Makar nema straha od ludih navijača - Levski - Sutjeska na praznom stadionu

Spisak incidenata, uglavom rasističkih, koji su pravili navijači sofijskog velikana - podugačak je, ali i vrlo intrigantan, zbog svojih bizarnosti.
2 komentar(a)
Levski Sofija, Foto: Google
Levski Sofija, Foto: Google
Ažurirano: 20.06.2017. 09:33h

Sutjeska će 29. juna u prvom meču 1. kola kvalifikacija za Ligu Evrope igrati protiv Levskog u Sofiji - pred praznim tribinama.

Da li na "Vivakom areni", domu Levskog, kapaciteta 25 hiljada gledalaca, ili na Nacionalnom stadionu, kapaciteta 40 hiljada stolica, nije toliko značajno - Bugari, naime, neće imati podršku sa tribina, zbog divljanja i rasizma njihovih navijača, koji su među najekstremnijim u Evropi!

Ovo bi za ekipu Nikole Rakojevića moglo da bude značajno olakšanje u sudaru sa favoritom, jer su ozloglašeni simpatizeri Levskog jedna od najvećih snaga kluba.

Spisak incidenata, uglavom rasističkih, koji su pravili navijači sofijskog velikana - podugačak je, ali i vrlo intrigantan, zbog svojih bizarnosti.

Uefa je još 2006. godine kaznila Levski sa 35 hiljada eura poslije utakmice sa Šalkeom kada je gostujući fudbaler Džerald Asamoa sistematski vrijeđan na rasnoj osnovi tokom cijele utakmice.

U jesen 2009. navijači Levskog su u vječitom derbiju sa CSKA kačili rasističke transparente i dobili novčanu kaznu i meč van svog stadiona, nakon utakmice koju su obilježile i velike tuče izvan stadiona.

I tokom 2010. i 2011. klub je od Fudbalskog saveza Bugarske dvaput kažnjen zbog navijačkih incidenata. Poznati kao ekstremni desničari, navijači kluba iz Sofije su poznati po čvrstim vezanama sa navijačima rimskog Lacija.

U avgustu 2012. godine, navijači Levskog dočekali su Sarajevo u meču kvalifikacija za Ligu Evrope sa transparentom na kojem se pominju Mladić i Arkan.

Samo mjesec kasnije, vrijeđali su sopstvenog igrača koji je došao da se pozdravi sa njima poslije meča sa Botevom.

Tokom 2013. na njihovoj "meti" uglavnom su bile izbjeglice, koje su u velikom broju iz Afrike i Azije stizale u Bugarsku, kao jednu od članice Evropske unije.

Oktobra 2013. izazvali su nezapamćeni skandal, kada su upali na pres-konferenciju na kojoj je predstavljan novi trener, sadašnji strateg zagrebačkog Dinama Ivajlo Petev, i pred TV kamerama mu skinuli majicu kluba.

Razlog je bila činjenica što je Petev, navodno, navijač velikog rivala Levskog, CSKA iz Sofije.

Godinu kasnije, na meču sa Ludogorecom u domaćem prvenstvu, okačili su transparent na kojem je pisalo "Reci DA rasizmu", što je bio odgovor na slogan kojim UEFA godinama želi da spriječi rasističke ispade na stadionima.

Tada su dobili i zabranu dva naredna evropska meča pred praznim stadionom, a kako od tada nisu igrali Evropu, protiv Sutjeske će odslužiti prvu od dvije utakmice kazne.

Nije bilo Evrope, ali su navijači Levskog nastavili da prave incidente na mečevima bugarskog šampionata.

Prošle godine, na gostovanju Pirinu u Blagoevgradu, kamere su zabilježile bizarnu situaciju, gdje ljudi s pendrecima i štitovima bježali pred hordom razularene mase navijača velikana iz Sofije. Čak i izvan stadiona!?

Suspenzija Uefe znači da ni navijači Sutjeske neće biti na stadionu u Sofiji uz svoje fudbalere. Drugačije će biti sedam dana kasnije u Nikšiću, 6. jula, kada će stadion kraj Bistrice biti otvoren - za domaće, ali i za bugarske navijače.

Bolji iz dvomeča Sutjeska - Levski igraće u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope protiv Hajduka iz Splita, a to znači - još jedno pakleno navijačko iskustvo.

Hrvatski mediji pišu, međutim, o jednom "problemu", jer Hajduk neće biti spreman da ugosti rivala na svom Poljudu, na kojem se 14. jula održava muzički festival "Ultra".

Umjesto na Poljudu, Splićani će najvjerovatnije biti domaćini na stadionu Hrvatskih vitezova u Dugopolju, kapaciteta svega pet hiljada ljudi.

Bonus video: