Nemoguća misija za Budućnost

Podgoričani su u grupi nepovlaštenih timova i imaće težak zadatak, gotovo nemoguću misiju da naprave korak dalje
67 pregleda 4 komentar(a)
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.06.2017. 08:04h

U Nionu će danas početi evropska fudbalska sezona 2017/2018, žrijebom prvih rundi kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Četiri crnogorska kluba saznaće protivnike na startu nove avanture - Budućnost, Mladost, Zeta i Sutjeska.

Šampion jasan: Želimo Partizan

U Ligi šampiona, Budućnost kreće od 2. kola, jer u prvom učestvuju prvaci 10 najslabije rangiranih zemalja na Uefinoj listi.

Podgoričani su u grupi nepovlaštenih timova i imaće težak zadatak, gotovo nemoguću misiju da naprave korak dalje.

Koliko je misija nerealna govori i to da nikada do sada nijedan crnogorski klub nije prošao dalje od druge kvalifikacione runde.

Potencijalni protivnici Budućnosti su gotovo redovni, ili veoma česti učesnici grupne faze - poput Seltika, Salcburga, Kopenhagena, BATE Borisova i Ludogoreca, kao i Legija, Karabag iz Azerbejdžana, kiparski APOEL iz Nikozije, Malme, Rozenborg, Šerif i Hapoel Ber Ševa, te islandski Hafnarjordur.

Tri prvaka sa prostora bivše Jugoslavije su među nosiocima - Maribor, Rijeka i Partizan, kojeg je nedavno poželio za rivala trener crnogorskog šampiona Dragan Kažić.

„I dalje želim Partizan, i to iz dva razloga. Prvi je što ne bismo mnogo putovali do Beograda, a drugi zato što mislim da je to protivnik po mjeri i da bi bio spektakl u obje utakmice, da bi bile pune tribine. Ipak, ko god da nam bude rival Budućnost neće biti favorit”, jasan je Kažić.

Žrijeb Lige šampiona počeće u 12 sati, a prije izvlačenja kuglica timovi učesnici biće podijeljeni u podgrupe kako bi procedura bila jednostavnija i brža.

„Veoma je važno i što je većina ekipa u početnoj fazi priprema, tako da je zbog toga praktično sve moguće”, dodao je Kažić, koji je preuzeo Budućnost prije desetak dana nakon odlaska Miodraga Vukotića.

Prvi mečevi drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona se igraju 11/12. jula, a revanši su na programu sedam dana kasnije.

Vukićević: Samo ne Partizani i Škendija

U prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope učestvuje čak 100 timova, a od tri crnogorska predstavnika u najboljem položaju je Mladost.

Šampion iz 2016. godine je jedina naša ekipa među nosiocima, zahvaljujući dobrim izdanjima kluba minulih sezona.

Mladost bi tako uz malo sreće mogla da izvuče zicer za prolaz u drugo kolo, jer su potencijalni protivnici Tre Pene i Folgore (San Marino), Sant Hulija (Andora), Balzan i Florijana (Malta)...

U grupi nepovlašćenih ekipa su, međutim, i slovački Ružemberok, mađarski Vašaš, slovenačka Nova Gorica. U taboru Mladosti, ipak, znaju ko su rivali za izbjegavanje.

„Ako bih mogao da biram, volio bih da izbjegnemo Partizani iz Albanije ili makedonsku Škendiju. Međutim, vidjećemo šta će nam donijeti žrijeb i koga god da dobijemo moramo da budemo maksimalno spremni”, istakao je trener Mladosti Dejan Vukićević.

Sutjeska, koja je plasman na međunarodnu scenu izborila preko Kupa, i Zeta su među nepovlašćenim klubovima, a najjače ekipe iz prvog ranga su Glazgov Rendžers, Makabi Tel Aviv, Midtjiland, Dinamo Minsk, Crvena zvezda, Levski Sofija, CSKA Sofija, Leh, Vojvodina...

Ima i onih protiv kojih crnogorski klubovi ne bi bili bez šansi, kao što su Kruzaders (Sjeverna Irska), Širak (Jermenija), Levadija i Kalju (Estonija), Milsami (Moldavija), Valeta (Malta), Ventspils (Letonija)...

„Vidjećemo ko će nam biti protivnik. Na nama je da se pripremimo i odigramo najbolje što možemo. Iskreno, nemamo posebnih želja pred današnji žrijeb, niti je toliko bitno hoćemo ili imati neki klub iz okruženja za rivala zbog lakšeg puta”, kaže Nikola Rakojević, trener Sutjeske.

Zećani imaju samo jednu želju.

„Jedino bih želio da izbjegnemo naporno putovanje. To bi bilo dobro. Ne priželjkujem nikog posebno”,- kazao je trener Zete Dušan Vlaisavljević.

Žrijeb prvog kola kvalifikacija počeće u 13 sati, a u 14.30 odrediće se i parovi druge runde. Mečevi prvog kola igraju se 29. juna i 6. jula.

Bonus video: