Engleska preživjela nalet Škota, sedmica Njemačke

Albion je poraza spasao Hari Kejn u 93. minutu
60 pregleda 1 komentar(a)
Škotska - Engleska Lejton Grifits, Foto: Reuters
Škotska - Engleska Lejton Grifits, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.06.2017. 22:12h

Engleska je preživjela u Glazgovu i izbjegla prvi poraz u kvalifikacijama za velika takmičenja još od oktobra 2009. godine i duela sa Ukrajinom.

Albion je remizirao protiv Škotske u velikom derbiju (2:2), iako je vodio do 87. minuta, a onda jedva spasao bod golom Harija Kejna u 93. minutu.

Englezi su poveli preko Aleksa Okslejd-Čembrlena u 70. minutu (ušao je u 65) a Škoti preokrenuli majstorskim pogocima asa Seltika Lejtona Grifitsa - u 87. i 90. je praktično sa iste pozicije iz slobodnih udaraca matirao Džoa Harta.

"Hempden park" je bio u ekstazi, izgledalo je da Škotska ide ka prvoj pobjedi nad Engleskom još od 1999, ali je onda uslijedio šok i gol Kejna koji niko iz odbrane domaćina, na čelu sa golmanom Krega Gordona, nije smio da dozvoli.

Шотландия - Англия 2:2. Обзор матча. Квалификация ЧМ-2018. от GOALTIME - ФУТБОЛЬНЫЕ ОБЗОРЫ на Rutube.

"Sve što se dogodilo u posljednjih desetak minuta je bilo neočekivano. Vodili smo, onda odjednom došli u situaciju da moramo da jurimo remi... Kada se sve sabere, ovaj bod je dobar, jer Glazgov nikada nije lako gostovanje", rekao je Kejn.

Engleska je tako primila prve golove u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji.

Interesantno da je Grifits postigao prve golove u dresu reprezentacije, kao i da se Okslejd-Čembrlen upisao prvi put još od meča protiv Litvanije u oktobru 2015 - od tada je prošlo 607 dana.

Engleska je i dalje prva u grupi, ima 14 bodova, tri više od drugoplasirane Slovenije koja je golovima Josipa Iličića i Milivoja Novakovića savladala Maltu rezultatom 2:0.

Drugo mjesto čuva Slovačka, koja je slavila u Litvaniji (2:1), pa ima 12 bodova, jedan više od Slovenaca.

Škoti su na četvrtom mjestu sa osam...

U grupi C, Njemačka je dala sedam golova San Marinu i upisala šestu pobjedu u isto toliko kola.

Германия - Сан-Марино 7:0. Обзор матча. Квалификация ЧМ-2018. от GOALTIME - ФУТБОЛЬНЫЕ ОБЗОРЫ на Rutube.

Sjeverna Irska je sigurna na drugoj poziciji nakon trijumfa u Azerbejdžanu (1:0), jer su Norveška i Češka igrali bez pobjednika - 1:1.

Bonus video: