Zidan danas slavi 45. rođendan: Pročitajte pet manje poznatih informacija o njemu

"Kada sam bio dječak, navijao sam za Juventus u Italiji i Barselonu u Španiji", izjavio je Zidan kada je došao u Juventus, 1996. godine...
112 pregleda 1 komentar(a)
Zinedin Zidan, Foto: Reuters
Zinedin Zidan, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2017. 14:26h

Trener Reala, nekadašnja igračka legenda, Zinedin Zidan danas slavi 45. rođendan. Rođen je 23. juna 1972. godine u predgrađu Marseja, Francuz je alžirskog porijekla.

Zizu, kako je, takođe, poznat u svijetu fudbala, bio je jedna od najboljih desetki" u istoriji fudbala, simbol trijumfa Francuza na Svjetskom prvestvu 1998. godine (kada je i osvojio Zlatnu loptu).

Morao je da čeka skoro do 30. godine da podigne prvi pehar u Ligi šampiona (sa Realom 2002. godine), nakon što je izgubio dva finala sa Juventusom.

Kao trener je bez greške, jer je osvojio dvije uzastopne Lige šampiona sa Realom, 206. i 2017. godine...

Evo pet interesantnih infromacija koje, možda, ne znate o Zidanu:

1. Prije sezone 1994/95, Blekburn čiji je trener tada bio Keni Dagliš, pokazao je interesovanje za Zidana koji je u to vrijeme bio u Bordou. Međutim, direktor kluba Džek Volker je kazao:

"Zašto bismo kontaktirali Zidana, kad u ekipi već imamo Tima Šervuda?".

Zidan je nakon toga napravio karijeru kakvu je napravio, ali je i Blekburn u toj sezoni bio šampion Premijer lige...

2. Zidan je vidljivo počeo da gubi kosu nakon finala Mundijala 1998. godine, kada je Francuska u borbi za trofej porazila Brazil. Narednih godina je Zizu odlučio da potpuno obrije glavu...

3. Po dolasku u Juventus, 1996. godine, u jednom od prvih intervjua, Zidan je rekao italijanskim novinarima:

"Kada sam bio dječak, navijao sam za Juventus u Italiji i Barselonu u Španiji".

Navijači Reala su mu do sada, vjerovatno, oprostili zbog toga...

4. Zidar govori četiri jezika, francuski, italijanski, engleski i španski. Koristi i berberski jezik, kojim se govori u pojedinim zemaljama Sjeverne Arfike, uključujući Zidanovu zemlju porijekla, Alžir.

5. U Kanu, klubu u kojem je prošao mlađe kategorije i stigao do prvog tima, Zidan je bio sankcionisan jer je udario protivnika koji ga je provocirao zbog njegovog porijekla. Za kaznu je bio primoran da očisti prostorije kluba.

Njegov temperament je tokom karijere vio vidljiv, a na svojoj koži je to osjetio Materaci, koji ga je, istina, isprovocirao...

Bonus video: