"Bild": I djeca zvaničnika FIFA dobijala milione dolara

List je naveo i da su tri člana Izvršnog odbora Fife privatnim avionom u vlasništu Fudbalskog saveza Katara, odvedeni na zabavu u Rio de Žaneiro, prije nego što se glasalo za domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine
0 komentar(a)
FIFA, Foto: Reuters
FIFA, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2017. 16:07h

Nekoliko zvaničnika Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) umiješano je u navodnu korupciju prilikom uspješne kandidature Katara za domaćina Svjetskog prvenstva 2022. godine, preneli su danas njemački mediji.

List Bild naveo je da posjeduje "zataškani" izvještaj bivšeg nezavisnog istražitelja Etičke komisije Fifa Majkla Garsije iz 2014. godine.

U izvještaju su, između ostalog, detalji o navodnoj isplati od dva miliona dolara desetogodišnjoj kćerki jednog zvaničnika Fife.

List je naveo i da su tri člana Izvršnog odbora Fife privatnim avionom u vlasništu Fudbalskog saveza Katara, odvedeni na zabavu u Rio de Žaneiro, prije nego što se glasalo za domaćina Mundijala 2018. i 2022. godine.

Novinar Peter Rozberg, koji tvrdi da je dobio izvještaj, rekao je da taj izvještaj "ne pruža dokaz da su Svjetska prvenstva 2018. ili 2022. godine kupljena".

On je umjesto toga rekao da su njegovi zaključci "kao slagalica koja ima smisla samo kada je sastavljena".

Garsija je u decembru 2014. godine podnio ostavku na funkciju iz protesta zbog načina postupanja sa njegovim izvještajem.

Američki advokat je, odlazeći sa funkcije, naveo "nedostatak liderstva u Fifi", čiji su se čelnici jednoglasno složili da se objavi "pravno odgovarajuća verzija" tog izvještaja.

U toj verziji na 42 strane Katar je oslobođen navoda o korupciji.

Garsija je rekao da u verziji izvještaja koji je objavila Fifa postoje "brojna materijalna, nepotpuna i pogrešna izlaganja".

"Bild" je naveo da će početi da objavljuje Garsijin izvještaj, koji je odštampan na 403 strane, ali je Fifa preduhitrila njemački list i na svom zvaničnom sajtu objavila integralnu verziju izvještaja.

Bonus video: