečeva u Seriji A postigao 20 golova, ukupno je odigrao 144 meča, uz 37 pogodaka.

Najduži staž u “kalću” ima dugogodišnji kapiten crnogorske reprezentacije Mirko Vučinić. Igrajući za Leće, Romu i Juventus u Seriji A je nastupao punih 14 godina i dao 101 gol .

U Pulji je idol navijača Lećea, sjajan trag ostavio je i u Romi, u kojoj je zagorčavao život Realu, Čelsiju, Junajtedu, gradskom rivalu Laciju, dok je krunu karijere doživio u Juventusu, sa kojim je osvojio tri “skudeta” prije nego što je odlučio da se posveti manje stresnom fudbalu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Stevan Jovetić je kao golobradi mladić stigao u Fiorentinu iz Partizana i pet godina sa velikim uspjehom igrao za "violu".

Još se u Toskani prepričavaju Stevanove majstorije iz susreta sa Liverpulom i Bajernom u Ligi šampiona, kada je klub sa "Frankija" igrao sjajno u elitnom evropskom takmičenju. Jo-jo je za Fiorentinu postigao 35 golova u 116 utakmica.

Crnogorski reprezentativac zvanično je član Intera, ali u milanskom klubu nije bio ni približno uspješan kao u Fiorentini.

Poslije zenita karijere u Valensiji i Real Madridu, Peđa Mijatović dobio je priliku da na početku četvrte decenije života (1999. godine) zaigra u Italiji.

Fiorentina je bila pretposljednja stanica u njegovoj igračkoj karijeri – sa njim u timu bili su legendarni Gabrijel Batistuta i Manuel Rui Košta.

Sadašnji stub odbrane Atletika iz Madrida Stefan Savić krenuo je stopama Predraga Mijatovića I Stevana Jovetića 2012. godine, kada je iz Mančester sitija stigao u Fiorentinu, za koju je igrao tri sezone.

Bio je stub odbrane kluba sa "Artemio Franki" stadiona, odakle je otišao u Atletiko.

Privilegiju da igraju u Seriji A imali su i doskorašnji trener Budućnosti Miodrag Vukotić, koji je nosio dresove Milana i Empolija, Marko Bakić bio je igrač Fiorentine, a Luka Đorđević je, za vrijeme mandata Siniše Mihajlovića, kao pozajmljeni fudbaler Zenita nastupao za Sampdoriju.

Poslije odlaska iz Crvene zvezde Marko Vešović preselio se u Torino, dok je Ivan Fatić igrao za Đenovu i Ćezenu.

Sada je vrijeme da i Adam Marušić pokaže da je zaslužio poziv kluba sa "Olimpika", a ukoliko Stevan Jovetić napusti Inter, biće jedini crnogorski fudbaler na terenima Serije A u novoj sezoni.

Bonus video: