Ko su mogući rivali crnogorskih klubova - Partizan, Zvezda, Rijeka, Seltik, Rendžers...

Budućnost čeka rivala u Ligi šampiona, Mladost, Sutjeska i Zeta u Ligi Evrope
58 pregleda 2 komentar(a)
Sutjeska - Budućnost, Foto: Savo Prelević
Sutjeska - Budućnost, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.06.2017. 12:10h

U Nionu će sjutra početi evropska fudbalska sezona 2017/2018, žrijebom prvih rundi kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Četiri crnogorska kluba saznaće protivnike na startu nove avanture.

Liga šampiona

U Ligi šampiona, Budućnost kreće od drugog kola, jer u prvom učestvuju prvaci 10 najslabije rangiranih zemalja na Uefinoj listi.

Budućnost je u grupi nepovlaštenih timova i imaće težak zadatak, gotovo nemoguću misiju da napravi korak dalje. Nijedan crnogorski klub nikada nije prošao dalje od druge kvalifikacione runde.

Potencijalni protivnici Budućnosti su gotovo redovni, ili veoma česti učesnici grupne faze Seltik, Salcburg, Kopenhagen, BATE Borisov i Ludogorec, kao i Legija, Karabag, APOEL Nikozija, Malme, Rozenborg, Šerif i Hapoel Ber Ševa, te islandski Hafnarjordur.

Tri eks-Ju prvaka su u među nosiocima - Maribor, Rijeka i Partizan.

Žrijeb Lige šampiona počeće u 12 sati, a prije izvlačenja kuglica, timovi učesnici biće podijeljeni u podgrupe, kako bi procedura bila jednostavnija i brža.

Prvi mečevi drugog kola igraju se 11/12. jula, a revanši sedam dana kasnije.

Liga Evrope

U prvom kolu kvalifikacija učestvuje čak 100 timova, a od tri crnogorska predstavnika, u najboljem položaju je Mladost, koja je jedina među nosiocima, zahvaljujući dobrim izdanjima kluba minulih sezona.

Mladost bi, tako, uz malo sreće mogla da izvuče zicer za prolaz u drugo kolo, jer su mogući rivali Tre Pene i Folgore (San Marino), Sant Hulija (Andora), Balzan i Florijana (Malta)...

U grupi nepovlaštenih ekipa su, međutim, i slovački Ružomberok, mađarski Vašaš, slovenačka Nova Gorica...

Sutjeska i Zeta su među nepovlaštenim klubovima, a najjače ekipe iz prvog ranga su Glazgov Rendžers, Makabi Tel Aviv, Mitjiland, Dinamo Minsk, Dinamo Minsk, Crvena zvezda, Levski Sofija, CSKA Sofija, Leh, Vojvodina...

Ima i onih protiv kojih crnogorski klubovi ne bi bili bez šansi, poput Kruzadersa (Sjeverna Irska), Širak (Jermenija), Levadija i Kalju (Estonija), Milsami (Moldavija), Valeta (Malta), Ventspils (Letonija)...

Žrijeb prvog kola kvalifikacija počeće u 13 sati, a u 14 i 30 odrediće se i parovi druge runde.

Mečevi prvog kola igraju se 29. juna i 6. jula.

Bonus video: