Modrić pod istragom zbog svjedočenja

Mogao bi da bude kažnjen zatvorom od šest mjeseci do čak pet godina
90 pregleda 0 komentar(a)
Modrić, Foto: Reuters
Modrić, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2017. 14:34h

Protiv Luke Modrića pokrenuta je istraga zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću. Mogao bi da bude kažnjen zatvorom od šest mjeseci do čak pet godina!

Naime, Opštinsko državno odvjetništvo (tužilaštvo) u Osijeku objavilo je kako je otvorilo istraživanje protiv hrvatskog državljanina (1985. godište) zbog postojanja osnovane sumnje da bi prilikom davanja svjedočkog iskaza pred Županijskim sudom u Osijeku počinio kazneno djelo protiv pravosuđa davanjem lažnog iskaza iz članka 305. stavka 1. Kaznenog zakona/11.

DORH tvrdi da je Modrić lagao kada je svjedočio i promijenio iskaz u korist Mamića, s kojim je imao potpisan građanski ugovor od svoje 14. godine. Lagao je, tvrde, oko datuma kada je potpisan aneks ugovora oko podjele obeštećenja koje je Dinamo dobio od Totenhema prilikom njegovog transfera.

„Ispitan u svojstvu svjedoka neistinito je iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju (temeljem kojeg mu u slučaju prelaska u drugi klub pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja s fudbalskim klubom iz Zagreba u odnosu 50:50 odsto) potpisao 10. jula 2004. kod potpisivanja svog prvog ugovora o profesionalnom igranju s navedenim klubom, te da je kod svakog produžavanja ugovora o igranju s tim klubom potpisivao i aneks na temelju kojeg mu pripada pravo na podjelu transfernog obeštećenja”.

„Osumnjičenik je, a nakon što mu je predočen dio njegovog iskaza danog u postupku pred Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala 30. avgusta 2015. godine, sada neistinito naveo kako je tada pred USKOK-om, kada je govorio o razgovorima između njega i drugookrivljenika (1959. godište) u vezi podjele transfernog obeštećenja, mislio samo na regulisanje građansko-pravnog odnosa između njih dvojice, kao i da nikada pred USKOK-om nije rekao da je aneks ugovora potpisan naknadno, nakon što je počeo igrati za inostrani fudbalski klub”.

„Osumnjičeniku je istoga dana poslat i poziv za provođenje dokazne radnje njegovog prvog ispitivanja”m piše u saopštenju.

Bonus video: